Erik Ten Hag (Reuters)
Erik Ten Hag (Reuters)

Vreme nije isteklo... Ali teško će Ten Hag izmisliti Kecmanovu trojku

Vreme čitanja: 5min | pon. 30.09.24. | 16:09

Nakon jezivog izdanja protiv Totenhema koji je pojačao utisak o turobnom startu sezone, čoveku koji je od dolaska u klub potrošio 660.000.000 evra na pojačanja, uprava Mančester Junajteda i dalje "veruje"

"Vreme nije isteklo, vreme nije isteklo", vikali komentator Edin i Kole nakon što je Bogdan Bogdanović razgalio zagrebačku Arenu trojkom koja je manje od sekund pre kraja donela Ciboni rezultat za zvanje regionalnog šampiona.

"Words that precede (un)fortunate events", ili na srpskom, bile su to "reči koje prethode (ne)srećnim događajima". Uzeo je loptu Dušan Kecman i za 0,6 sekundi uspeo da je zafrljači preko maltene čitavog igrališta i uđe u legendu kao što je lopta ušla u koš. U de fakto najluđoj završnici od nastanka regionalne lige, Partizan i Kecman su se postarali za trenutak koji nikada neće biti zaboravljen.

Izabrane vesti

Izgleda da su reči koje prethode nesrećnim događajima na Old Trafordu dogodile 1. jula 2022. godine. Tada je vest dana bila - "Erik Ten Hag je novi trener Mančester junajteda". One su ponovo oživljene jula ove godine - "aktivirana je klauzula o produžetku saradnje sa Ten Hagom do 2026. godine", iako je koji mesec ranije uprava kluba kontaktirala sijaset potencijalnih naslednika poput Tomasa Tuhela, Roberta de Zerbija, Tomasa Franka i Marka Silve.

Istina, prva sezona sa Holanđaninom na klupi bila je prilično korektna sa trećim mestom u Premijer ligi i peharom Liga kupa, i tako je nekadašnji trener Ajaksa sebi kupio kontinuitet na teatru snova. Kada se u klupskim prostorijama većalo da li ga minule sezone smeniti nakon obaranja nekolicine negativnih rekorda, sačuvala ga je pobeda nad Mančester Sitijem u finalu Liga kupa.

Većalo se tada po društvenim mrežama da li Ten Hag uspešnije vodi Junajted nego Mikel Arteta Arsenal budući da su Tobdžije izvisile za premijerligaški pehar i ostale bez trofeja. Na čast onima kojima je takvo poređenje uopšte dospelo do mozga.

To osvajanje najstarijeg fudbalskog takmičenja na planeti, ne samo da je produžilo radni vek 54-godišnjeg stratega, već mu je kupilo dovoljno poverenja za novi prelazni rok od 200 i kusur miliona evra. Od kada je noga čoveka kojeg bi mnogi okoreli Junajtedovci prvim letom poslali što dalje od svog grada, kročila na Old Traford, klub je potrošio 660.000.000 evra. Sa trećinom tog novca pred aktulenu sezonu nije dobio apsolutno ništa iako je okupio svoju nekadašnju decu iz Ajaksa. Kako je samo početkom septembra grlio Manuela Ugartea (plaćen Pari Sen Žermenu 50.000.000 evra), sa širokim osmehom pričajući da Urugvajac donosi "tuču" ekipi, kao da će još jedno u nizu skupih pojačanja nešto promeniti nakon što je Junajted poražen od Brajtona, nakon što ga je Liverpul po ko zna koji put maltretirao i ponižavao.

A onda je Ten Hag sinoć poražen i od Totenhema. Ubedljivo je stradao od tima koji možda na kraju sezone neće naći mesto među četiri najbolja u ligi. Pao je na 12. poziciju na tabeli posle 6. rundi, samo jednom u poslednje četiri utakmice postizao gol(ove). A iako su se klupske starešine, sportski direktor Din Ešvort, izvršni Omar Berada, tehnički Džejson Vilkoks i prvi čovek upravnog odbora Ser Dejv Brajlsford, nemo gledali slažući zabrinute grimase, Ten Hag je o(p)stao. Vreme mu, još, nije isteklo. Ima tek nešto više od Kecmanovih 0,6. Najugledniji engleski mediji tvrde da će mu se konačno (pre)suditi nakon duela sa Portom u Ligi Evrope u četvrtak, te sa Aston Vilom u Birmingemu tri dana kasnije.

Čovek koji je otvorio treću sezonu na klupi Junajteda, koji je sa dosadašnjim ulaganjima kluba u prelaznim rokovima od Junajteda morao da napravi, ako ne kandidata za titulu, onda makar redovonog učesnika Lige šampiona, ima samo jednu pobedu u poslednjih devet evropskih utakmica. Čovek koji je nakon lekcije koju mu je krajem avgusta očitao Liverpul, pričao novinaraima kako mu ih je žao pozivajući se na to da je klub od njegovog dolaska osvojio najviše trofeja u Engleskoj posle Sitija, i posle katastrofe sa Totenhemom, ima obraza da traži još vremena.

“Ne, ne razmišljam o tome (o otkazu). Letos smo doneli odluku da nastavljamo zajedno. Takođe, doneli smo odluku na osnovu jasne revizije šta moramo da poboljšamo kao organizacija i kako želimo da izgradimo tim. Ali znali smo da će nam biti potrebno vreme zbog toga kako je protekao letnji prelazni rok... Neki fudbaleri poput Ugartea su stigli kasno. Moramo da poboljšamo stvari i u organizaciji, i dalje imamo nekoliko povređenih igrača, potrebno nam je vreme. Ali svi smo usaglašeni i plovimo istom lađom - vlasnici, ljudi koji vode klub, stručni štab i igrači. Nemam brige", poručio je Ten Hag na konferenciji nakon Totenhema.

Imao je Holanđanin autonomiju da bira najbliže saradnike (Rud Van Nistelroj), klub mu je ispunjavao želje na fudbalskoj pijaci, ali Ten Hag nastavlja da udara u zid. Računajući i deo prošle sezone, holandski trener i njegovi puleni pobedili su tek šest puta u 19 premijerligaških mečeva, a ovosezonski saldo od sedam bodova iz šest kola predstavlja izjednačen negatvan rekord kluba (2013/14 i 2020/21). Otuda nikako da pobegne sa nišana bivšim fudbalerima u ruhu analitičara. Geri Nevil i Ešli Jang su kao nekadašnji kapiteni Crvenih Đavola saglasni da igrači Junajteda treba da održe sastanak bez Ten Hagovog prisustva i odluče u kom smeru će ekipa nastaviti.

"Pritisak će ove nedelje biti pojačan - biće brutalan", rekao je Nevil nastavivši: "Izdanje protiv Totenhema je bilo apsolutno odvratno po pitanju zlaganja i kvaliteta, te je mnogo pitanja na koje ova grupa momaka mora da odgovori tokom nedelje. Proveo sam u Junajtedu poslednjih 12 godina i znam da ovakva utakmica i rezultat zahtevaju ekspresan odgovor, odnosno zaokret. Snežna grudva kreće da se kotrlja sa vrha brda i postaje sve veća. Ten Hag mora da je zaustavi na izvoru jer je ovo šokantan dan, dan otrežnjenja."

Nisu, kako smo u Srbiji nebrojeno puta tokom pandemije korona virusa čuli, naredne dve nedelje ključne. Dolazi šest krucijalnih dana u koje staju dve utakmice. U goronjoj polovini peščanog sata koji radi protiv Ten Haga, pesak je jedva vidljiv.


tagovi

Erik ten HagMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara