Luiz Enrike u dresu Botafoga (©Reuters)
Luiz Enrike u dresu Botafoga (©Reuters)

Za Brazil debituje novi napadač: Sa Luizom Enrikeom se traži prekid crne serije u kvalifikacijama

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.09.24. | 22:58

Selesao će ugostiti Ekvador u noći između petka i subote (03.00 časova po srednjoevropskom vremenu) u 7. kolu kvalifikacija za Mundijal 2026. godine

Promene selektora, promene sistema… Ništa od toga nije donelo dobro fudbalskoj reprezentaciji Brazila, koja igra poprilično slabo u kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine u Severnoj Americi. Zato pred susret 7. kola kvalifikacija sa Ekvadorom (subota, 03.00) u Selesau su spremili nešto novo – debitanta u ofanzivi. Prema najavama tamošnjih medija očekuje se da Endrika od starta zameni krilni napadač Botafoga Luiz Enrike.

Po svemu prikazanom u ovoj sezoni, 23-godišnji ofanzivac je zaslužio poziv. Računajući sva takmičenja od januara do sada je odigrao 38 utakmica, postigao sedam golova i zabeležio četiri asistencije.

Izabrane vesti

Enrike je povratnik u brazilski fudbal, zimus je došao u Botafoto iz Betisa u transferu teškom 16.000.000 evra. Brazilska javnost je bila ubeđena da će mu klub iz Rio de Žaneira biti samo usputna stanica ka Olimpik Lionu, pošto Botafogo i francuski prvoligaš imaju istog vlasnika, ali po svoj prilici procenjeno je da mu treba još jedna sezona u Brazilu. Uostalom, Botafogo se bori za titulu, a Enrike je postao bitan šraf tog tma.

Nekadašnji igrač Fluminensea je za dve sezone u Španiji na 64 mečeva postigao četiri gola i dodao 10 asistencija. To nije bilo dovoljno za poziv u reprezentaciju tada, ali u međuvremenu, pogotovo posle teške povrede Nejmara Brazilcima je potrebno osveženje u ofanzivi.


03.00: (1,37) Brazil (4,70) Ekvador (9,00)


Selektor Dorival Žunior je očigledno spremio manevar za Ekvadorce, Enrike će igrati kao desni krilni napadač, Vinisijus Žunior levo, dok će se u srce špica prebaciti Rodrigo. Tako barem postavu najavljuju brazilski mediji.

U kvalifikacijama za Mundijal Brazilci su osvojili samo jedan bod u poslednja četiri kola, pa su sada tek šesti sa sedam poena, čak 11 manje od lidera i svog najvećeg rivala Argentine. Srećom po njih, proširen je broj učesnika na Mundijalu, pa će čak šest reprezentacija iz Južne Amerike direktno da se plasira na završnu smotru, umesto dosadašnje četiri. Uz to i sedmi ide u interkontinentalni baraž.

Zato možda i nije tolika panika u Brazilu, ali da je nezadovoljstvo veliko, veliko je. Ekvador, koji će noćas gostovati u Kuritibi, ima bod više i jedini poraz u kvalifikacijama je doživeo još na samom početku.

Iza obe selekcije je slab nastup u Kopa Americi, u SAD su pretrpeli eliminacije u četvrtfinalu. Od Brazila je bolji bio Urugvaj, a od Ekvadora kasniji šampion Argentina.

Na poslednja dva duela Brazila i Ekvadora nismo dobili pobednika. Njihovi susreti 2021. godine na Kopa Americi, odnosno 2022. u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru su završeni remijima rezultatima 1:1. Na oba susreta je Brazil prvi poveo. Kvota u Mozzartu na to da će i noćas domaćin prvi da povede je 1,28.

KVALIFIKACIJA ZA MUNDIJAL (JUŽNA AMERIKA) - 7. KOLO

Četvrtak

Bolivija - Venecuela 4:0 (2:0)

/Vaka 13, Algaranaz 45+5, Migelito 46, Monteiro 89/

Petak

Argentina – Čile 3:0 (0:0)

/Makalister 48, Alvarez 84, Dibala 90+1/

Subota

01.30: (1,48) Urugvaj (4,10) Paragvaj (7,50)

03.00: (1,37) Brazil (4,70) Ekvador (9,00)

03.30: (4,90) Peru (3,40) Kolumbija (1,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za svetsko prvenstvoKvalifikacije za Mundijal 2026.Fudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazilareprezentacija EkvadoraLuiz Enrike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara