Igrači Verone 2002. godine ©Reuters
Igrači Verone 2002. godine ©Reuters

Završen let najlepšeg fudbalskog magarca

Vreme čitanja: 4min | uto. 24.08.21. | 11:55

Neće fudbalska istorija previše žaliti za klubom iz Verone. Nema tu trofeja, slavnih igrača, godina dominacije. Postoji samo kratka filmska priča s početka novog milenijuma, o malom klubu iz istoimenog seoskog naselja u široj okolini Verone, koje je postalo poznato upravo po fudbalskom klubu

Dok jedni nemilice upumpavaju novac u fudbal, nadmeću se u transferima koji premašuju stotine miliona evra, ne mareći u kom će pravcu to odvesti najlepšu sporednu stvar na svetu kroz deset ili dvadeset godina, drugi se gase. A sa njima u koferu odlaze i priče koje su isti taj sport činile romantičnim, divnim za gledanje. Ne pamti se kada je neki klub ugašen na tako surov način, kao što je se to dogodilo sa Kjevom. Svi fudbalski faktori na Apeninima gledali su davljenika kako tone, niko nije bio spreman da uskoči i odvede ga na pučinu. Pruži mu veštačko disanje. Sva surovost današnjeg sporta stoji u činjenici da se Kjevo ugasilo zbog poreskog duga od 23.000.000 evra, koji se nagomilao tokom krize izazvane kovidom.

Neće fudbalska istorija previše žaliti za klubom iz Verone. Nema tu trofeja, slavnih igrača, godina dominacije. Postoji samo kratka filmska priča s početka novog milenijuma, o malom klubu iz istoimenog seoskog naselja u široj okolini Verone, koje je postalo poznato upravo po fudbalskom klubu. Stanovnici grada Romea i Julije, koji naravno navijaju za Veronu, nikada nisu priznavali Kjevo kao svoj klub. U danu kada bi na Bentegodiju igrao ovaj drugi klub, koristio bi se termin "nessuno", što u prevodu znači - niko. Pa, ako bi neki slučajni turista upitao nekog lokalca: "Ko to igra na stadionu?", dobio bio odgovor - ne igra niko.

Izabrane vesti

Ipak, sva ta nipodaštavanja, kao i ona čuvena priča o tome da će Kjevo zaigrati Seriju A kad magarci počnu da lete, činila su Kjevo sve simpatičnijim klubom u Italiji (ne računajući Veronu, jer tamo taj klub i ne postoji), pa čak jednog trenutka i u čitavoj Evropi. Svi su bili zadivljeni na koji je način ta čudna ekipa, koju je predvodio prijatni gospodin Luiđi del Neri, igrala tako dobar fudbal. Bez straha od moćnih rivala, pravila iznenađenja i polako postajala ozbiljna realnost italijanskog fudbala.

Masimo Maracina ©ReutersMasimo Maracina ©Reuters

Sezona 2001/2002, prvo kolo 26. avgust 2001. godine, Artemio Franki. Formacija 4-4-2, a u startnih 11: Lupateli, Moro, D'Ana, D'Anđelo, Lana, Eriberto, Perota, Korini, Manfredini, Koradi i Maracina. Kjevo je očitalo fudbalsku lekciju Fjorentini, zapalilo Apanine i otvorilo neverovatnu priču. U narednom kolu je lagano pala Bolonja (2:0), a onda su Leteći magarci otišli na Dele Alpi. Maracina, deveti minut 0:1, Maracina 20. minut 0:2! Šta se dešava u Torinu?!

Ipak, Juventus je tada imao previše jak sastav, ali i preveliki uticaj u italijanskom fudbalu, da bi sebi dozvolio svojevrsnu bruku. Takinardi, pa Tudor, a onda Marselo Salas iz penala u 83. minutu za 3:2. Tu nije bio kraj, padali su Udineze, Parma, Torino, Peruđa, a onda i Inter na Đuzepe Meaci, golovima Koradija i Maracine. Tu istorijsku sezonu okončali su na petom mestu, iza Juventusa, Rome, Milana i Intera, izborili plasman u Kup UEFA, gde ih je eliminisala Crvena zvezda, pobedom upravo na Bentegodiju od 2:0.

Ono što je bilo najvažnije u tom trenutku bilo je zadžavanje kontinuiteta. Iako je tim doživljavao izmene sastava, pošto su brojni igrači privukli pažnju bogataša, Kjevo se zadžalo u gornjem domu italijanskog fudbala. O tome kakav su kvalitet imali pojedini igrači, koji su tih godina nasili žuto-plavi dres, govori i činjenica da su Perota i Barone kasnije postali prvaci sveta sa Italijom, Legrotalje je igrao za Juventus i Milan, Koradi je otišao u Inter, pa u Lacio, Maracina u Romu...

Luiđi del Neri ©ReutersLuiđi del Neri ©Reuters

O tome da je za ozbiljan evropski rezultat ipak potrebno nešto više pokazala je i sezona 2006/2007, kada je Kejvo, posle Kalčopolija, zauzeo četvrto mesto u prethodnoj sezoni i ostvarilo premijerno učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ipak, tamo ih je eliminisao Levski s ukupnim rezultatom 4:2, a potom i Braga u Kupu UEFA (ukupno 2:3).

Iako je 2007. godine klub završio u Seriji B, ekspresno se vratio, pa je u periodu između 2008. i 2019. godine čvrsto držao svoju poziciju u Seriji A. Sve se poremetilo u sezoni 2018/2019, kada je usledilo ispadanje u Seriju B, što se ispostavilo kao put bez povratka. U julu ove godine, Kjevo je izbačeno iz Serije B jer nije moglo da dokaže finansijsku održivost zbog neplaćenih poreza. Klub je tvrdio da je tokom pandemije postigao sporazum koji mu je omogućio otplatu duga na duži vremenski period, međutim, posle tri neuspešne žalbe doneta je odluka da se Kjevu zvanično zabrani regestracija u Seriju B, a to mesto je preuzela Kozenca.

(1,43) DINAMO ZAGREB (4,50) ŠERIF TIRASPOLJ (7,50)

Prava bitka za opstanak trajala je proteklih nedelja. Legendarni kapiten Serđo Pelisije vodio je potragu za novom vlasničkom grupom, koja bi omogućila kakvo-takvo funkcionisanje i novi početak iz Serije D pod imenom Kjevo 1929. Međutim, sam Pelisije je 21. avgusta objavio da novi vlasnici nisu pronađeni u neophodnom roku za registraciju. Jedina preostala mogućnost jeste da se klub registruje u amaterskom rangu takmičenja i počne bukvalno od pepela, ali je teško očekivati da bi u budućnosti mogli da se ponove neki drugi Leteći magarci, sposobni da naprave neku romantičnu priču u fudbalskom svetu koji je odavno prestao da privlači prave romantike.


tagovi

Luiđi del NeriNikola LegrotaljeEugenio KoriniBernardo Koradi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara