Pogodak Aleksandra Kataija sa penala (©Starsport)
Pogodak Aleksandra Kataija sa penala (©Starsport)

Više od dva sata fudbalskog trilera: Zvezda rešila šampionsku trku (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | sub. 20.04.24. | 20:12

Partizan vodio do 90. minuta, kada je domaćin golovima Endijajea i Kataija stigao do trijumfa i 10 bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala – 3:2

Postoji neko nepisano pravilo da je u večitim derbijima najopasniji onaj protivnik koji unapred deluje otpisano. Mnogi su to bili spremni da učine nakon poraza Partizana na Banovom brdu, ali se Parni valjak podigao i do 90. minuta 173. večitog derbija bio u vođstvu na "Marakani". Ipak, Crvena zvezda je golovima Šerifa Endijajea i Aleksandra Kataija u samom finišu triler meča koji je sa sve prekidima trajao više od dva sata i 15 minuta stigla do preokreta i trijumfa koji ju je već na startu plej-ofa odveo na objektivno nedostižnih 10 bodova prednosti – 3:2 (2:2).

Crno-beli sastav koji je večeras u odsustvu suspendovanog Igora Duljaja vodio Albert Nađ burno je ragovao nakon izjednačujućeg gola Endijajea. Gosti su smatrali da je Senegalac prethodno napravio faul nad Svetozarom Markovićem.

Izabrane vesti

Međutim, posle konsultacije sa VAR sobom Pavle Ilić je priznao pogodak ekipe Vladana Milojevića. Iako nije sam prišao monitoru da pogleda spornu situaciju zbog čega će sigurno biti protesta iz Humske.

Kako bilo, Crvena zvezda je nakon tog trenutka krenula u još žešći juriš, a onda je u trećem minutu nadoknade Nikola Antić neoprezno srušio Osmana Bukarija u svom kaznenom prostoru, nakon čega je Aleksandar Katai postigao pobedonosni pogodak sa penala.

Time se ekipa Vladana Milojevića iskupila za reviju promašaja u okršaju sa večitim rivalom, u čemu su prednjačili Osman Bukari i Šerif Endijaje. Senegalac je na kraju nekako uspeo da pronađe put do mreže odličnog Miloša Krunića.

Partizan je bio mnogo energičniji i odlučniji nego u 172. derbiju. Crno-beli su bili odlično pripremljeni za sam meč, pa su u dobroj meri odneli bitku na sredini terena. Sastav Alberta Nađa je pri rezultatu 1:1 uspeo da se izbori sa pritiskom domaćina, a onda je uzvratio fatalnim udarcem Ksandera Severine u 56. minutu.

Stručni štab Partizana uradio je ključnu promenu u odnosu na prethodni derbi. Imao je jednog više defanzivnog veznog igrača, u vidu Denila Kastilja, a Samed Baždar je pravio dodatni pritisak na Geloru Kangi, pa ekipa Vladana Milojevića nije imala prepoznatljiv doprinos iskusnog veziste iz Gabona u organizaciji napada. Jačanjem veznog reda, donekle je smanjen i pritisak na bekove crno-belih, mada su domaći i ovoga puta većinu opasnih akcija kreirali preko svojih krilnih igrača.

Sa druge strane, Gajas Zahid je uvek bio tu da odigra dupli pas sa saigračima iz same navale, pa je Parni valjak bio mnogo opasniji nego pre mesec i po dana na ovom istom mestu. Crno-beli ne samo da su prvi poveli na utakmici, nego su i nakon Zvezdinog izjednačenja imali nekoliko dobrih šansi da ponovo stignu do prednosti.

Partizan je iznenadio Crvenu zvezdu visokim presingom, pa je već nakon samo minut igre Parni valjak imao prvu veliku šansu. Posle dodavanja Severine u odličnoj prilici se našao Samed Baždar, koji je gađao iz izgledne situacije, ali je Omri Glazer fantastično reagovao i poslao loptu u korner. Taj trenutak je naterao domaće igrače da trgnu, pa su opasno uzvratili već u petom minutu, kada je Marko Stamenić u situaciji preslikanoj s početka 172. večitog derbija traljavo šutirao pored gola.

Nakon kolosalne prilike, koju je propustio Osman Bukari u devetom minutu, publika na stadionu Rajko Mitić se u neverici hvatala za glavu sluteći da bi mogla da se ponovi serija promašaja njihove ekipe iz martovskog okršaja na ovom istom mestu. Partizan je ekspresno kaznio promašaj brzonogog krila iz Gane. Aranđel Stojković, koji je pre mesec i po dana bio potpuno nemoćan u ofanzivi, probio je po desnom krilu, zavukao se iza leđa Milanu Rodiću i Mirku Ivaniću, a onda na drugoj stativi pronašao usamljenog Baždara. Mladi napadač je iskoristio pomeranje Srđana Mijailovića i glavom poslao loptu iza leđa nemoćnog Glazera.

Pogodak Sameda Baždara (©Starsport)Pogodak Sameda Baždara (©Starsport)

Ipak, Partizan je samo pet minuta kasnije (16. minut) bukvalno poklonio izjednačenje crveno-belima. Bojan Kovačević je katastrofalno pogrešio, poklonio je loptu Miru Ivaniću u opasnoj zoni, ovaj je bio brži od Miloša Krunića, koji ga je sapleo, pa je Pavle Ilić bez razmišljanja pokazao na belu tačku. Imao je mladi čuvar mreže loptu na ruci kod jedanaesterca koji je izveo Gelor Kanga, ali je udarac bio isuviše jak da bi je skrenuo van okvira gola. Crvena zvezda je izjednačila i stigla do psihološke prednosti.

Već u 21. minutu crveno-beli su mogli do preokreta. Bukari je probio u svom stilu po desnom krilu, pronašao je Šerifa Endijajea u srcu kazenog prostora, ali je Senegalac gađao preko prečke. U 29. minutu umalo ponovo Partizan da dođe do prednosti. Gajas Zahid je dolično ostavio loptu na stranu za Goha, koji je došao do pozicije i gađao u bliži ugao, ali je stativa sprečila novu promenu rezultata. Dva minuta kasnije domaći su razvili kvalitetnu akciju po levom krilu, Ivanić je ostao u situaciji jedan na jedan sa Stojkovićem, uspeo je da se izbori za udarac, ali levom nogom, pa je usledio udarac u spoljni deo mreže.

Imao je Osman Bukari ogromnu želju da prvi put zatrese mrežu ljutog rivala još od od 168. večitog derbija, ali ga to očigledno i previše opterećuje. U 38. minutu je gađao pored gola iz prilično izgledne situacije, dok je dva minuta kasnije zakoplikovao situaciju pred protivničkim golom, zakasnio je sa dodavanjem ka Endijajeu, a onda je to učinio kada je Senegalac bio u ofsajdu.

Bukari je agoniju promašenih prilika u prvih 45 minuta zaokružio u prvom minutu nadoknade prvog poluvremena. Odlično ga je Hvan poslao u situaciju jedan na jedan, ali je zablistao Miloš Krunić i odličnom intervencijom sprečio crveno-bele da odu na odmor minimalnom prednošću.

Milojević je fizički iscrpljenog Rodića na poluvremenu zamenio Naserom Đigom. Uvođenje još jednog bonus igrača omogućilo je stručnom štabu crveno-belih da uskoro napravi nekoliko manevarskih poteza na samom terenu. Sa promenom u poslednjoj liniji, domaćin je zaigrao bez bekova i pokušao da raširi goste. Ipak, onda kada je delovalo da crveno-beli imaju inicijativu, usledio je novi šokantan momenat na Marakani za domaću publiku. Posle neuspešnog izbacivanja lopte Zvezdinih igrača, konkretno Kange, lopta je u 56. minutu utakmice došla do Ksandera Severine, koji potom poslao neodbranjiv udarac ka golu Omrija Glazera. Lopta je imala savšenu visinu i unutrašnji efe, pa se od desne staive Zvezdinog gola odbila u domaću mrežu.

Zvezda je zicer za izjednačenje imala samo tri minuta nakon Partizanovog drugog gola. Mijailović je odlično probio i centrirao sa desnog krila, Endijaje je hvatao loptu glavom, ali je odlično intervenisao Krunić. Odmah nakon Severininog gola, Milojević je umesto Kange na teren poslao Aleksandra Kataija, s namerom da pronađe pukotinu pred golom crno-belih. Katai je otišao bliže Šerifu, dok je Kanginu poziciju zauzeo In Bom Hvan.

Endijaje je seriju propuštenih prilika produžio u 67. minutu, kada je centaršut Mirka Ivanića glavom poslao pored gola. Mladi Miloš Krunić je uradio sve što je bilo do njega u 69. minutu, kada je prvo zaustavio udarac Aleksandra Kataija, a potom i Šerifa Endijajea, nako čega mu je Katai nekako pronašao put do mreže. Ipak, ispostavilo se da je kod centaršuta Ivanića Senegalac bio u ofsajdu. Krunić je u tim trenucima koketirao sa ulogom heroja utakmice.

Domća publika je ostala u neverici u 85. minutu utakmice, kada je Krunić sjajnom paradom uspeo da zaustavi udarac Hvana i spreči drugo izjednačenje domaćina na ovoj utakmici. Nakon tog udarca je Bukari bio u ofsajdu, ali svejedno nije uspeo da zatrese mrežu crno-belih.

Aleksandar Katai (©Starsport)Aleksandar Katai (©Starsport)

Milojevićev poslednji adut za preokret bio je Piter Olajinka, koji je zaigrao na levom krilu, ali se ključni detalj desio na suprotnoj strani terena. Endijaje je posle duela i dodavanja Bukarija umakao Markoviću, a onda bocnuo loptu preko Krunića. S tim da će gostujuće navijače teško neko ubediti da Endijaje nije bio preoštar u tom duelu. Jeste kontakt bio mlak, ali ga je bilo.

Drugi Zvezdin pogodak je potpuno poremetio gostujuće igrače, koji su ponovo pokušali da krenu u napad, ali su ostavili mnogo prostora iza leđa, što je iskoristio Bukari i iznudio prekršaj Antića, koji je prelomio pitanje pobednika izuzetno burnog 173. večitog derbija.

Već u sredu na istom mestu vodiće se bitka za finale Kupa Srbije, pa treba očekivati još jedan neizvestan meč, jer je Partizan još jednom pokazao da potpuno ravnopravno može da se nosi sa ovom ekipom Crvene zvezde.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 3:2 (1:1)

/Kanga 16p, Endijaje 89, Katai 90+9 - Baždar 11, 56/

Stadion: Rajko Mitić, Beograd.

Sudija: Pavle Ilić.

Žuti kartoni: Kraso, Glazer (Crvena zvezda), Ovusu, Kovačević, Marković (Partizan)

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Glazer - Mijailović, Dragović, Spajić, Rodić (od 46. Điga) - Stamenić - Bukari (od 90+11. Kraso), Kanga (od 59. Katai), Hvang, Ivanić (od 78. Olajinka) - Endijaje (od 90+11. Milunović).

PARTIZAN (4-2-3-1): Krunić - Stojković (od 78. Filipović), Kovačević, Marković, Antić - Ovusu, Kastiljo (od 67. Stjepanović) - Severina (od 88. Natho), Zahid, Goh (od 78. Kalulu) - Baždar (od 67. Saldanja).

MOZZART BET SUPERLIGA, PLEJ-OF - 31. KOLO

Radnički Kragujevac - Čukarički 4:3 (2:3)

/Gluščević 6, Ortiz 29, Đurić 56, Ivelja 82 - Adžić 13, Mel o 15, 41/

TSC – Vojvodina 3:2 (2:1)

/Pantović 3, 74, Ćirković 5 – Zukić 13, Ivanović 61/

Crvena zvezda – Partizan 3:2 (1:1)

/Kanga 16p, Endijaje 89, Katai 90+9 - Baždar 11, 56/

Ponedeljak

18.00: (2,25) Mladost Lučani (3,20) Napredak (3,40)



Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara