Žarko Tomašević za MOZZART Sport: Mnogo smo jaki kod kuće, a na Partizan više nisam ljut

Vreme čitanja: 4min | uto. 01.10.19. | 11:01

„Samo nas je Viljareal nadigrao u Kazahstanu“, poručuje defanzivac Astane

Dvojica bivših igrača Partizana dočekaće crno-bele u Astani. Desni bek Antonio Rukavina je dobro poznato ime svakom navijaču crno-belih, nosio je i kapitensku traku Parnog valjka, a drugi je Žarko Tomašević, crnogorski reprezentativac, štoper, koji je u sezoni 2012/13 gotovo neprimetno prošao kroz Humsku zbog celog seta malera, koji su ga izbacli iz konkurencije za tim.

Dve povrede potpuno su poremetile Tomaševićeve planove, te na kraju, čak i kada se oporavio, nije uspeo da upiše ni nastup u prvom timu Partizana. Nije otišao baš srećan sa Topčiderskog brda, ali davno je to bilo, sada u dresu Astane nema te dodatne motive da "kazni" svoj nekadašnji klub.
"Prošao sam mlađe kategorije Partizana i bio sam veoma srećan kada sam se vratio u klub. Ipak, sve se to desilo neočekivano, došao sam i povređen, a onda kada je sve trebalo da krene kako bi trebalo, ponovo sam se povredio na pripremama u Turskoj. Kada sam se oporavio, nisam dobio šansu i to mi je jedino žao. Krivo mi je što ne znam ni zašto nisam dobio priliku da se pokažem. Zato sam na kraju sezone rešio da odem u Belgiju, a ko zna, verovatno bi sve bilo drugačije po mene da sam se dokazao u Partizanu", priča Tomašević za MOZZART Sport.

Izabrane vesti

Sada kada je kilometrima daleko od Beograda, Žarko može mirne duše da kaže da mu je dečački san bio taj crno-beli dres, a da to ne zvuči kao uobičajena fraza.
"Kod nas u Crnoj Gori i dalje mnogo dece želi da igra u Partizanu ili Zvezdi i to je bila i moja želja. Krivo mi je što se nije desilo. Ljutnje je bilo, ali davno je prošla posle svih ovih godina. U budućnosti? Ko to zna, međutim, ovde u Kazahstanu mi je fenomenalno i voleo bih da ostanem što duže".

Da se vratimo u vreme današnje: četvrtak, Nur-Sultan i sudar Astane i Partizana u drugom kolu grupne faze Lige Evrope.
 "Danas počinjemo sa pripremama za Partizan, jer smo imali veoma bitnu utakmicu u prvenstvu. Jasno je da ćemo i mi, kao i crno-beli, ići na pobedu, jer samo sa tri boda možemo da ostanemo u trci za prolaz dalje. Pratio sam Partizan u prethodnom periodu, video sam da je dobio derbi, meč sa Alkmarom nisam gledao, ali sam čitao da su stvorili mnogo šansi i da su zaslužili da pobede. Upadljivo je da crno-beli ove sezone igraju mnogo bolje nego u prethodnoj, da su napravili dobar tim i očekujem dobru utakmicu".

Nadaju se navijači Partizana da bi crno-beli mogli da uhvate Astanu u "raskoraku". Prvak Kazahstana vodi dramatičnu bitku za odbranu titule i ne sme da kiksne u domaćem prvenstvu u poslednjim kolima.
"Tačno je da nam je fokus pre svega na prvenstvu. Zakuvala se borba za titulu i tu je nekoliko ekipa u tri boda. Astani je prioritet da sačuva šampionsku krunu, da proba ponovo da se plasira u Ligu šampiona. E, sad, da li će trener zbog toga čuvati neke igrače ili će poslati najjači sastav na Partizan, to ćemo videti".

PARTIZAN U LIGI EVROPE - SPECIJAL!!!

Što se Astane tiče, domaći teren je - zakon. Ima kazahstanski prvak impresivne rezultate u Nur Sultanu čak i u Evropi. Kao što je mitski Antej nekad crpeo snagu iz dodira sa majkom zemljom, tako je i Astana gotovo nepobediva kod kuće.
"Mnogo bolje igramo kod kuće nego strani, iako sam kratko ovde, primetio sam to. Ne mogu da izdvojim jedan razlog da bih objasni zašto smo toliko jaki na svom terenu, ali kažu da je poslednjih godina jedino Viljareal nadigrao Astanu u Kazahstanu, sa svima ostalima su se ili ravnopravno nosili ili bili bolji. Jedan od faktora je, verovatno, vremenska razlika od četiri sata u odnosu na centralnu Evropu, pa se nije lako adaptirati za kratko vreme. Drugi je sigurno veštački teren, jer mi na njemu svakodnevno treniramo i igramo, pa nam privikavanje nije potrebno. A, drugačije se igra na veštaku. U svakom slučaju, mnogo smo slabiji na strani i zato i jeste imperativ i u Ligi Evrope da se dobiju mečevi kod kuće i na konto toga prođe dalje".

Eksplodirala je Astana poslednjih godina, postala zapažen klub i u evropskim okvirima, ali nije posezala za onim metodom da gomila skupocene strance, koji bi joj doneli ugled i ime.
"Nemamo neke zvezde svetskog formata, to nije način rezonovanja ljudi u Astani. Imamo desetak stranaca, petoricu sa našeg govornog područja... Prioritet je da fudbaleri koji se dovode budu kvalitetni, da se uklapaju u ekipu, a ne da imaju zvučno ime. Rekao bih da imamo jako dobar tim, sigurno smo ubedljivo najbolji u Kazahstanu, pa očekujemo da ćemo u finišu odbraniti titulu", ističe Žarko Tomašević.

Možda specijalnog motiva nema, ali i tri boda su dovoljan. Ko "padne" u Nur-Sultanu ostaće sa malim šansama da ugleda evropsko proleće...

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara