(AFP)
(AFP)

Više niko ne spava mirno u Južnoj Americi... Vratili su se i idu po još jednu!

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.09.24. | 04:30

Galjardovo čudovište opet jede sve pred sobom

Vratili su se. Nema više dileme. I idu po još jedan. Kao na onom „mimu“ kad smrt u crnom kuca na vrata i kosi redom. Jutros je pokošen Kolo Kolo... Niko u Južnoj Americi više ne spava mirno. Čovek u crnom odelu seje strah.

Galjardov River Plejt je u još jednom polufinalu Kopa Libertadores. Šestom od 2015. otkako je Munjeko prvi put seo na klupu. Samo u tri od ukupno devet sezona u Kopa Libertadores je dogurao manje od polufinala. Tri puta je Marselo Galjardo vodio River do finala, dva puta je uzeo titulu. Promenio je istoriju kluba. Letos se vratio na klupu posle kratke saudijske epizode i doveo stavri u red. Još nema poraz.

Izabrane vesti

Prvo je u osmini finala ohladio naloženi Taljheres. Potom je zaveo red u domaćem prvenstvu i počeo da diže River. Pre sedam dana je u prvom meču četvrtfinala u Čileu odigrao 1:1, potom je sa kominovanim timom minulog vikenda srušio tvrđavu najvećeg rivala Boke i i naneo joj prvi poraz na Bombonjeri u svim takmičenjima posle godinu dana, da bi jutros pred 85.000 ljudi u zaglušujućoj buci Monumentala definitivno skalpirao Kolo Kolo – 1:0.

Možda evropski fudbal nikada neće saznati kakav je trenerski mag  Marselo Galjardo. Ali, sigurno nikada nećemo saznati ni kako bi Anćeloti, Gvardiola, Klop i ostali prošli da su vodili River Plejt. Da li bi izdržali u toj košnici osam godina? Da li bi uradili sve to što je on uradio? Sve ima svoje...

Mnogi su se letos pitali da li je Galjardo povukao pametan potez da se vrati u klub koji je sa uspehom vodio osam goodina, osvojio 14 trofeja i srušio sve trenerske rekorde. Da li je vredelo rizikovati tu božansku zaostavštinu koju je ostavio... On nije imao dilemu. Vratio se i nastavio kao da nije ni odlazio. Klub ga je ispratio pojačanjima i krenuli su po još jednu titulu prvaka Južne Amerike.

Kolo Kolo godinama nije bio jači, veterani Arturo Vidal i Maurisio Isla na terenu i donedavni Bokin trener Horhe Almiron sa klupe je trebalo da povedu jednu talentovanu generaciju čileanskog velikana ka toliko čekanom uspehu u Kopa Libertadores. Uzalud je Vidal provocirao slikom sa Bokinim dresom uoči utakmice, uzalud je provocirao publiku na Monumentalu uoči meča... Naleteo je na kaznenu ekspediciju Marselja Galjarda.

Munjeko je promenio više od pola tima koji je pre tri dana osvojio Bombonjeru u Superklasiku. Tačnije, izveo je najjače to je imao. Za Boku su mu bile dovoljne i neke rezerve. Ali, recept i stil su ostali isti.

Agresivno napred, sa nožem u zubima na sredini, zacementirano pozadi. I čekanje najmanjeg prostora da se zada fatalan udarac rivalu. I baš kao u Superklasiku nedavno, Riveru je bila dovoljna jedna šansa u prvih 20 minuta. Prekidi su moćno oružje Marsela Galjarda. Kolo Kolo je loše očistio centrašut Markosa Akunje, Galjardov miljenik Simon je munjevito skontao Fakunda Kolidija koji je pecao na ivici ofsajda i lansirao ga pasom na peterac u zicer šansu. Bokino dete je regaovalo ubitačnim instinktom i pokazalo zašto je River platio Interu 4.500.000 evra za njega. Boka neka se zamisli šta radi sa svojom decom i ko joj igra...

A, kada River zada takav udarac, onda je đavolski teško se izvući iz njegovih kandži koje su na svakom delu terena. Kuvao je Arturo Vidal, pokušavao da zametne kavgu, uzalud se nervirao iskusni Korea u špicu, uzalud su pokušavali Isla i ostali iz poslednje linije da nešto izgrade... River je delovao kompaktno kao armirani beton. Hladan kada treba, vreo kad Čileanci zabele zube. Nijedna šansa do kraja poluvremena i apsolutna kontrola utakmice.

Sve je funkcionisalo besprekorno u igri Milionera, svetski prvaci Akunja i Pezelja su maestralno komandovali odbranom, iskusni Načo i klupska deca Kraneviter i Simon držali pod kontrolom sredinu terena, predatori Borha i Kolidio vrebali Čileance da zadaju završni udarac... Maksi Mesa se povredio, ali ušao je heroj Superklasika Manuel Lansini.

Imali su Čileanci nalete početkom drugog poluvremena, ali bez prave šanse. Poput Boke nedavno, Riveru se može šutnuti samo sa distance. Kolo Kolo nije znao šta će sa loptom. Fonseka i Bareiro su upumpali dodatnu krv Riverovom timu. Tek u 80. minutu je Kolo Kolo prvi i jedini put ozbiljno zapretio, ali i Franko Armani je pokazao zašto je kapiten Rivera i zašto je osvojio sve to što je osvojio tokom velike karijere. River više ništa nije dozvolio gostima iz Čilea i otišao je u polufinale.

Tamo će igrati protiv Brazilaca. Atletiko Mineiro ili Fluminense, znaćemo sutra. Fluzao ima minimalnu prednost iz prvog meča. Ali, ko god da prođe, neće biti favorit protiv Galjardovog Rivera. Kada River dođe do ove faze, niko i Južnoj Americi ne spava mirno u Južnoj Americi. Niko ne želi da prekoputa sebe vidi čoveka u crnom odelu i momke u belim dresovima sa crvenom dijagonalom.

KOPA LIBERTADORES - četvrtifnale (revanš mečevi)

Sreda

River Plejt - Kolo Kolo 1:0 (1:0) - prvi meč 1:1

/Kolidio 16/

23.55: (1,85) Atletiko Mineiro (3,45) Fluminense (4,50) - prvi meč 0:1

Četvrtak

02.30: (2,60) Sao Paulo (3,05) Botafogo (2,95) - prvi meč 0:0

23.55: (3,30) Penjarol (2,30) Flamengo (2,20) - prvi meč 1:0



tagovi

Kopa LibertadoresMarselo GaljardoKolo KoloRiver PlejtFakundo KolidioArturo Vidal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara