PET NA PET - Mirko Novosel: Trenerski sam stasavao uz najbolje učitelje tog vremena Acu Nikolića i Ranka Žeravicu

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.05.20. | 08:54

Trofejni trener smatra daje Krešo Ćosić najbolji svetski igrač, ne računajući SAD, ali da se ukusi razlikuju

Izabran je za najboljeg trenera Evrope 1985. godine dok je u Košarkašku kuću slavnih ušao 2007. Međutim, velikim priznanjima prethodile su godine velikog rada i mnogobrojni uspesi. Sa Cibonom, koja je nastala iz Lokomotive, Mirko Novosel je postao dvostruki prvak Evrope, a dva puta uzeo je i Kup kupova. Prvak Jugoslavije bio je u tri navrata, a devet puta osvojio je nacionalni kup.

Ništa manje uspeha nije imao ni sa tadašnjom reprezentacijom. U tandemu sa Rankom Žeravicom dva puta pokorio je Stari kontinent, bio je vicešampion sveta i srebrni sa Olimpijskih igara.

Izabrane vesti

Naš sagovornik smatra da je najveća tekovina zlata sa Svetskog prvenstva u Ljubljani velika popularnost koju je košarka stekla u tadašnjoj državi. Zahvaljujući Nebojši Popoviću, koji je bio glavni i odgovorni urednik RTJ, sve utakmice sa Svetskog šamionata bile su u direktnim prenosima na televiziji. Košarka je stekla veliku popularnost u tadašnjoj državi i sve se nastavilo direktnim prenosima prvenstvenih utakmica, subotom od 17.00 sati. Mirko Novosel podvlači da je imao sreću da uči od najboljih, profesora Nikolića odnosno Ranka Žeravice koji je prvi uveo sistematski rad sa juniorima.

Novosel se rado prisetio gostovanja u Čačku, izrazio je zadovoljstvo Borčevim povratkom na veliku košarkašku mapu. Cibona i Borac su bili bratski klubovi. Prijateljske odnose održava sa Aleksandrom Stefanovićem, Radmilom Mišovićem, ostalim velikanim poteklim iz Čačka. Međutim, apostrofira velikog Dragana Kićanovića otkrivenog na Želovom igralištu kao najdraži zlatni kamen.      

1. Da li ste se svojevremeno bavili još nekim sportskim aktivnostima osim košarke?

“Tokom školovanja imao sam razne sportske aktivnosti. Bilo je rukometa, fudbala, od svega pomalo, ali košarka je bila na mestu broj jedan”.

2. Ko vam je bio uzor u trenerskim danima?

”Imao sam sreću da trenerski stasavam uz košarkaške znalce Aleksandra Nikolića i Ranka Žeravicu. Oni su bili na svetskom vrhu, dakle učio sam od najboljih”. 

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?

“Počeo sam u Lokomotivi iz koje je nastala Cibona kao novi projekat 1975. godine. U Ciboni sam proveo ceo život. Malo sam radio u Italiji, ali Cibona je uvek na prvom mestu”.

4. Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Bilo je bezbroj utakmica za sećanje, što sa reprezentacijom, što sa Cibonom. Međutim, izdvajam 1971. godinu kada sam kao trener kadeta stigao do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Italiji. Nakon toga bilo je mnogo odličja, ali neka to takmičenje bude posebno izdvojeno”.

5. Da li imate životni ili sportski moto?

“Rekao sam da sam zanat učio od najboljih trenera. Tokom karijere trebalo je biti uporan, istrajan, marljiv, ali je mnogo važno da se čovek usavršava. Uvek sam želeo da prikupim nova znanja, bio sam u kontaktu sa najboljim američkim trenerima pa sam njihova znanja prenosio svojim igračima. Kako raste vrednost i kvalitet igrača proporcionalno raste i kvalitet trenera”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu koja dolazi iz Belorusije, LOKOMOTIV GOMELJ – KRUMKAČI MINSK. Rivali su bez poraza, imaju po sedam bodova. Domaći su u seriji od tri pobede i nerešenog ishoda. Na svim utakmicama viđen je veliki broj golova.Gosti imaju pet pobeda pa remi. Međusobni skor je 2:2:1.

“Možda Mozzart šansa, konačan ishod iks ili prvo poluvreme nerešeno”.

FOTO: StarSport


tagovi

pet na petMirko Novosel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara