Ozbiljan problem na horizontu: Srbija bez NBA igrača u kvalifikacijama za Olimpijske igre?

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.03.20. | 15:05

Velika problematika za sve reprezentacije koje će igrati kvalifikacioni, pa čak i završni turnir u Tokiju

Najavljeno pomeranje kalendara odigravanja preostalih NBA utakmica i završetka sezone u prvoj polovini avgusta otvorilo je polemiku koja bi ozbiljno trebalo da zabrine i srpku košarkašku javnost, te stručni štab reprezentacije. Naime, ako se bude istostavilo da će se NBA sezona nastaviti sredinom juna, to izvesno znači da će Srbija kvalifikacije u Beogradu igrati bez svojih zvezda sa one strane Atlantika!

Naime, od ranije je poznato da NBA liga ne pušta igrače iz klubova da se bave bilo kakvim drugim aktivnostima u toku klupske sezone, ali i da su pravila izuzetno stroga i jasna čak i kada se najjača košarkaška liga ne igra, što bi automatski značilo da bi svim NBA košarkašima bilo onemogućeno da sa svojom reprezentacijom jure plasman na olimpijske igre. Mnogima verovatno i samo učešče na završnom turniru u Tokiju koji se igra od 25. jula do 9. avgusta.

Izabrane vesti

NBA se možda nastavlja u junu, finale u avgustu, naredna sezona počinje 25. decembra?

Ako bi se sve izdešavalo kako se i planira u NBA krugovima gotovo je jasno da bi Srbija igrala bez najveće zvezde Nikole Jokića, pošto je njegov Denver sigurni učesnik NBA plej-ofa. Jer, u slučaju da se u junu odmah pristupi doigravanju, odnosno da se parovi odrede po trenutnoj tabeli, plej-of bi igrali i Boban Marjanović s Dalasom, odnosno Marko Gudurić s Memfisom. Bogdan Bogdanović i Nemanje Bjelica bili bi slobodni jer je njihov Sakramento ispod crte za narednu fazu takmičenja u ovom momentu. To bi svakako dovelo selektora Igora Kokoškova pred ozbiljan izazov, pogotovo jer je i sam član stručnog štaba Sakramenta. Opet, sve su ovo nezvanične informacije, ali ESPN tvrdi da se klubovi i njihovi vlasnici već pripremaju za ovaj scenario i zakazuju termine u dvoranama.

U svetlu najavljenih pomeranja rasporeda čak bi i SAD u Tokio verovatno doputovao bez najjačeg tima nakrcanog superzvezdama, kako obično bude kada se igraju Olimpijske igre. Ozbiljan udarac bi doživeli i nacionalni timovi Španije, Francuske, Grčke, Kanade, Australije, Hrvatske... Slovenija, primera radi, ne bi mogla da računa na Luku Dončića, možda i Gorana Dragića - saigrači ga ubeđuju da se vrati iz reprezentativne penzije - u kvalifikacijama, što bi sastav iz Dežele praktično onemogućilo da ode u Tokio... Ni Hrvatska ne bi imala na raspolaganju svoje NBA igrače poput Bojana Bogdanovića, Ivice Zupca, Marija Hezonje, Dragana Bendera, Anta Žižića... Grčka ne bi imala Janisa Adetokunba, Litvanija Domantasa Sabonisa, Italija Danila Galinarija, Nikola Melija i Marka Belinelija...

Prema nezvaničnim informacijama FIBA će u narednim danima sigurno obaviti razgovore oko predolimpijskog turnira kako bi se odredili dalji potezi i eventualno pomeranje datuma. Samo se postavlja pitanje – kada bi se igralo, s obzirom na zgusnut raspored i bez sadašnjih okolnosti?

Podsetimo, četiri kvalifikaciona turnira igraju se u Beogradu, Kaunasu, Splitu i Viktoriji i zakazani su za period od 23. do 28. juna. Posledice pandemije virusa korona negativno bi uticale na kvalitet košarkaškog turnira ako bi se NBA vratila na program sredinom juna, mada je i dalje veliko pitanje da li će se Olimpijske igre uopšte održati s obzirom na sve veći broj ljudi zaraženih od COVID-19...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara