(©Starsport)
(©Starsport)

Vreme je za Mozzart Bet Prvu ligu: Javor i Voždovac bi nazad u elitu, Slovenov debi i neka poznata lica

Vreme čitanja: 8min | pet. 02.08.24. | 14:08

Početak nove prvoligaške seezone je pred nama

Dva kola posle superligaškog, vreme je za polazak i prvoligaškog karavana. Niži od dva ranga profesionalnog fudbala doneće nam skoro polovinu novih učesnika u poređenju sa prethodnom godinom s obzirom na to da su iz elite ispala tri kluba, dok su se po ustaljenom pravilu iz srpskih liga u viši rang preselila četiri.

Doskorašnji učesnici Mozzart Bet Superlige ujedno su i kandidati za najviše pozicije u Mozzart Bet Prvoj ligi. Uspeli su Voždovac, Javor i Radnik da u značajnoj meri amortizuju ispadanje iz elite i da oforme igrački kadar koji nagoveštava da će se boriti za povratak u Superligu.

Izabrane vesti

Za očekivati je da već tradicionalno deo gornjeg doma bude Inđija, Zvezdina filijala Grafičar redovno je kandidat za visok plasman, dobar utisak prošle sezone ostavilo je Smederevo, dok će ostali klubovi poput novosadske Mladosti, OFK Vršca, Mačve, Slobode i Radničkog iz Sremske Mitrovice, šansu da se umešaju u trku za plej-of tražiti iz drugog plana.

Istovremeno otvoreno pitanje biće kako će se na prvoligaške izazove adaptirati novajlije iz srpskih liga Beograd, Vojvodina, Istok i Zapad - Zemun, Sloven, Borac 1926 i Trajal. Dok su Zemunci, Čačani i Kruševljani povratnici u prvoligaško društvo, klub iz Rume će se premijerno takmičiti na saveznom nivou i iz te perspekttive će predstavljati osveženje, ali i najveću nepoznanicu.

Čast da otovre takmičenje u petak je pripala Radniku i Slovenu, a već prvo kolo će doneti nekoliko derbija među kojima posebnu pažnju privlače susreti Voždovca i Inđije, odnosno Zemuna i Javora, kvarteta čije smo duele pre nekoliko godina gledali u Superligi, a koji su u međuvremenu do prvoligaške pozornice išli potpuno različitim putevima.

JAVOR

(©Starsport)(©Starsport)

Ivanjičani godinama unazad imaju status jo-jo kluba i po pravilu osciliraju između superligaškog i prvoligaškog društva. U prethodnih sedam sezona Javoru je ovo treći put da ispada iz elite, a u oba prethodna slučaja (u sezonama 2018/19. i 2021/22) ekspresno se vraćao u viši rang kao drugoplasirani u Prvoj ligi.

Poraz u dvomeču sa Tekstilcem predstavljao je svojevrsno iznenađenje, međutim pod Golijom su uspeli da amortizuju inicijalni šok i da zadrže značajan deo igrača iz prošle sezone te ćemo u istim bojama i ove jeseni gledati Strahinju Manojlovića, Bubakara Dukurea, Todora Petrovića, Milana Ilića, Leandra Pinta, Eliomara Silvu... Glavno pitanje biće da li će Javor naći adekvatnog naslednika za Luku Gojkovića, prošlosezonskog kapitena i najistaknutijeg pojedinca koji je prešao u Rapid iz Bukurešta i sa kojim je posle fenomenalne godine rastanak bio izvestan bez obzra na plasman. Zadatka da nadomeste njegov, ali i odlaske Radivoja Bosića, Nemanje Miletića, Marka Šarića, Milana Obradovića i Kristijana Tojčića, imaće igrači koji su ostali u Ivanjici, ali i novajlije na čelu sa Matejom Zuvićem, Nikolom Čolićem i Andrejem Blagojevićem.

VOŽDOVAC

Košmarna polusezona bila je dovoljna da Voždovac od kluba iz bezbedne sredine tabele sastavljenog od mladih fudbalera velikog potencijala postane davljenik i vreća za udaranje. Nisu Zmajevi uspeli da prebrode efekat zimskih odlazaka Bogdana Jočića, Nikole Zečevića i Borisava Burmaza na koje se nadovezao rastanak sa Markom Savićem. U tek nekoliko meseci u potpuno se urušio koncept kluba iz Zaplanjske, te je pad u prvoligaško društvo došao kao krajnja posledica, ali i prilika da se Zmajevi probude i vrate na željeni kolosek.

Period između dve sezone doneo je potpunu reorganizaciju, te su klub napustili šef stručnog štaba, sportski direktor Bojan Leontijević i niz igrača poput Andrije Katića, Vukašina Đorđevića, Mihajla Neškovića, Nikše Vujanovića, Nikole Đuričića, Mateje Bubnja i Nikole Savića.

Istovremeno, u Voždovcu su shvatili da je za uspeh u Prvoj ligi neophodno iskustvo, te je fokus pri izboru pojačanja bio na igračima sa debljim biografijama kao što su Nemanja Vidić, Nenad Stanković i Nikola Janković, dok je trenerska palica predata Dejanu Čelaru.

RADNIK

Pokušaće Surduličani da ekspresno zaborave prethodnu sezonu u kojoj su mnogo pre plej-auta već bili prežaljeni. Nije funkcionisalo ništa u ekipi sa juga Srbije, te ostaje da vidima kakva će biti reakcija posle ispadanja iz Superlige. Ono što budi optimizam jeste da su u klubu ostali igrači poput Stefana Ranđelovića, Sadika Abubakara, Harisa Hajdarevića, Mihaila Oreščanina i Mateje Gašića, čime je zadržana okosnia ekipe. Većih promena nije bilo ni kada su u pitanju dolasci, te je jedino zvučno ime koje je stiglo u Radnik ovog leta Jevgeni Pavlov, doskorašnji napadač Železničara iz Pančeva.

Činjenica da se na prvoligašku scenu vraćaju posle osam godina u eliti biće glavni izazov za Surduličane koji su kroz pripremni period tokom kojeg su odmerili snage sa Napretkom, Zemunom i Slobodom i ostvarili dve pobede i remi, bez primljenog gola, čime su nagovestili izlazak iz krize i da su teški dani prošlost.

INĐIJA

Posle dve sezone u kojima je Inđiji karta za elitu izmakla u baražu, pred klubom je novi pokušaj da se vrati u fudbalski krem Srbije čiji su članovi poslednji put bili u sezoni 2020/21. Konstantno su zeleno-beli deo gornjeg doma Prve lige, međutim po pravilu su nijanse donosile prevagu u korist rivala. Tako je pre dve sezone snove Inđije u baražu srušio Radnički iz Niša, dok je proletos u istoj fazi bolji bio Železničar iz Pančeva.

Pred strategom Jovanom Golićem ove jeseni biće zadatak da amortizuje niz odlazaka i pronađe adekvatne zamene za igrače sa veoma važnom ulogom u prošloj takmičarskoj godini poput Dragana Radosavljavića i Aleksandra Desančića uz koje je još niz igrača promenio sredinu. Sa druge strane, najzvučnija pojačanja su iskusni štoper Marko Gajić i krilo školovano u Partizanu Jovan Kokir.

SMEDEREVO

(©Starsport)(©Starsport)

Pokazali su Oklopnici tokom prethodne sezone da imaju kvalitet u najmanju ruku da postanu stabilan prvoligaš. Po povratku u savezni rang Smederevo je ostavilo pozitivan utisak, ali se plej-of ispostavio kao krajniji domet. Nova sezne donela je promenu na klupi te je pred novu sezonu za šefa stručnog štaba promovisan Dragan Radojičić kojem će se na raspolaganju naći prilično osvežen igrački kadar.

Ekipu su između ostalih napustili Nikola Jovanović, Nemanja Obradović, Saša Jovanović, Nikola Stojković, Vladimir Ilić, Mateja Zuvić i Entoni Lokosa, dok su u suprotnom smeru krenuli Miloš Đokić, Nikola Ignjatović, Miloš Milisavljević, Vojislav Balabanović, Aleksandar Vidović, Krsta Đorđević, Danijel Avramović...

MAČVA

Vrlo dobra sezona iza Šapčana podigla je očekivanja javnosti, ali i klupske ambicije, te je pred ekipom Nemanje Glušice sezona u kojoj će pokušati da supostave kontinuitet i ponovo se izbore za plej-of.

Povod za optimizam predstavlja letnji prelazni rok u kojem je Mačva zadržala glavne adute popit kapitena Igora Ristivojevića, Martina Novakovića i Luku Pejovića, dok su konkurenciju zaoštrili Dragoljub Srnić, Stefan Đurić, Admir Ademi, Branko Nikolić...

RADNIČKI SM

(©Starsport)(©Starsport)

Mitrovčani su sezonama unazad učesnici plej-ofa Prve lige, međutim petu godinu u aktuelnom rangu dočekuju uz budućnost u magli. Promene iz korena razlog su zbog kojeg je napoznanica kakav ćemo Radnički gledati u mesecima koji slede. Neposredno pred početak sezone klub je dobio nove članove uprave, a istom prilikom najavio je novi napad na gornju polovinu tabele.

Dešavanja kada je u pitanju igrački kadar međutim još ne ulivaju potimizam s obzirom na to da je trener Vidak Bratić pripreme krenuo sa jedva dvocifrenim brojem igrača, a utisak je da reorganizacija još nije u potpunosti završena te je pitanje da li Mitrovčani imaju adekvatne zamene za igrače koji su napustili klub poput Lazara Ivića, Darka Isailovića, Đorđa Petrovića, Vladimira Ilića.

GRAFIČAR

Marko Neđić, najdugovečniji trener Prve lige (©Starsport)Marko Neđić, najdugovečniji trener Prve lige (©Starsport)

Zvezdina filijala je uspostavila jasan trend i sezonama unazad odličan je poligon za mlade igrče iz crveno-bele škole. Potvrda dobrog rada donela u prethodnim mesecima stigla je kako u milionskim prihodima od Jovana Mijatovića i Koste Nedeljkovića, tako i u igračima konkurentnim za prvi tim šampiona Srbije poput Nikole Kneževića, Jovana Šljivića i Ivana Guteše.

Isti zadatak Marko Neđić će imati i u aktuelnoj sezoni u kojoj se očekuje da niz novih igrača na čelu sa Andrijom Maksimovićem doživi potpunu afirmaciju.

OFK VRŠAC

Vrščani su prve dve sezone u prvoligaškom društvu proveli u plej-aut zoni, ali su istovremeno i stekli određenu stabilnost. Ipak, aktuelno leto bilo je povod za promene na klupi, ali i u igračkom kadru.

Igor Savić, strateg sa značajnim iskustvom na prvoligaškoj sceni, ptreuzeo je ekipu koju su po završetku prošle takmičarske godine napustili brojni igrači poput Ognjena Todorovića, Milovana Petrića, Nikole Tasića, Davida Ivića, Šerifa Ataba Diufa, Marka Zoćevića, Miloša Milivojevića, Uroša Kilibarde, Nikole Lainovića i Nemanje Žunića. Te su Vršac napustili praktično svi igrači iz prethodne sezone sa zapaženim ulogama izuzev Aleksandra Lazevskog, koji ima nešto šire ingerencije od igračkih, i Darka Terzića.

Sa druge strane, konkurenciju su pojačali Danko Kiković, Veljko Jovanović, Srđan Cvetković, kao i talenti Čukaričkog na pozajmici Aleksa Koloni i Veljko Radosavljević.

DUBOČICA

(©Starsport)(©Starsport)

Leskovčani su još jedan klub koji je doživeo potpunu reorganizaciju ovog leta. Na čelo stručnog štaba stigao je Sava Šašić pred kojim je zadatak da izvuče pouke iz prethodne sezone i donese kontinuitet ekipi.

Novi stadion do sada je bio sve što je Dubočica imala da ponudi Leskovčanima željnim fudbala, te ostaje nada da će potpuno izmenjeni igrački kadar ostaviti bolji utisak nego prethodne sezone. Između ostalog, klub su napustili Nikola Tasić, Đorđe Belić, Stefan Đurić i Milan Kojić, dok su dres kluba zadužili dete grada i nekadašnji Zvezdin đak Dušan Živković, Vladimir Petrović iz Grafičara, ali i Japanci Ju Horike i Takara Masutani.

MLADOST

Mladost je prethodne sezone pokazala dva lica, te je prolećno buđenje bilo dovoljno samo za opstanak posle blede jeseni. Sada, Novosađani takmičenje dočekuju znatno ambicioznije, a povod za optimizam uliva činjenica da je klub zadržao prošlosezonski igrački kadar.

Iako su ekupu napustili igrači poput Bojana Čečarića, Ognjena Đuričina, Vuka Mitoševića, tim iz Novog Sada će i ove sezone predvoditi Miljan Vukadinović, Đorđe Šušnjar, Milan Jokić i većina aduta iz prethodne sezone, koje su pojačali Nenad Kočović, Aleksa Ćelić, Mihajlo Madžarević i Lusijano Sančez.

SLOBODA

Uspeli su Užičani da se tokom proleća izdignu iz vrlo neugodne situacije i izbore opstanak. Niz sjanih rezultata i šansa za popravni deluje da nisu bili dovoljni da se na Stadionu Radomir Antić dogode pozitivni pomaci, pa je leto, kao i u mnogim drugim prvoligaškim sredinama donelo brojne promene.

Povod za optimizam budi činjenica da je Sloboda zadržala igrače poput Aleksandra Cvetića, Radeta Glišovića, Sava Raškovića i Todora Glišovića, ali ostaje pitanje koliko klub može bez značajnijih pojačanja i jasne finansijske potpore.

SLOVEN, ZEMUN, BORAC, TRAJAL

Kvartet novajlija predstavljaće istovremeno osveženje i enigmu s obzirom na to da je teško praviti paralelu sa igrama u srpskoligaškom i prvoligaškom društvu.

Debitant u ovom društvu, klub iz Rume značajno je osvežio igrački kadar te su stigli brojni igrači na čelu sa Sašom Tomanovićem, Stefanom Vilotićem i Milošem Ostojićem te ostaje da vidimo kako će delovati ekipa Dragana bu novim izazovima.

Kada je u pitanju Zemun, zeleno-plavi su pokazali zrelost za viši rang posle dve godine u kojima su im planove kvarili OFK Beograd i Novobeogradski Radnički. Prilično osveženog kadra klub iz Gornje varoši čeka povratničku sezonu u koju će krenuti sa Dejanom Nikolićem na čelu.

Čačani i Kruševljani uspeli su da se na ubedljiv način vrate na prvoligašku scenu, ali ostaje upitno da li su na nivou da budu konkurentni u Prvoj ligi. Ta dilema posebno se odnosi na Trajal koji je bez ispuštenog boda stigao do višeg ranga i tako ostao bez realnog pokazatelja gde je u poređenju sa budućim rivalima.

MOZZART BET PRVA LIGA - 1. KOLO

Petak

17.30: (1,60) Radnik (3,60) Sloven (5,60)

Subota

17.30: Grafičar - Sloboda

17.30: Radnički - Mladost

19.00: Mačva - Dubočica

20.00: Voždovac - Inđija

Nedelja

17.30: Zemun - Javor

Ponedeljak

17.30: Smederevo - OFK Vršac

19.00: Borac - Trajal



tagovi

RadnikMozzart Bet Prva liga SrbijePrva liga SrbijeRadnik SurdulicaGrafičarsloboda užiceMačva ŠabacDubočicafk voždovacFK InđijaFK ZemunJavorSmederevoOFK VršacBorac ČačakFK Trajal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara