Dušan Bajatović sa peharom kupa (© Star sport)
Dušan Bajatović sa peharom kupa (© Star sport)

Vojvodina o finansijama: Pozajmili smo 181.000.000 dinara, do kraja godine ćemo još 1.500.000

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.10.21. | 11:57

„Vratili smo skoro sve stare dugove“, čulo se na skupštini novosadskog superligaša

Svi dugovi vraćeni. To je zaključak sa redovnog godišnjeg zasedanja Skupštine Vojvodine. Najviše klupskog telo novosadskog superligaša usvojilo je finansijski izveštaj koji pokazuje da je teret koji je preuzela aktuelna uprava skinut s leđa.

Taj segment poslovanja kluba Lala delegatima Skupštine predočio je Dušan Bajatović, u ulozi generalnog direktora, objasnivši tokove novca zaključno sa poslednjim danom 2020.

Izabrane vesti

„Došli smo u bankrotirani klub u svakom smislu te reči“, podsetio je Bajatović, a njegove reči preneo Dnevnik. „Zadatak koji je bio da stanje saniramo i ušli smo u konsolidaciju. Mnogo novca potrošili smo na saniranje dugova o kojima nismo imali pojma da postoje, ali je najvažnije to što smo uspeli sve da rešimo. Rezultati su nam omogućili igranje u Evropi, ali smo shvatili i to da nismo stigli do stvaranja proizvoda, odnosno igrača od čije bismo prodaje mogli da živimo. Kada je o finansijama reč, prošlu godinu završili smo sa 10.300.000 dinara u plusu, unapred platili pripreme i na zimu ćemo na njih otići kao nikada ranije. Istovremeno, platili smo i UEFA licencu, s čim smo tokom nekih ranijih sezona imali muke. Uspostavili smo pravu saradnju sa FSS i FSV, isplatili sve zarade zaposlenima i bivšim igračima i trenerima, tako da više nemamo ni jedan „istorijski“ dug. Važno je da naglasim i to da smo regulisali i sve obaveze prema državi“.

Da bi se u vreme pandemije virusa korona preživelo, Voša je morala i da zajmi novac. Sasvim legitiman način poslovanja.

„Mnogo stvari rešili smo na taj način. Valja znati da su sve pozajmice bile u dinarima, bez kamata i na duži vremenski rok, kao i da ih kontrolišemo. Imali smo tačno 181.344.000 dinara pozajmica i do kraja godine trebaće nam još 1.500.000 dinara. Od nastupa u Evropi, od UEFA smo dobili 750.000 evra, a tu si u prihodi od TV prava, transfera, Srbijagasa kao glavnog i drugih sponzora. Klub je postao stabilan, ušli smo u proizvodnju igrača od čije kasnije prodaje takođe očekujemo značajne prihode i siguran sam da će naša fudbalska fabrika, pored svega, da nam donese i željene rezultate. Plan nam je da razvijemo pul sponzora i zadržimo finansijsku stabilnost, tako da u budućnosti ne očekujem probleme te vrste“.

Tokom izlaganja, predsednik Skupštine Milan N. Đukić je zamolio Bajatovića da objasni šta znači rezervisanost u mišljenju nezavisnog revizora koja se pominje u finansijskom izveštaju.

To nije negativan izveštaj, niti je postojalo neko krivično delo ili privredni prestup. Takvo mišljenje se iskazuje u slučaju da nešto nismo dobro proknjižili“, dodao je Dušan Bajatović, da bi se posle toga izveštaj usvojio.

Inače, Skupštini je na početku prisustvovalo 49 od 55 članova, dovoljno za kvorum. Čim je sednica počela došlo je do sporenja oko tačaka dnevnog reda, što je izazvalo odlazak predstavnika navijača, posledično tome nedostak kvoruma, predsednik Skuštine Milan N. Đukić odredio je kraću pauzu, a kad se u Sali pojavio generalni direktor Dušan Bajatović opet je bilo dovoljno delegata za nesmetano funkcionisanje.

„Vratili smo skoro sve stare, kao i one nepredviđene dugove. Učinili smo da danas naša prva ekipa ima prosečnu starost od 24, a u prošloj sezoni je iznosila 27,3 godine. Trenutno smo u zaostatku na planirane rezultate za tri, četiri boda i moraćemo u narednom periodu da se potrudimo kako bismo to nadoknadili. Takođe smo oformili analitički centar i za to potrošili značajna sredstva. Od Pokrajine i Grada dobili smo donaciju od 45.000.000 dinara za izgradnju terena s veštačkom podlogom, projekat je završen i očekujemo da ovih dana krenu i radovi. Istovremeno, imamo obećanje da ćemo sledeće godine dobiti i sredstva za izgradnju balon sale. Obnovili smo ugovor s Kelmeom i očekujemo da nam do kraja ove godine stigne nova sportska oprema, s kojom ćemo otići i na zimske pripreme, a saradnja našeg kluba sa FS Srbije i FS Vojvodine podignuta je na visok nivo“, pojasnio je Dragoljub Samardžić, predsednik Upravnog odbora Vojvodine.



tagovi

FK VojvodinaDušan BajatovićDragoljub Samardžić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara