(©Reuters)
(©Reuters)

Vreme curi, a poslednjeg (velikog) ugovora još nema

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.08.24. | 18:26

Nekoliko je zvučnih imena koja su se u poznim fudbalskim godinama dala u potragu za angažmanom, ali zadovoljavajućih opcija sve je manje jer su ozbiljni klubovi u velikoj meri kompletirali ekipe

Kraj letnjeg prelaznog roka je blizu. Još 7 do 10 dana ostalo je za transfere u najjačim ligama Evrope, sigurno je da će biti nekih zanimljivih poslova, možda ne u kategoriji "bombi", ali pojedini klubovi i dalje su aktivni na tržištu. Pre svih Napoli, koji se iz petnih žila trudi da Antoniju Konteu dovede Lukakua, dok Čelsi želi Osimena. Čeka se i da Juve završi dovođenje Nika Gonzalesa i Tena Kopmajnersa, mogao bi u Torino i Džejdon Sančo. Na izlaznim vratima Federiko Kjeza, Filip Kostić... Rahim Sterling bi mogao da napusti Čelsi, a Kiran Tripijer je nezadovoljan u Njukaslu. Na Ostrvu je popularan Samo Omorodin iz Atletiko Madrida, novi angažman traži Nemanja Radonjić, ali nekoliko igrača privlači posebnu pažnju. Reč je o poznatim imenima svetskog fudbala čije su karijere pri kraju i ovog leta pokušavaju da dogovore verovatno poslednji unosan posao. A, kako se prelazni rok primakao kraju, iako su slobodni i mogu da potpišu i po zatvaranju pijace, sve je manje opcija koje zadovoljavaju njihove ambicije.

Predvodnik te liste je Serhio Ramos (38), koji se posle turbulentne sezone u Sevilji rastao sa klubom svoje mladosti. Pominje se da ima ponude iz Saudijske Arabije, ali izgleda da iskusni defanzivac čeka poslednji trenutak u nadi da neće morati da napušta Evropu. Problem je što njegovu platu ne može da priušti baš mnogo klubova.

Izabrane vesti

Adrijen Rabio (29) verovatno ima najveću tržišnu vrednost u ovoj grupi i mogao bi najbolje da prođe s obzirom da može još koju godinu da igra na vrhunskom nivou. Prošle sezone bio je među standardnim prvotimcima Juventusa, ali je kao i prethodno kada je došao iz Pari Sen Žermena, odlučio da Staru damu napusti po isteku ugovora. Nisu se u Torinu previše potresli zbog toga s obzirom na to da je Francuz odbio ponudu za novi ugovor, po kom bi zarađivao preko 7.000.000 evra neto godišnje. Povezivan je Rabio sa Liverpulom i Mančester Junajtedom početkom leta, ali kako je vreme prolazilo i te priče su postale sve tiše.

Slobodan je i Visam Ben Jeder (34) nakon petogodišnje saradnje sa Monakom i 118 golova u 201 utakmici, što ga je postavilo na drugo mesto večite liste strelaca Kneževa, iza Argentinca Delija Onisa (223). Bivši reprezentativac Francuske poznat je po prgavom temperamentu i kao neko "kratkog fitilja" pa uprkos nespornom kvalitetu, pitanje je kome treba rizičan igrač kog u budućnosti neće moći da proda. I za njega se kao realna opcija pominje put na Bliski Istok.

Posebnu pažnju privlači doskorašnji tandem Atletiko Madrida Memfis Depaj (30) - Mario Ermoso (29). Očekivalo se da će i jedan i drugi dosad uveliko imati nove poslodavce, međutim, nije tako. Holandski napadač iza sebe ima dobra izdanja na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, ali su česte povrede izgleda rizik koji klubovi ne žele da prihvate. Kada Depaj uspe da veže 10 utakmica u nizu, sposoban je da bude igrač odluke, ali su takve situacije retkost. Pored njegovog imena trenutno je veliki znak pitanja u koloni predviđenoj za klub. Pominjalo se da bi mogao u Milan, ali su Rosoneri izabrali Alvara Moratu. Bilo je glasina i o dolasku u Napoli, što u ovom trenutku ne zvuči kao nerealno ukoliko podno Vezuva ne uspeju da prodaju Osimena i kupe Lukakua.

Što se Ermosa tiče, iskusni štoper je bio "već viđen" u Aston Vili kod Unaija Emerija, ali se taj posao izjalovio. Prethodnih nedelja pominjali su se Inter, Milan, Napoli i Saudijska Arabija. Kao neko ko je prošle sezone bio peti na listi igrača koje je Dijego Simeone najviše koristio sigurno je da Španac ima mogućnost izbora, ali bi morao da požuri sa donošenjem konačne odluke.

Antoni Marsijal (28) se nije naigrao fudbala kod Erika Ten Haga, doduše imao je i problem s povredom, ali se svakako ovog leta rastao sa Mančester Junajtedom posle devet godina. I u njegovom slučaju - kao kod većine pobrojanih - visoka očekivanja za platu predstavljaju kamen spoticanja u pregovorima. Ne i za klubove iz Saudijske Arabije (Al Šabab i Al Kadisija), ali Francuz, za sada, odbija da u 29. godini ode iz Evrope.

Za razliku od ostalih, po vestima sa transfer pijace poslednjih nekoliko dana, najbliži angažmanu su Hames Rodriges (33) i Mats Humels (35). Kolumbijac je zablistao na letošnjem Kopa Amerika, kao najbolji igrač turnira vodio je svoju reprezentaciju do finala i sada je vreme da se vrati u Evropu iz Sao Paula. Po informacijama iz Španije, najbliži je dresu Rajo Valjekana. Podsetimo, nakon što je zablistao na Svetskom prvenstvu 2014. kupio ga je Real Madrid od Monaka za 75.000.000 evra. Ima sa Kraljevskim klubom dve osvojene Primere, kao i dve Lige šampiona, tako da mu neće trebati vremena da se adaptira u slučaju da klub iz madridskog predgrađa.

Možda zvuči čudno, ali startni štoper u prošlosezonskom finalu Lige šampiona na nekoliko dana do kraja prelaznog roka nema klub. Takva je situacija sa Matsom Humelsom, koji se rastao sa Borusijom Dortmund po dolasku Nurija Šahina na klupu i nekoliko promena na rukovodećim pozicijama kluba. Pouzdani defanzivac takođe bi mogao u Primeru, pošto se dovodi u vezu sa Real Sosijedadom i ambicioznom Majorkom. Njegovo iskustvo biće od velikog značaja ekipi koja ga dovede.

U potrazi za još jednim višemilionskim poslom pre izuvanja kopački su i Miralem Pjanić (34), Žoel Matip (33), Dele Ali (28), Vojćeh Ščensni (34)... A, kada smo kod igrača čije su karijere u završnoj fazi, valja pomenuti da su ovog leta u SAD otišli Marko Rojs i Olivije Žiru, Erik Lamela je došao u grčki AEK, Tijago Silva se vratio u Brazil...


tagovi

Letnji prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara