Arne Slot (Reuters)
Arne Slot (Reuters)

Zašto je baš Arne Slot pravi čovek za Liverpul?

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.05.24. | 12:02

Sličan je Klopu, neće menjati puno i biće samo trener ali ne i menadžer

Jirgen Klop je ostao bez snage, a drugi Jirgen Klop – ne postoji. Ćabi Alonso je bio najbolja sledeća opcija, ali kako ni on nije hteo, Liverpul je odlučio da prihvati savet – fizičara.

Odlučio se da angažuje doktora fizike sa Harvarda. Reč je o Vilijamu Spirmanu tvorcu analitičkog sistema koji je upravi veoma pomogao u izboru novog trenera Redse. Važno je naglasiti da nijedan klub nije upotrebio ovoliko matematike pri izboru šefa stručnog štaba. Spirman je radio na projektu CERN gde su su najbolji fizičari sveta tražili Higsov bozom.

Izabrane vesti

Po njegovoj računici, aktuelni trener Fajenorda Arne Slot je najbolji izbor za naslednikai Jirgena Klopa na klupi Liverpula.  

Neočekivani odlazak nemačkog trenera sa Enfilda izazvao je pravi zemljotres jer napušta klub posle punih devet godina i osam osvojenih trofeja. Usred sezone, Crveni su bili u igri za sva četiri trofeja u sezoni, a uprava kluba je imala šest meseci da preuredi kako igrački kadar, tako i sportsku strukturu sa kojom je Klop dominirao u poslednjoj deceniji.

Liverpul je prvo vratio Majkla Edvardsa, sportskog direktora sa kojim je Klop osvojio Premijer Ligu posle punih trideset godina. Takođe, stigao je i Ričard Hjuz koji je sa Edvarsom zadužen za pronalaženje novog trenera velikog engleskog kluba.

Ključ u pronalasku novog trenera Liverpula se krio u proceni koji stručnjak bi najviše odgovarao Redsima. Za njih od starta nije postojao drugi Klop, pa se tražio neki mladi i perspektivni trener koji je spreman da preuzme veći klub i napravi veliki korak u trenerskoj karijeri.

Jasno je da je Liverpul prvo gledao nekadašnju igračku legendu Ćabija Alonsa, ali je on izabrao ostanak u Bajeru sa kojim je osvojio istorijsku Bundesligu. Sportingov Ruben Amorim je otpao zbog izlazne klauzule od 20.000.000 evra, ali i ne samo toga. Naime, na Enfildu su bili svesni da bi eventualna saradnja sa Amorimom sa sobom nosila i potpunu igračku rekonstrukuciju ekipe. Drugim rečima, Liverpul bi morao da na leto napravi ozbiljan „remont“ tima kako bi sklopio ekipu po Amorimovom ukusu. Uprava Liverpula je nakon nekog vremena odustala i od ideje o De Zerbiju.

Zato je rukovodstvo sve oči uperilo ka Slotu. Umesto da traže trenera zvučnog imena, oni su se odlučili za ime koje neki njihovi navijači mozda nikad nisu čuli. Aktuelni trener Fajenorda ima samo šest utakmica Lige šampiona dok mu je najveći uspeh osvajanje šampionata Holandije. U trenutku kada je Klop preuzeo Liverpul on je imao titule u Bundesligi i finale u Ligi šampiona.

Ali, stil igre Arnea Slota najsličniji je onom koji je forsirao Klop.

Liverpul je želeo da pronađe menadžera koji će se uklopiti u njihovoj sktrukturi odlučivanja. Biće “samo”  glavni trener a ne tradicionalni menadžer.

Ono što krasi Holanđanina je trenutno dominantan taktički stil na najvišem nivou sporta koji je definisan jednom rečju - kontrola. Takođe, prioritet je dovesti trenera koji će maksimalno iskoristiti trenutni sastav i stručnjaci kažu da Slot neće menjati puno. On ima svoj stil, ne kopira nikoga a njegov fudbal je atraktivan i napadački. Drugačiji je od njegovog prethodnika ali su mu principi veoma slični.

Liverpul vrši pritisak agresivnije i efektivnije od bilo koga drugog u Premijer ligi. Drugim rečima, oni su agresivni bez lopte, dozvoljavaju mali broj dodavanja i imaju veliki procenat poseda po utakmici, a nešto  slično igra i Slotov Fajenord.

Liverpul u proseku ima 94 poseda po utakmici, Fajenord 96. Prosečan pas Liverpula prelazi 17,1 metara, a Fajenordov 17,2 metra. Liverpul pomera loptu iznad terena natprosečnom brzinom od 1,26 metara u sekundi, dok Fajenord ide još brže sa 1,33 metara u sekundi.

Fajenord je treći najbogatiji tim u holandskom šampionatu, plate njihovih igrača su iznosile 48,2 miliona evra. Duplo manje  od Ajaksa koji ima rekordnih 109,4 miliona, ali i manji od šampiona PSV koji ima 55,2 miliona evra.

Niko ne osporava činjenicu da je Slot veoma dobar trener ali skok iz Fejenorda u Liverpul je ogroman kao i skok iz holandskog šampionata u Premijer ligu. Odbrana koju će Slotov tim morati da sruši u Engleskoj biće mnogo organizovanija i mnogo talentovanija od onoga sa čime se obično suočavao u trenerskoj karijeri. Nema mnogo trenera koji su iz holandskog šampionata uspeli da naprave neke ozbiljenije rezultate u “ligama petica”. Najkonkretniji primer je Erik ten Hag koji ne može da napravi rezultat u Mančester Junajtedu, ali to isto važi i za Ronalda Kumana, Petera Boša... Sve ovo nije sumnja u trenera Fajenorda, ali ipak treba to uzeti sa rezervom koliko će on biti dobar u jednoj u najboljih liga na svetu.


tagovi

Arne Slot

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara