©Reuters
©Reuters

Za Zvezdu nesrećan scenario sve izvesniji: Od Lige šampiona odvajaju je Pušićevi Rudari

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.04.24. | 17:36

Barem od direktnog plasmana u elitno takmičenje

Prve kalkulacije pojavile su se još 13. marta, kada je Crvena zvezda pretekla Partizan, preuzela prvo mesto u Mozzart Bet Superligi i došla do pol-pozicije za osvajanje šampionske titule. Zbog poštovanja prema crno-belima, nije bilo sportski otpisivati izabranike Igora Duljaja iz trke za titulu u mometima kada su imali tek dva boda zaostatka, ali je svakom narednom rundom u prethodnih mesec dana postajalo sve izvesnije da će i sedmi uzastopni ligaški pehar završiti u Ljutice Bogdana. Na sedam kola pred kraj, Zvezda ima sedam bodova više i bila bi istinska senzacija da je Paritzan svrgne sa trona ovog proleća. Znajući sve ovo, stiče se utisak da je legitimno podrobnije govoriti o šansama crveno-belih, da zahvaljujući raspletu u drugim nacionalnim šampionatima ostvare direktan plasman u Ligu šampiona i tako izbegnu igranje u uvek teškim kvalifikacijama.

Pored osnovnog preduslova i osvajanja 35. titule prvaka države, pulenima Vladana Milojevića potrebno je da Dinamo Zagreb, Slavija Prag, Kopenhagen i Šahtjor Donjeck ne podignu pehar u svojim zemljama. Kako se trenutno situacija razvija, od pomenuta četiri kluba samo je mašinerija Rinata Ahmetova pred osvajanjem titule, a malo je falilo da se ovog popodneva situacija u Ukrajini značajno zakomplikuje. Zorja iz Luganjska je u 73. minutu utakmice 23. kola izjednačila na 1:1 protiv izabranika hrvatskog stratega Marina Pušića, ali su Rudari golovima Artema Bondarenka i Nevertona u poslednjih nekoliko minuta ipak došli do pobede i na sedam kola do kraja zadržali četiri boda prednosti za kijevskim Dinamom.

Izabrane vesti

Perfektne rezultate ima Šahtjor u prolećnom delu sezone i iznova pogubno deleluje po Zvezdine nade u direktan plasman u Ligu šampiona. Još nijednom od nastavka prvenstva nije kiksnuo, a danas je bio veoma blizu. Vodio je osvajač Kupa UEFA iz 2009. godine golom Danila Sikana od 30. minuta, a kada je Zorjin Brazilac Džordan isključen u 58. minutu, činilo se da nema nade po nominalnog domaćina. Povampirili su se popularni "Ljudi" u 73. minutu i izjednačili pogotkom Kurjuhanceva. Minuti se delili Zvezdu od povoljnog ishoda, ali je posle predivne akcije u 87. minutu 24-godišnji Artem Bondarenko savladao protivničkog golmana i zadržao narandžasto-crne na plus četiri u odnosu na Dinamo. Do kraja sezone ostalo je još sedam kola, a 11. maja biće odigran međusobni meč između Šahtjora i kijevskog velikana. Ako bi Dinamo trijumfovao u Harkovu, morao bi da pobedi na svakoj od preostalih šest utakmica i sačeka bar jedan kiks Šahtjora u "malim" utakmicama.

Za razliku od Ukrajine, situacija je po crveno-bele značajno povoljnija u Hrvatskoj, Češkoj i pogotovo Danskoj. Na sedam kola pre kraja sezone na Jilandu, Kopenhagen ima šest bodova zaostatka za vodećim dvojcem - Mitijilandom i Brendbijem. Uprkos fantastičnoj sezoni u Evropi i prolasku grupe Lige šampiona ispred Mančester Junajteda i Galatasaraja, Lavovima će po svemu sudeći izmaći domaća kruna i samim tim mogućnost da naredne takmičarske godine ponove odličan evropski rezultat iz tekuće sezone.

Rasplet u Hrvatskoj i Češkoj još se ne može naslutiti, ali sadašnje stanje ide u prilog Zvezdi. Sparta ima dva boda više od Slavije, s tim da će u plej-ofu biti odigran još jedan veliki praški derbi. Podsetimo, Zvezda ovde navija da Sparta uzme i drugu uzastopnu titulu. Slična je situacija u HNL-u, gde je ostalo još šest kola do kraja, a Rijeka ima dva boda više od Dinama. Međusobni meč dva tima odigraće se na Rujevici petog maja, a timu Željka Sopića odgovarao bi bod protiv Modrih, uz pobede u preostalih pet kola. Dinamo je osvojio 17 od prethodnih 18 titula u Hrvatskoj, a upravo se Rijeka jedina pored Zagrepčana okitila titulom od 2006. do danas. Bilo je to 2017. godine.

Ako sve ostane kao što jeste, crveno-beli će krajem avgusta morati da igraju dvomeč četvtog (poslednjeg) kola kvalifikacija za Ligu šampiona i tako probati da po treći put izbore igranje u eliti težim putem. U tom slučaju bi ruta put za Vladana Milojevića bila prilično olakšana, poredeći sa onim iz 2018. i 2019. godine, kada su se na Marakani i po raznim toponimima poput Jurmale, Marijampola, Trnave i što kulturnim, što administratiivnim prestonicama poput Salzburga, Helsinkija, Kopenhagena, Berna vodile borbe za evropsku jesen u eliti. Sada bi samo bi jedan dvomeč delio od četvrog plasmana u eri Lige šampiona umesto tadašnja četiri.



tagovi

FK Crvena zvezdaŠahtjor DonjeckLiga šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara