Završena najlepša afrička bajka: Kamerun u nastavku progutao Gambiju

Vreme čitanja: 2min | sub. 29.01.22. | 19:13

Presudili golovi Ekambija – 2:0

 Završena je najlepša afrička bajka. Svi su otvorenih usta gledali ovog januara ka Gambiji i svemu što je ta hrabra četa belgijskog stručnjaka Toma Saintifieta radila kao debitant na kontinentalnoj smotri. Uspeli su da naprave istorijski podvig plasmanom među osam najboljih selekcija Afrike, ali su u sudaru sa domaćinom Kamerunom stali. Na kraju je bilo 2:0.

Posmatrači sa strane verovali su da bi Gambija mogla da nastavi sa senzacijom. Pre svega zbog svega što je pratilo utakmice domaćina u ranijoj fazi takmičenja. Verovalo se da Gambija može da osveti i Komorska Ostrva zbog svih onih sumnjivih pozitivnih testova selekcije za koju je igrao El Fardu Ben.

Izabrane vesti

I bilo je naznaka da bi Gambija mogla da izdrži. Pre svega tokom prvog poluvremena. Kamurun je napadao iz svih oružja, sa svih strana. Vrlo raspoložen je bio Vinsent Abubakar koji je spretnim driblinzima na malom prostoru pravio višaqk. Međutim, gambijskii golman je čuvao mrežu po evropskim standardima. Apsolutni junak prvog dela susreta bio je Babukar Gaje. Imao je tri fenomanelne odbrane i održao Gambiju u životu.

Počeli su već Kamerunci da osećaju nervozu, pošto su teško izlazili na kraj sa defanzivnim blokom rivala. Počela je da se nervira i publika. Međutim, drama je izbegnuta zahvaljujući sjajnim reakcijama Ekambija. Zvezda francuskog Liona je u 50. minutu sjajno skočila na centaršut Fai i glavom zakucao loptu u suprotan ugao. Ništa tu nije mogao gambijski golman.

Negde je tu i stavljena tačka na otpor Gambije. Videlo se i po govoru tela igrača te selekcije da ne veruju da mogu da iznenađenja. Posebno što je Kameurn počeo još jače da pritiska, ubrzan vetrom sa tribina. I bilo je logično da onaj ko je počeo i završi priču. Ovoga puta Ekambiju je bilo lako da pogodi praznu mrežu, posle idealnog centaršuta sa leve strane.

KUP AFRIČKIH NACIJA – ČETVRTFINALE

Subota

Gambija - Kamerun 0:2 (0:0)

/Ekambi 50 i 57/

20.00: (3,50) Burkina Faso (3,00) Tunis (2,50)

Nedelja

16.00: (3,40) Egipat (2,80) Maroko (2,65)

20.00: (1,65) Senegal (3,50) Ekvatorijalna Gvineja (7,25)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup afričkih nacijaKarl Toko Ekambi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara