(©Reuters)
(©Reuters)

Vulvsi bez podrške za ukidanje VAR-a, svi drugi bili protiv

Vreme čitanja: 2min | čet. 06.06.24. | 17:55

Premijerligaši glasali 19:1 za ostanak video-tehnologije

Uprkos korišćenju video-tehnoligije na terenima Premijer lige u sezoni za nama bilo je diskutabilnih odluka, pa i pogrešnih, međutim, čak i kada bi se obrisale sve odluke arbitara donete na osnovu VAR-a, poredak na krajnjoj tabeli ne bi se bitno razlikovao. Mančester Siti bi bio šampion, Arsenal, Liverpul i Aston Vila takođe učesnici Lige šampiona, dok bi najveće pomeranje pretrpeli Čelsi i Njukasl, pošto bi Svrake preuzele šesto mesto i umesto Plavaca igrale u plej-of rundi kvalifikacija za Ligu konferencije.

U Vulverhemptonu su, ipak, mišljenja da gledanje snimaka spornih situacija ne donosi ništa dobro fudbalu i da se treba vratiti tradicionalnom donošenju odluka - procenom sudijske trojke koja je na terenu. Tim povodom Vulvsi su predložili da se nakon četiri godine korišćenja na premijerligaškim terenima ukine VAR. Glasanje je održano ovog četvrtka na redovnom godišnjem sastanku klubova, a engleski mediji prenose da je predlog za ukidanje video-tehnologije doživeo fijasko.

Izabrane vesti

Da bi Vulverhemptonova želja bila usvojena trebalo je da dobije podršku 14 od ukupno 20 klubova (dvotrećinska većina), međutim, osim Vulvsa svi drugi su bili protiv ideje da se prestane sa korišćenjem VAR-a. Dakle, 19:1 za ostanak video-tehnologije u Premijer ligi.

"Klubovi iz Premijer lige danas su glasali za nastavak upotrebe VAR-a u takmičenju. Iako VAR omogućava tačnije donošenje odluka, dogovoreno je da treba napraviti poboljšanja u korist igre i navijača", navodi se u saopštenju.

Pomenuta poboljšanja uglavnom se svode na to da se konačna odluka što pre donese, odnosno da se skrati neizvesnost među navijačima i akterima utakmice dok čekaju šta će biti. Kako će se to unaprediti, nije precizirano.

Klubovi su se, takođe, usaglasili da bi u budućnosti trebalo i da postoji veća transparentnost, odnosno da bi i navijači koji to budu želeli nakon utakmica mogli da dobiju dodatno stručno pojašnjenje donetih odluka.



tagovi

VAR tehnologijaPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara