Komentari na vest

Zdrava tržišna logika kaže bankrot, a QSI - sipaj dalje

R

RangoNS

pre 9 meseci

U francuskoj ligi ucestvuje 18 klubova. Znaci svaki tim ima 18 utakmica na domacem terenu. PSG ima kapacitet stadiona oko 50 000 i svaki put je pun. Sira okolina Pariza ima oko 12 miliona stanovnika. Svi koji dodju na stadion ne cine ni 1% ove spomenute populacije. Cene karata idu od 80e za najgore pozicije pa do preko 1000e. Nek je prosek 300e. Za jednu utakmicu u ovom slucaju zaradi se 15 miliona evra a za 18 utakmica 270 miliona evra. Da nisu dovodili super-zvezde ne bi im bio pun stadion kapiram. Dodajte tu ulaznice za LS i za kup takmicenja, dodajte tv prava, sponzorstva, prodaju igraca, marketing (dresovi itd.). Kod nas je jedini znacajan izvor prihoda prodaja igraca. Super-timovi ne funkcionisu tako. Kod nas nek je ulaznica 1000 dinara. U NS vecina plata je oko 50 do 70 hiljada kapiram. Kad platis sve troskove i hranu nek ti ostane 15 hiljada na dzeparac. Ulaznica izadje oko 7% dzeparca. Kad cujes 1000din ulaz frapiras se, koga da ides da gledas. Prosecnom francuzu nek je plata 2200, nek su mu troskovi 1500, ostane mu 700e. Karta je 43% plate. Ide da gleda Mesija, Nejmara, Embabea, Ramosa. Nek nakantaju 4:1 nekoga. Nek Mesi da gol i asistenciju. On zadovoljan. Uzmite sve brojke sa rezervom ali mislim da nisam puno pogresio, ako neko zna bolje info moze da me demantuje.
R

Racunovodja

pre 9 meseci

ala si se ti nalupetao druze kojih 18 miliona po utakmici? Milan je prosle sezone zaradio oko 9 miliona na 74 hiljade prodatih karata u cetvrtfinalu Lige sampiona, a inter oko 12 u polufinalu kada je bilo oko 76 hiljada.
R

RangoNS

pre 9 meseci

@Racunovodja, prvo procitaj dobro moj komentar, nisam spominjao 18 miliona. Drugo, pogledaj kako se krece cena karata u francuskom prvenstvu kad je PSG domacin naspram italijana, cak i kad igraju u LS. Trece, opet ti kazem dobro procitaj moj komentar.
l

lil

pre 9 meseci

Za testiranje relevantnosti tvoje racunice je dovoljno je bilo procitati da u ligi od 18 ekipa svako 18 puta igra kod kuce - znaci valjda i sami sa sobom? Drugo, organizacija utakmice druze ima i troskove. Ne racuna se to bas tako kako si ti to slozio.
R

RangoNS

pre 9 meseci

@lil, u pravu si, zeznuo sam se, nije 18 nego 17. Al opet, racunica je onda za manje 15m evra. Racunao sam samo prihode a ne rashode, cisto radi ilustracije, znam da nije sve neto dobit. Poenta je da i pored troskova sigurno ozbiljno zarade samo od ulaznica, a stadion je svaki put pun bas zbog super-zvezda.
h

hogar_

pre 9 meseci

samo sto su se oni toliko fokusirali na stvaranje 'brenda PSZ', da ce imati pravi problem iduce godine ako im ode Mbape, jer koga dovesti da nastavi taj niz superstarova u klubu? Haland? KDB? Vinicijus? Svi superstar igraci su njima nedostupni, ne zbog para nego jer ih trenutni klubovi nece pustiti, a i pitanje da li ti igraci zele u PSZ..mogu dovesti nekoga tipa Osimeh ili Leao ili Saka i slicno, ali to ipak nije top level (govorim u ekonomsko-marketinskom smislu, ne u fudbalskom smislu)
G

G

pre 9 meseci

Gde je vest za Nejmara i Psg da je to cist gubitak od 132 miliona ... kao sto je bilo za Freda i gubitak od 44 miliona za MU ?
r

rasputin

pre 9 meseci

Pa upravo si ostavio komentar na tu vest... Boze gospode kakvi sve genijalci daju sebi za pravo da se prave pametni po komentatima... :D
h

hwhieghj

pre 9 meseci

nek trose pare ne trose moje ni tudje nego svoje.Vidite i sami da novac ne kupuje trofeje Siti je cekao 10ak godina LS,Celzi isto toliko ako ne i vise,jedan Arsenal nema trofej a ulazu,Junajted za 10 godina strovalio 2 milijarde a nema bez LE,sjetimo se Realovih Galaktikosa,evo je Bajern poceo sa 100 miliona.
A

Aco CZ

pre 9 meseci

Sve nekako, ali paredes 40 miliona? A otisao za 2,3 miliona? Hit, mozda nije najveći gubitak, ali je meni na prvom mestu.
P

Petrinjo8383

pre 9 meseci

Aj sase pomerite!!!
r

realdeal

pre 9 meseci

Kao neko ko svaki dan prati I cita clanke na portalu, ne mogu da ne primetim da je glavna meta ostrenja tog pisackog penkala , tj.tastature PSG. Nisu ni prvi ni poslednji klub Koji iza svog imena ima ozbiljne ulagace. Isto Tako a vezano za psg, real I Mbappea se ovde moze procitati mudrost I lukavost Pereza. Sta je ovo trac partija Ili sport u kojem vec godinama dominira iskljucivo novac. Postajete sve vise kao kurir I bljuc.
T

Terza Madjija

pre 9 meseci

Aj sad se pomerite
B

Bon.Jovi_985

pre 9 meseci

Ne navijam za PSG ali mi je interesantno kako se u tim analizama nikad govori koliko ih je mafija koja se sad ustremila i na UEFA opljačkala. Ne seti se niko oružane pljačke i poraza od Barse 6:1, ili od Reala pre dve godine 3:1 posle očiglednog faula Benzeme na Donarumi i još nekoliko sličnih ispadanja mahom od ova dva "velikana". Ruku na srce i Siti su sapletali, prosto ti klubovi žele po svaku cenu da zadrže monopol na tržištu i podeli dobiti. Nema tu S od sporta sve je čiata politika i zato se Arapi okreću sebi i upumpavaju u svoju ligu.
j

juventino10

pre 9 meseci

Napisali hwjteri psg tekst. Jest kako da ne, sađo treba da se zaradjuju pare. Klub nikako ne bi smio da trosi nego samo da zarađuje pare poput fudbalskih fabrika njemackih i portugalskih klubova koji nista ne osvajaju nego samo sluze da se sakica ljudi obogati. E, to su pravi klubovi. Bas je divno kad predsjedmik kluba uzme 20 30 miliona u svoj dzep, njegov saradnik malo manje ovaj malo manje i od kluba koji je trebao da razvaljuje šalke, imamo drugoligasa. Očerupanog drugoligaša do gole kože. Šalke koji je zadnji put u ligi prvaka zaradio 70setak miliona umjesto da je to potrosio da ojaca tim, oni koji uzimaju lovi iz kluba su to ljeto rasprodali sve sto valja i zaradili jos sto miliona. Slijedeće sezone salke nije bio ni sedmi, a nakon par njih postao drugoligas. Eh, to je divno i tako treba a qsi ne valja. Bravo
n

nr

pre 9 meseci

Necemo ih zaliti..
A

Atlantik1996

pre 9 meseci

A mozemo to posmatrati i sa druge strane - koliko ste dece npr. vidjali da nose dres PSZ pre dolaska arapa i kupovine 3 zvezde, a koliko sada - ogromna razlika. Nejmar, Embape i Mesi, pola klinaca nosi njihove dresove. Druga stvar, brend PSZ koji guraju u modnom svetu je toliko prisutan, nijedan drugi klub nema toliki uspeh sa odecom kao oni. Oni su se etablirali u poslovno-fudbalskom svetu, e sad ce biti problem ako i Embape ode, nece imati nijednu zvezdu da guraju kroz modu, morace opet da istresu brdo love za nekog superstara.
T

Trololo

pre 9 meseci

Glupav tekst. Nije da mi je stalo do PSG, ali prvo, ti igraci su tu bili godinama i sigurno da ne mogu otici za isti novac za koji su dosli, jer odlaze kao istroseni igraci. Drugo, valjda su ti igraci nesto i doneli klubu, u smislu popularnosti, osvajanja trofeja, pa i dolaska do finala LS, sto nije mala stvar. Trece, ne racunaju se transferi bas tako, postoji amortizacija transfera, nije sve crno i belo, valjda ima i drugih boja.
D

DjoleGrobar

pre 9 meseci

Bilo bi zanimljivo da se obradi i terzina transfer politika i koliki je minus napravio .... ?!?!??!?!
p

pdk

pre 9 meseci

Ovo ppredjenje je malo glupo. Pa kad se sabere ulozeno i dobijeno nisu oni najgori niti sami na vrhu. Takosje reci da finale LS nije nesto, i da oni sad nisu ozbiljan oponent svake godine u LS je isto smesno. Nemojte me pogresno razumeti, ne volim ih. Ali su postali brend, kotiraji se visoko i to su te pare donele. Oni su uzeli za njega pare, u isto vreme su Bejl i Azar negde presli u Real i to ne potencirate toliko a odose za dzabe..kad dodamo Rodrigesa, pa jos...dodjes na isto. A nisu oni svi (sem Bejla onda) pomogli osvajanju LS.

Goran Tubin

pre 9 meseci

Pa po takvoj zdravoj logici bi i Crvena zvezda odavno bila bankrot a nije daleko ni Partizan. Vise je Cz dovela stranaca i promašaja od PSG i još 10 ekipa ukupno.
B

Belgrano

pre 9 meseci

Jasno je na sta cilja ovaj clanak i to je opravdano, samo sto je upravo Nejmar pogresan primer. Ako vec gledate matematicki i ekonomski, a to ste napisali, onda je on jedan od njihovih najboljih poteza u tom smislu. Placen je tih famoznih 222 miliona, prodat za 90 + bonuse, dakle okruglo oko 100 miliona, za igraca od 31 godinu i koji vise ne igra nego sto igra, to je odlican posao. Dakle ako tako gledamo, minus od okruglo 120 miliona. Podeljeno na 6 godina, to je minus od 20 miliona po godini + njegova plata. Medjutim, zar nije PSZ poceo marktinski da se probija bas dolaskom njega i Mbapea? Oni su imali zvezde i pre njih, ali tek njihovim dolaskom su poceli da postaju bukvalno marketinska atrakcija na celom svetu. Samo sa Najkom/Er Dzordanom su napravili ugovor od 60 miliona evra po sezoni, gde su TV prava, mnogo vise prodatih ulaznica zbog njega i na kraju krajeva i premije od ucinka u Evropi? Ja sam poprilicno siguran da kad stave sve na papir, oni su sa Nejmarom u plusu i mislim da je on pogresan primer za njihovu inace uzasnu politiku. Inace PSZ-u i njegovim vlasnicima zelim sve najgore i da nikad ne osvoje LS.
x

xnxx

pre 9 meseci

haahhaha anelka igrao za psg pre 22 godine kad katar jos nije pronasao tu busotinu a kamoli bili vlasnici kluba🤣