Injaki Vilijams i Mikel Ojarzabal (©Reuters, ©Shutterstock)
Injaki Vilijams i Mikel Ojarzabal (©Reuters, ©Shutterstock)

Više od igre: Ko je gazda Baskije?

Vreme čitanja: 5min | čet. 31.12.20. | 08:17

Bilbao i Sosijedad na San Mamesu odlučuju o vladaru u ovoj autonomnoj pokrajini na severu Španije. Domaćin ide uzlaznom putanjom, a gosti silaznom, iako su i dalje na visokom trećem mestu Primere. David Silva je dalje van stroja zbog povrede, ali se vraća Mikel Ojarzabal. Crveno-beli bez Jeraja Alvareza, ali se oporavio napadač Asijer Viljalibre

Baskija je na nogama. Igra se najveći derbi ove autonomne pokrajine na severu Španije, Bilbao – Sosijedad na San Mamesu (14.00) u pretposlednjem meču 16. kola Primere i 2020. godine. Nažalost, zbog pandemije virusa korona neće biti gledalaca, ali ovaj meč se sa posebnom pažnjom iščekuje u ovoj oblasti sa nešto manje od 2.200.000 stanovnika.

Crveno-beli ili plavo-beli – ko je gazda Baskije? Da se malo podsetimo istorijata najvažnije utakmice timova iz glavnih gradova susednih provincija Biskaija i Gipuzkoa. Baskijski derbi je u poslednje vreme dobio naziv AP-8, ime autoputa koji povezuje ova dva grada. Iako vlada veliko rivalstvo između dva kluba, među navijačima nema mržnje, retki su incidenti. Atletik Bilbao je imao mnogo više uspeha, posebno osamdesetih godina prošlog veka kada su osvojene dve uzastopne titule prvaka Španije u sezonama 1982/1983 i 1983/1984. Crveno-beli mogu da se pohvale da nikada nisu ispali iz najbolje lige, a tradicionalno se oslanjaju samo na domaće fudbalere ponikli na ovom malom prostoru. To pravilo se i dalje poštuje, ali ne toliko striktno kao ranije. Ipak, fudbaleri najpopularnijeg kluba u ovoj oblasti moraju da imaju neke veza sa Baskijom.

Izabrane vesti

Nekada je boje ovog kluba branio nekadašnji reprezentativac Trikolora Biksente Lizarazu, koji je iz francuskog dela Baskije, a danas za ovaj tim igra jedan stranac, Kenan Kodro, reprezentativac Bosne i Hercegovine. Kakve on ima veza sa Baskijom? Pa, rođen je u San Sebastijanu pre 27 godina. Počeo je karijeru u mlađim kategorija Sosijedada, igrao je za B tim plavo-belih, a onda ga je put dalje vodio preko Osasune, Majnca, Grashopersa, Kopenhagena, da bi od prošle godine obukao dres ljutog rivala. Oni stariji sećaju se njegovog oca Meha Kodra, nekadašnjeg golgetera Veleža iz Mostara, kasnije Sosijedada, Barselone, Tenerifa i Alavesa.

Baskijski derbi možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

Tokom duge istorije bilo je dosta igrača koji su nosili dres dva najveća kluba u Baskiji. Poslednji je povremeni španski reprezentativac, sadašnji igač Bilbaa Injigo Martinez Beridi koji je zatalasao Baskiju prelaskom iz San Sebastijana u crveno-beli tabor u januaru 2018. godine za 32.000.000 evra, što je rekordan transfer Bilbaa. Tim sa San Mamesa se u januaru iste godine "opario" kada je prodao Ejmerika Laporta Mančester Sitiju za 65.000.000 evra. Platio je polovinu sume za Martineza, odnosno isplaćena je otkupna klauzula koja je stajala u ugovoru ovog štopera. Taj transfer narušio je odnose dva kluba. Martinez je ranije izjavljivao da nikada ne bi nosio dres Bilbaa, ali...

 (©Reuters) (©Reuters)

Osveta Sosijedada na prebeg miljenika San Sebastijana, koji je sedam godina nosio plavo-beli dres, bila je akcija da su navijači njegovo prezime na dresu mogli da izbrišu, a da na leđima stoji natpis „On je istorija“.

Vratimo se malo na sadašnjost i blisku prošlost. Poslednjih godina uspešniji je Sosijedad od ljutog rivala. Plavo-beli su u jednom trenutku prošlog meseca bili i lideri Primere, ali su u padu. Ekipa iz San Sebastijana dolazi u Bilbao uzdrmana posle tri uzastopna poraza, odnosno devet utakmice bez pobede u svom takmičenjima. Poslednji put Sosijedad je slavio protiv Kadiza, 22. novembra, i to u gostima sa 1:0. Povrede ključnih igrača Mikela Ojarzabala i letošnjeg pojačanje iz Mančester Sitija Davida Silve su se pokazale kao veliki gubitak. Ipak, i dalje su plavo-beli na visokom trećem mestu šampionata Španije, iza madridskih velikana Atletika i Reala. Tim iz San Sebastijana ima osam bodova više od Bilbao koji ima meč manje.

Domaćin je očajno počeo Primeru, ali u posldnje vreme je solidan, nalazi se na sredini tabele. U prethodna dva kola su osvojena četiri boda – trijumf protiv Ueske sa 2:0 na San Mamesu i remi sa Viljarealom – 1:1. Zanimljivo, ova dva kluba su prošle sezone izborila finale Kupa kralja, ali taj meč nije odigran jer nisu želeli da igraju bez navijača. Borba za pehar je zakazana u aprilu naredne godine. Videćemo da li će tada moći gledaoci da prisustvuju utakmici za pehar.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SOSIJEDAD DA OSVOJI LIGU EVROPE JE 25,0.

Ova dva tima su u dugoj istoriji odigrali 166 utakmica. Bilbao ima 68 pobeda, Sosijedad 55, dok je na 43 meča došao iks. Gol-razlika je +48 u korist crveno-belih (265:217). U Primeru su odigrali 146 mečeva, a bolji je Bilbao sa 59 trijumfa, plavo-beli imaju 50, a 37 duela su završeni bez pobednika. Gol-razlika je +41 za tim sa San Mamesa (238:197).

Oba tima ne mogu da računaju na najjaći sastav, s tim da je mnogo više oslabljen Sosijedad. Za Bilbao neće igrati Jeraj Alvarez. Njegovo mesto u odbrani zauzeće Unai Nunjez. Napadač Asijer Viljalibre propustio je meč protiv Viljareala zbog potresa mozga, ali bi trebalo da bude spreman za duel sa ljutim rivalom. U špicu će biti i Injaki Vilijams i Berenguer, a u sredini dejstvovaće Iker Munijain. Povređen je i vezista Peru Nolaskojan.

Za goste i daje nema u timu iskusnog Davida Silvu. Kapiten Mikel Ojarzabal se oporavio i biće u timu. Šveđanin Isak i Portu praviće društvo španskom reprezentativcu u napadu. Van stroja su i Belgijanac Adnan Januzaj, kao i dugo povređeni Iljaramendi. U timu neće biti ni Moje, Sangalije i Zaldeua.

Poslednja tri meča dobile su domaće ekipe, a sva tri su završena tipom 2-3 gola. Od šest prethodnih mečeva, Sosijedad ima četiri pobede, a Bilbao dve. U prošloj Primeri, na San Mamesu crveno-beli su slavili sa 2:0, dok je u San Sebastijanu bilo 2:1 za Real Sosijedad.

U poslednjem meču u ovoj godini u Španiji Osasuna u Pamploni dočekuje Alaves (16.30). Oba tima se bore za opstanak. Domaćin, za koji igra nekadašnji srpski reprezentativac i bivši igrač Partizana, Darko Brašanac, trenutno je na pretposlednjem mestu sa samo 12 bodova. Osasuna je bez pobede na prethodnih osam utakmica, a poslednji put slavila je protiv Bilbaa sa 1:0 na svom stadionu El Sadar 24. oktobra. Tim iz Vitorije je prošlog vikenda pobedio na svom terenu Eibar sa 2:1 i prekinuo seriju od tri meča bez trijumfa. Prošle sezone u Primeri oba puta je pobedila Osasuna – kod kuće sa 4:2, a u Vitoriji sa 1:0.

PRIMERA - 16. KOLO

Utorak

Sevilja - Viljareal 2:0 (1:0)

/Okampos 8pen, En Nesiri 53/

Barselona - Eibar 1:1 (0:0)

/Dembele 67 - Kike 57/

Kadiz - Valjadolid 0:0

Levante - Betis 4:3 (3:1)

/Duarte 2, Morales 22, 24, Marti 55 - Mandi 12, Kanales 78pen, 86/

Sreda

Granada - Valensija 2:1 (1:1)

/Kenedi 45+3, Molina 88 - Gameiro 36/

Atletiko Madrid – Hetafe 1:0 (1:0)

/Suarez 20/

Selta – Ueska 2:1 (1:0)

/Nolito 33, Aspas 61 - Seoane 84/

Elče - Real Madrid 1:1 (0:1)

/Fidel 52pen - Modrić 20/

Četvrtak

14.00: (2,85) Bilbao (3,00) Sosijedad (2,70)

16.15: (2,50) Osasuna (3,10) Alaves (3,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

AlavesOsasunaSosijedadReal SosijedadAtletik BilbaoPrimera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara