Žarkov put od 100 utakmica

Vreme čitanja: 5min | sub. 20.04.24. | 10:21

Trener TSC-a danas slavi veliki jubilej protiv novosadske Vojvodine (15 časova, TV Arena)

Šta se sve dešava u domaćem fudbalu i koliko se čestu menjaju treneri, podatak da će Žarko Lazetić u subotu stoti put predvoditi TSC spada u rubriku „Verovali ili ne“. Jer pazite ovo, prvi šef stručnog štaba sa najdužim stažem u Mozzart Bet Superligi posle junaka ovog teksta je Igor Duljaj, koji predvodi Parni valjak od marta 2023. Mladi strateg došao je u Bačku Topolu novembra 2021. i dalje uživa poverenje uprave. Kako i ne bi kada je tim sa severa Srbije ponovo na pragu da izbori Evropu i da se drugu godinu za redom nađe u grupnoj fazi nekog od takmičenja UEFA. Ipak, da bi bilo tako potrebno je da i u plej – ofu domaćeg prvenstva nastavi sa dobrim rezultatima. U samo par dana sledi drugi vojvođanski derbi, prvi set je dobio novosadski tim na Karađorđu (3:2), revanš sledi danas od 15 časova (TV Arena Premium 1).

Možda i nije slučajno da baš na jubilej mladog trenera njegov tim igra protiv novosadske Stare dame. Vrlo je bitan faktor za karijeru Žarka Lazetića upravo tim Vojvodine, jer nekako uvek sve počinje i završava se kada Topolčani odmeravaju snage sa Novosađanima. U svojoj prvoj sezoni u Bačkoj Topoli, Žarko Lazetić je imao jedan zadatak: da ugasi požar loših rezultata i tim dovede u plej – of. Malo ko je verovatno očekivao da će izbor pasti na njega, u tom momentu šefa struke Metalca koji se grčevito borio za opstanak.

Izabrane vesti

Ne samo da je uspeo to, nego mu je malo falilo da ekipu odmah odvede i u Evropu. Međutim, ko je osujetio namere TSC-a tada, pa upravo tim iz Novog Sada. Puno se pričalo o pomenutoj utakmici, gosti su došli da odigraju za ponos i bez rezultatskog značaja, sve je išlo na ruku Topolčanima ali su oni zakazali jer su doživeli poraz (0:2). Godinu dana kasnije, isto mesto i isti rivali, rezultat nerešen a razloga za slavlje je višeo imao domaći tim koji se tog momenta domogao titule vicešampiona Srbije i plasirao se u kvalifikacije za Ligu šampiona.

PORAZ OD VOJVODINE I UMESTO OTKAZA - POVERENJE

Da se vratimo na 2022. i taj poraz u poslednjem kolu od Vojvodine zbog kojeg je TSC ostao bez Evrope. Nije uprava kluba jurišala i odmah uručila otkaz mladom stručnjaku, kao što bi to inače uradili neki drugi klubovi, već je imala strpljenja i dala mu još jednu šansu. Ukazano poverenje je Žarko Lazetić vratio višestruko. Jeste, neko će reći da bivši fudbaler Partizana nije sa Topolčanima osvojio ništa, ali to nikako ne može da umanji uspehe njegovog tima. Jer, istorija kaže da klub iz Bačke Topole nije nikada ranije igrao polufinale kupa Srbije, niti završio drugi u prvenstvu, niti igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, a tek grupnu fazu Lige Evrope. Zasluge pripadaju mnogima, plod su pre svega planskog rada i strpljenja, ali i kvaliteta. Ipak, sve osmišljene trikove izveo je svojim magičnim štapićem Žarko Lazetić.

Može da se priča i o fudbalerima koji su napravili pomak u svojim karijerama pod trenerskom palicom mladog stručnjaka. Luka Ilić je tokom pozajmice u Bačkoj Topoli oživeo svoju karijeru koja je krenula nizbrdo, Petar Ratkov je zablistao i ostvario milionski transfer, rekordan u istoriji TSC-a. Od svakog igrača je Lazetićev stručni štab izvukao maksimum, možda i više. Jer i on sam kaže da fudbaleru treba pronaći poziciju na kojoj najbolje igra, a sve to potom implementirati u tatkiku celog tima. Primera radi, Saša Jovanović nije nikada bolje odigrao nego prošle sezone u Bačkoj Topoli. Deset pogadaka i 14 asistencija vodili su bivšeg fudbaler lučanske Mladosti do titule najboljeg fudbalera u prvenstvu. Insistirao je Žarko Lazetić i na dovođenju Nemanje Stojića, želevši da nastavi saradnju sa fudbalerom kojeg je trenirao u Gornjem Milanovcu. Centralni bek je od ispadanja iz lige sa Metalcem stigao do dresa Orlova.

ZVEZDA MU JE KAMENČIĆ U CIPELI

Statistika kaže sledeće. Na 99 utakmica kao šef struke TSC-a, Žarko Lazetić je ostvario 48 pobeda, 24 remija i 27 poraza. Zna se da mladi stručnjak preferira napadački fudbal pa iz toga proizilazi broj pogodaka na svim njegovim prethodnim utakmicama a on je 165 postignutih naspram 130 primljenih. Takođe, zna se da već dugo Topolčani igraju bolje na strani neko kod kuće, a baš im je Vojvodina prethodnog vikenda nanela prvi poraz u gostima, desetinu sekundi pre kraja utakmice.

Ne voli Lazetić da igra protiv Crvene zvezde, kojoj je samo dva puta uzeo bod, a od trenera su mu uvek prepreka bili Dejan Stanković, Miloš Milojević, Aleksandar Stanojević ali i Vladimir Gaćinović te Radoslav Batak. Nikada ga nisu pobedili Nenad Lalatović, Slavoljub Đorđević i Tomislav Sivić. Od klubova, sem pomenutog aktuelnog šampiona Srbije, muku mu je do nedavno predstavljao i Partizan sve do onog deklasiranja u Humskoj (0:4). Od Evropskih utakmica pamtiće sigurno remi sa Olimpijakosom (2:2) i povratak nakon dva gola zaostatka.

Uvek ističe Žarko Lazetić da nije rob formacije, da se ekipa u zavisnosti od faze igre i postavke protivnika adaptira. Voli da igra sa tri centralna beka, a tek od nedavno je prešao na dva. Preferira visoki presing, a i kada se njegov tim brani tvrdi da to nije planski već usled pritiska druge ekipe. U toku utakmice ne menja često, ali mu gotovo nikada nećete pogoditi startnih 11. Vrlo je mlad kao trener napravio uspeh, iskusio je i Evropu, pa se donekle može reći da je pred njim izgledna šansa da uradi nešto više. TSC će mu poslužiti kao afirmacija i odskočna daska, ali i kao velika stavka u trenerskoj biografiji.

Baš na svojoj jubilarnoj utakmici biće Žarko Lazetić lišen usluge svog najvernijeg ratnika. Nemanja Petrović će zbog četiri žuta kartona propustiti okršaj sa Vojvodinom, čime će za sada ostati na 93 utakmice odigrane pod komandom sadašnjeg šefa struke Topolčana. Veliko poverenje mladog trenera u TSC-u uživaju i Nemanja Stojić, Ifet Đakovac i Goran Antonić, a tek treba da stasa Veljko Ilić. Ima li bolje prilike za to, od još jednog Vojvođanskog derbija?

Projektovani sastav TSC-a u formaciji 4-3-3: Ilić – Cvetković, Antonić, Stojić, Šoš – Milosavljević, Vulić, Đakovac – Jovanović, Pantović, Ćirković


tagovi

Žarko Lazetić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara