Zijeh topom, Tadić magijom: Ajaks ubio Valensiju! Neka strepi Čelsi (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.10.19. | 22:54

Plavci slavili u Lilu, ali nisu tako uverljivi

Možda neće moći svake godine do polufinala,ali onaj prošlosezonski izlet definitivno nije bio slučajnost. Naprotiv, Ajaks je posle ubedljiv 3:0 protiv Lila, istim rezultatom arhivirao i Valensiju i Evropi pokazao da se vratio tamo gde mu je mesto, u najuži krug fudbalskih velesila Starog kontinenta. Hakim Zijeh i Dušan Tadić izrastao je u jedan od najopasnijih napadačkih tandema Evrope i odveo Kopljanike na vrh Grupe H, pride poslavši Frenku Lampardu poruku da ga čeka pakleno težak zadatak u naredna dva kola, bez obzira na to što se posle pobede u Lilu od 2:1 čini da je i Čelsi spreman da sa Ajaksom ušeta u nokaut fazu Lige šampiona, uprkos onom kiksu protiv Valensije usred Londona u prvom kolu takmičenja.

Jer iako se najradije ne bismo zaletali sa previše optimističnim prognozama, činjenica je da u ovom trenutku nema mnogo opasnijih timova od ekipe Erika ten Haga. Nije Valensija večeras bila toliko loša, imala je pri zaostatku 0:1 i penal koji je Dani Pareho poslao na tribine, imao je i Andre Onana jednu ili dve čudesne intervencije. Ali ono što Valensija nije imala je lek za Zijeha i Tadića.

Izabrane vesti

Srpskom internacionalcu se sa večerašnje utakmice pišu dve asistencije što će reći da je u prvenstvu u Ligi šampiona od početka prošle sezone i dolaska u Ajaks postigao ili namestio neverovatnih 56 golova?! Istina, ova za vođstvo od 1:0 se piše “samo“ papirološki, pošto je Zijeh sve uradio sam. Bio je večeras posebno šuterski raspoložen, bar jedno tri puta je sa velikih distanci tukao ka Jasperu Silesenu, svaki put je bilo nezgodno, ali ovaj prvi put je bilo – neodbranjivo.

Još se u tim trenucima batrgala Valensija, pokušavala nešto u napadu, ali Slepi miševi se još traže posle Marselinovog odlaska sa mesta šefa struke. Posebno u odbrani, ozbiljna promaja tu duva. A kad krenu da šibaju vetrovi iz Amsterdama ni mnogo pouzdanije defanzivne linije bi izgubile koncept o prostoru. Od Valensije se to nekako i očekivalo. Potpuna konfuzija u 34. minutu, opet je Tadić završio dobar deo posla, a strelac je bio Kvinsi Promes.

Kod tog drugog gola asistenciju je uknjižio Doni van de Bek, koji će – sasvim je to jasno – posle godine afirmacije ove sezone biti jedan od nosioca Ajaksove igre, ali Duća Tadić ne bi bio to što jeste kad se ne bi potrudio da nas svaki put natera da ustanemo iz fotelje i aplauzom pozdravimo njegov neverovatan talenat. To kako je spojio Van de Beka sa  galom na prostoru od dva kvadratna metra, to izgleda mnogo lako, ali to mogu samo najveći majstori fudbalske igre.

Ajaks je dakle svoje obavio, Valensiji pokazao ko je bolji, a pretećim prstom pozvao Čelsi na okršaj u Amsterdamu. Pre koju godinu bismo smeli da se zakunemo da će Plavci to odraditi bez previše znoja, ali vremena se u fudbalu menjaju i Čelsi sada ne deluje ubedljivo kao Kopljanici.

Jesu izabranici Frenka Lamparda savladali Lil zahvaljujući Vilijanovom u njegovoj jubilarnoj, 300. utakmici u Čelsijevom dresu, ali daleko od toga da u igri engleskog predstavnika sve funkcioniše kao sat. Recimo, ne funkcioniše odbrana od prekida, pa je baš posle prekida Viktor Osimhen postigao gol za izjednačenje.

Međutim, bilo je to sve od Francuza, čini se ipak da je grupna faza njihov maksimum u Ligi šampiona. Možda će se porvati sa Valensijom za to treće mesto, ali za neki ozbiljniji rezultat teško da imaju kvalitet. Čak i protiv ovakvog Čelsija, a budimo objektivni, nije to što je nekad bilo.

Bilo je ipak dovoljno za Lil, pošto je Tami Abraham golom u 22. minutu, svojim osmim u sezoni, proslavio 22. rođendan, da bi zatim Vilijan stupio na scenu i rešio pitanje pobednika.

LIGA ŠAMPIONA - 2. KOLO

Utorak

GRUPA A
Real Madrid – Klub Briž 2:2 (0:2)
/Ramos 55, Kazemiro 86 – Denis 9, 39/

Galatasaraj - PSŽ 0:1 (0:0)
/Ikardi 52/

 

GRUPA B
Totenhem - Bajern 2:7 (1:2)
/Son 12, Kejn 67. penal - Kimih 15, Levandovski 45, 87, Gnabri 53, 55, 83, 88/

Crvena zvezda - Olimpijakos 3:1 (0:1)
/Vulić 62, Milunović 87, Boaći 90 - Semedo 37/

 

GRUPA C

Atalanta – Šahtjor  1:2 (1:1)
/Zapata 28 – Moraeš 41, Solomon 95/

Mančester Siti - Dinamo Zagreb 2:0 (0:0)
/Sterling 66, Foden 90+5/

GRUPA D
Juventus - Leverkuzen 3:0 (1:0)
/Iguain 17, Bernardeski 62, Ronaldo 89/

Lokomotiva Moskva - Atletiko Madrid 0:2 (0:0)
/Feliks 48, Tomas 58/

GRUPA E

Genk - Napoli 0:0

Liverpul - Salcburg 4:3 (3:1)
/Mane 9, Robertson 25, Salah 36, 69 – Hvang 39, Minamino 56, Haland 60/

GRUPA F

Slavija Prag – Borusija Dortmund 0:2 (0:1)
/Hakimi 34, 89/

Barselona – Inter 2:1 (0:1)
/Suarez 58, 84 – Martinez 3/

GRUPA G

RB Lajpcig – Olimpik Lion 0:2 (0:1)
/Depaj 11, Terije 65/

Zenit – Benfika 3:1 (1:0)
/Dzjuba 22, Dijas 70, Azmun 78 – De Tomas 85/

GRUPA H

Valensija - Ajaks 0:3 (0:2)
/Zijeh 8, Promes 34, Van de Bek/

Lil - Čelsi 1:2 (1:1)
/Osimhen 33 – Abraham 22, Vilijan 67/

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara