Zato u Zvezdi čekaju minimum 6.000.000 evra: Veljko Nikolić treći u Evropi, ispred su Volf i zver iz Lajpciga, iza Soboslaj

Vreme čitanja: 2min | sre. 27.01.21. | 14:29

Reč je o procentu tačnih dodavanja unapred igrača rođenih posle 1. januara 1999. godine

Dugo, predugo se priča o igračkom razvoju veziste Crvene zvezde Vejka Nikolića. Kreativac rođen 1999. godine postao je jedan od najznačajnijih igrača u trenerskoj eri Dejana Stankovića. Mladi šef stručnog štaba mu je dao veliku priliku, što je Nikolić iskoristio i postao najstandardniji prvotimac srpskog šampiona u jesenjoj polusezoni.

Da li je mogao bolje? Sigurno da jeste. Nedostajao mu je jači učinak u evropskim i derbi mečevima, ali je uspeo da upiše četiri gola i isto toliko asistencija u zvaničnim duelima. Na Marakani su ubeđeni da će, kada za to dođe vreme, Veljko Nikolić doneti ogroman novac srpskom šampionu, i biti glavni junak jednog od najvećih transfera u novijoj istoriji Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Veliki deo zvezdaške javnosti vrti glavom, pojedini stručnjaci apostrofiraju fizičke nedostatke. Mada je sa druge strane tačno da Veljko Nikolić ima istančan osećaj za igru i kombinatoriku, kao i da poseduje primenjivu tehniku. Što je u Superligi retkost.

Trener Dejan Stanković ga je uporedio sa Lukom Modrićem, Zvezdan Terzić je nedavno odbio ponudu Spartaka koja je glasili pet miliona evra. Situacija nije baš za odbijanje, ali na Marakani su spremni da sačekaju.

Možda i zbog podataka koji su ovog popodneva plasirali pojedini fudbalski sajtovi, specijalizovani za analitiku. Računajući igrače rođene 1999. godine i mlađe, Veljko Nikolić je na trećem mestu najpreciznijih dodavača u Evropi. Vrlo biran detalj: računaju se samo „smart passes“, tačnije lopte koje ne idu prvom do sebe, ili idu unapred. Tačnije definicija tačnog pasa glasi da je pitanju dodavanje koje na kreativan način razvija napad tima. Ili još prostije: vertikalne ili dijagonalne lopte koje prave prednost u odnosu na rivala i pomeraju težište igre.

Tokom 28 utakmica ove jeseni u svim takmičenjima Veljko Nikolić je imao 56 posto uspešnih pametnih dodavanja. Ispred njega su Mohamed Kamara iz Red Bul Lajpciga. Mladi reprezentativac Malija je imao procenat od 62,5. Ispred Nikolića je još samo dobro poznati Austrijanac Hanes Volf. Reč je o vezisti Borusije iz Menengladbaha Hanesu Volfu, koji je imao dug put sazrevanju Salcburgu. Jedan je od najzaslužnijih za Zvezdin prvi plasman u Ligu šampiona, jer je demonstrirao veliko neiskustvo. Driblao je u opasnoj zoni Degeneka, izgubio loptu i inicirao gol El Fardu Bena. On je stao na 58 posto uspšenih pametnih dodavanja.

Zanimljiv je još jedan podatak: iza Veljka Nikolića je ostao i sjajni Mađar Domenik Soboslaj, koji je u dresu Salcburga imao nešto više od 51 uspšenih dodavanja unapred.

Prema podacima specijalizone aplikacije Wyscout društvo pet najboljih pametnih dodavača u Evropi zaokružio je Mihael Kuzan iz Olimpik Marselja.


tagovi

Veljko Nikolić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara