Saša Zdjelar (©PFC CSKA)
Saša Zdjelar (©PFC CSKA)

Zdjelar: U CSKA kao u Partizanu, Novak je najpopularnija ličnost u Srbiji

Vreme čitanja: 6min | sub. 14.09.24. | 10:28

Pred derbi sa Zenitom (15.30) u Moskvi vezista Armejaca pričao je o klubu, Marku Nikoliću, ambicijama, Premijer ligi Rusije, ponudi s Bliskog istoka, sportskom idolu, fudbalskom uzoru Stivenu Džerardu...

Zenit je krenuo furizono u šampionatu Rusije sa četiri pobede, ali remiji protiv Himkija i Spartaka su pokazali da Gaspromovo čedo nije nepobedivo, kao što nije bilo ni prošle sezone, kada je zahvaljujući kiksevima Krasnodara u finišu odbranio krunu. Spartak Dejana Stankovića je sve bolji, u vrhu su ui Krasnodar i Lokomotiva, a videćemo da li i CSKA Marka Nikolića, Saše Zdjelara i Milana Gajića može da se umeša u borbu za krunu.

Veliki ispit za Armejce je današnji derbi (15.30) protiv šampiona iz Sankt Peterburga. Moskovljani su se posle dva vezana poraza vratili u pobednički ritam, slavili protiv Akron Toljatija i Himkija, i to bez primljenog gola.

Izabrane vesti

Saša Zdjelar se ustalio u prvoj postavi CSKA, radilica je Marka Nikiolića na startu sezone. Povremeni reprezentativac Srbije, nekadašnji igrač Partizana, u velikom intervjuu za Sport Ekspres govorio je o početku sezone, promenama u klubu koje su došle s novim trenerom, ambicijama, a dotakao se i tema van fudbala, posebno je u superlativu govorio o najboljem srpskom sportisti svih vremena Novaku Đokoviću.

15.30: (3,00) CSKA Moskva (3,30) Zenit (2,40)

Za početak, CSKA ove sezone. Loš početak, ali ide na bolje za Armejce.

Igrali smo dobro. Šteta što smo u poslednjim minutima primili golove protiv Krasnodara i Lokomotive. Posebno u moskovskom derbiju. Moje mišljenje je da je tada na terenu bila samo jedna ekipa, a izgubili smo tri boda. Lokomotiva je imala samo jedan udarac, koji je završio golom. U Krasnodaru je bilo malo teško, šanse su bile 50-50“.

Pohvalio je Zdjelar rad sa zemljakom Markom Nikolićem.

Zaista volim da radim pod Markovim vođstvom. Verujem da će ekipa samo napredovati kako ove sezone bude odmicala. Kada dođe novi trener, promene se uvek dešavaju, to je neizbežno. U Rusiji je kratak period između sezona, tako da nije bilo mnogo vremena. Postoji razlika ako govorimo o formaciji u napadu i odbrani. Dodati su novi zadaci, na primer oko prekida. Već smo postigli nekoliko važnih golova iz kornera“.

Golovi u finišu uzeli su mnogo bodova CSKA na startu Premijer lige Rusije.

Kada promašiš loptu u poslednjim sekundama, pomisliš - zašto je tako? Ali moramo da pokažemo karakter, da krenemo dalje i da prekinimo ovaj trend. Da s podsetimo poslednjeg meča protiv Lokomotive. Jedan udarac na gol doveo je do gola. Moramo da učimo iz grešaka. Prošle sezone smo izgubili mnogo bodova zbog primljenih golova na kraju. Možda bismo sa Fedotovom mogli da osvojimo šampionat da nije bilo ovog problema“.

Zdjelar kaže da je imao odličnu saradnju sa nekadašnjim trenerom Fedotovom.

Zahvalio sam mu se na dve godine u CSKA. Pod njim sam se preselio u Rusiju, osvojio Kup zemlje, zauzeo drugo mesto u ligi i dostigao novi nivo. Čak sam ponovo pozvan u reprezentaciju Srbije. Bio je to divan segment, na čemu sam veoma zahvalan Vladimiru Valentinoviču. Imali smo sjajan odnos“.

Radilica na sredini terena ima pet mečeva u nacionalnom timu, a zanimljivo čak tri protiv Rusije.

Ne znam s čime je ovo povezano. Srbija verovatno treba da odigra sledeću prijateljsku utakmicu sa Rusijom da bih ponovo bio pozvan i obukao reprezentativni dres. Stvarno sam želeo da idem na veliki turnir, čekao sam poziv u reprezentaciju. Proveo sam celu sezonu bez povreda do samog kraja, tako da sam bio u dobroj formi. Ali selektor je doneo drugačiju odluku“.

Letos je Zdjelar mogao da napusti CSKA.

Pre dva meseca bila je ponuda jednog kluba s Bliskog istoka. Ali to sada nije važno. Ja sam igrač CSKA. Uprava kluba računa na mene. Pred nama je još 10 meseci ugovora, želim da pomognem svom timu. Da vidimo šta dalje, kako će se razvijati situacija sa produženjem ugovora. Osećam se kao kod kuće, kao u Partizanu. Znam ruski prilično dobro. I, naravno, sve zahvaljujući klupskom osoblju, koje je uvek spremno da pomogne, da uradi sve za mene, porodicu i svakog igrača da ne bude problema“.

13.15: (2,35) Fakel (3,15) Nižnji Novgorod (3,25)

Zenit ostaje favorit i ove sezone.

Prošle sezone smo pokazali da je moguće igrati protiv Zenita, pobedili smo ih u Premijer ligi u Sankt Peterburgu. Protiv šampiona je teško igrati, ima dobre igrače, ali je ipak moguće da se dobije, to smo pokazali. Veoma je teško da se sruši Zenit na tronu. Tim iz Sankt Peterburga je šest godina zaredom postao šampion. Dokazuju da je sa njima teško takmičiti se na duži rok. Ali treba da verujemo u sebe, da se borimo do kraja i da idemo iz utakmice u utakmicu“.

Prilika da se nanese prvi poraz šampšiona je danas u Moskvi.

Protivnik pokazuje odličan fudbal, Glušenkov neverovatan učinak. Ali mi igramo kod kuće, a CSKA je veoma jak na svom stadionu. Morate dati sve od sebe na terenu“.

Navijači CSKA iz Moksve (©Reuters)Navijači CSKA iz Moksve (©Reuters)

S nestepljenm čeka derbi sa Spartakom.

Za mene, kao Srbina, najvažniji meč je protiv Spartaka. Ovo je glavna konfrontacija u Rusiji. U Srbiji imamo jedan večiti derbi: Partizan – Crvena zvezda. Naravno, CSKA ima i derbi protiv Dinama i Lokomotive, ali Spartak je i po intenzitetu i po emocijama najvažniji protivnik“.

Srbin kaže da vidi sebe kao lidera na terenu.

U svim svojim timovima dao sam sve što sam mogao. CSKA ima samo jednog kapitena - Igora Akinfejeva. On je za nas lider, primer za sve i legenda celog ruskog fudbala. Verovatno se mogu nazvati liderom na terenu, jer mogu da dajem savete svojim partnerima, da komuniciram na ruskom, engleskom i španskom, što pomaže. Mogu da dam primer svima ostalima, da dam neki savet mladim momcima u nekim epizodama“.

Želja je kaptenska traka.

Posle Igora Akinfejeva biće veoma teško naći kapitena ovog kalibra. Ovo mu je 22. sezona u karijeri. U Partizanu sam postao kapiten odmah posle Saše Ilića, legende kluba. Posle toga je veoma teško izvesti ekipu na teren. Naravno, bila bi mi čast da mi daju kapitensku traku u CSKA“.

Ruskih klubova nema na evropskoj mapi i neće ih biti još dugo.

Nivo Premijer lige nije opao. Ovde dolaze kvalitetni strani igrači, ovde igraju dobri fudbaleri. Mislim da će, kada se Rusija vrati u evropsko takmičenje, tamošnji klubovi moći da nastupaju dostojanstveno i da ostvare rezultate. Ovo važi za svaki veliki tim iz ruske lige“.

18.00: (2,05) Krasnodar (3,45) Rostov (3,60)

Uporedio je rusko i srpsko prvenstvo.

U Srbiji je manje velikih, dobrih timova. Imamo ih tri do četiri, a u Rusiji sedam do osam. Imamo jake igrače u reprezentaciji – Vlahovića, Milinković-Savića, Dmitrovića, Pavlovića, ali takvi igrači odlaze iz Srbije veoma mladi, sa 20-22 godine, i napreduju u vrhunskim šampionatima“.

Zdjelar je govorio o Novaku Đokoviću, da mu je sportski uzor.

On je broj jedan, najpopularniji sportista. Niko na svetu ne može da postigne takve rezultate u tenisu kao on. Sa sportske tačke gledišta, on mi je idol i primer kako se pravilno trenira, održava kondicija. Pokazao je da se sa 37 godina oseća kao momak od 20. Nadam se da će ovaj nivo održati još nekoliko godina. NIko mu nije verovao, ali je uzeo zlato u Parizu. Novak je osvojio sve. Ne znam šta treba da uradi da bi još više podigao letvicu!? U Srbiji su svi trgovi bili krcati posle njegove pobede na Olimpijskim igrama. Ljudi ga obožavaju. Moje mišljenje je da je on najpopularnija ličnost u Srbiji poslednjih petnaestak godina, čak i iznad predsednika. Malo je sportista poput Đokovića, nema ga svaka zemlja“.

Fudbalski idol mu je legenda Liverpula Stiven Džerard.

Kada sam bio mlad, zaista sam uživao gledajući ga. Sećam se finala Lige šampiona 2005. u Istanbulu, gledajući ga sa ocem i dedom, koji su, nažalost, umrli 2019. godine. Milan je poveo sa 3:0, ali je Liverpul preokrenuo u roku od šest minuta, a zatim pobedio iz penala“, istakao je vezista CSKA.

RUSIJA 1 – 8. KOLO

Petak

Rubin - Krila Sovjetov 0:2 (0:2)

/Gare 37pen, Olejnikov 42/

Subota

11.00: (3,30) Orenburg (3,50) Lokomotiva Moskva (2,15)

13.15: (2,35) Fakel (3,15) Nižnji Novgorod (3,25)

15.30: (3,00) CSKA Moskva (3,30) Zenit (2,40)

18.00: (2,05) Krasnodar (3,45) Rostov (3,60)

Nedelja

13.15: (1,48) Dinamo Moskva (4,40) Ahmat (6,75)

15.30: (2,40) Akron (3,40) Himki (2,95)

18.00: (6,25) Dinamo Mahačkala (3,70) Spartak Moskva (1,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

RusijaRusija 1Saša ZdjelarZenitPremijer liga RusijaCSKA Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara