Vila mogla na prvo mesto, Delap udario 'biciklicu' i srušio san dug četvrt veka (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.09.24. | 17:25

Loša uvertira za Bajern

Puno velikih stvari napravio, puno novih stranica istorije ispisao je Unai Emeri otkako je seo na klupu Aston Vile. Za početak, stabilizovao je klub i etablirao ga kao stalnog konkurenta za visok plasman u Premijer ligi; vratio sedmostrukog prvaka u evrokupove nakon 13 godina; obezbedio mu učešće u evropskoj eliti (Kupu / Ligi šampiona) posle više od četiri decenije; bio nadomak novog podviga ovog popodneva, pošto je sa svojim momcima imao prednost na Portman roudu protiv Ipsviča (2:1), čime je ekipa iz Birmingema nešto više od pola sata bila na prvom mestu, međutim, na žalost španskog stručnjaka, njegovog sastava i armije navijača, tron je ipak izmakao. Još jednom.

A čekaju ga na Vila parku još od decembra meseca 1998! Otuda i veliko razočarenje nakon ovih 2:2 u sudaru sa jednim od slabijih premijerligaša ove sezone.

Izabrane vesti

Da budemo konkretni i precizni: Aston Vila bi usled trijumfa protiv Ipsviča delila lidersku poziciju sa Liverpulom (isti broj bodva, Redsi bi imali bolju gol razliku), ali kada jedan ovako veliki klub četvrt veka čeka da se nađe na vrhu tabele, onda ni deoba tog čela uopšte ne izgleda loše. Da ne govorimo kakva bi to injekcija samopouzdanja bila pred nastavak šampionata i predstojeće izazove u Ligi šampiona.

Pa ipak, gostima iz Birmingema dogodio se Lajam Delap. Dojučerašnji napadač Mančester Sitiji pružio je jednu od najboljih partija u karijeri, postigao dva gola - od kojih je onaj izjednačujući u 72. minutu predstavljao pravu minijaturu dostojnu najvećih golgetera - i tako doneo četvrti bod Traktoristima, ostavivši Vilu da čeka neku novu priliku.

Emerijev sastav uspevao je da preokrene rezultat u poslednja dva meča Premijer lige. Od Evertona je gubio 0:2 - slavio 3:2; protiv Vulvsa je bilo 0:1 - na kraju 3:1. Činilo se da nešto slično čeka i Ipsvič, kada su Morgan Rodžers i Oli Votkins pogađali u 15. i 32. minutu, no četa Kirana Mekene nije se raspala. I ne samo da se nije raspala, nego je ludački dodala gas; bila bolji rival, stvorila mnogo više dobrih prlika, tako da je na kraju sasvim zasluženo stigla do boda.

Uostalom, statistika u ovom slučaju daje možda i najbolji opis stanja na terenu: domaćin je imao 15 pokušaja, Vila sedam, dok je u kornerima bilo neverovatnih 10:0 za novajliju u ligi?!

Ovo je druga prokockana prilika Aston Vile da se popne na čelo Premijer lige (i tu ostane do kraja kola) u poslednjih godinu dana. Prošlog decembra rival je takođe bio ausajder - Šefild junajted, svi su već videli Emerija i njegovu družinu na prvom mestu, da bi u tom susretu domaćin jedva izbegao poraz. Bilo je 1:1.

Podsećanja radi, Vilu je u sezoni 1998/99, kada je poslednji put bila lider, sa klupe vodio Džon Gregori. Branio je Mark Bosnić, s trakom oko ruke komandovao Garet Sautgejt, a sledeli ga Ugo Ehiog, Geret Beri, Pol Merson, Li Hendri, Sten Kolimor, Dvajt Jork, Dion Dablin, Darijus Vasel, Džulijan Joakim...

Ti momci su 28. decembra 1998. savladali Šefild Venzdej sa 2:1, dok je Čelsi sutradan u derbiju odigrao 0:0 sa Mačester Junajtedom. To je značilo da Vila preuzima prvo mesto od Plavaca i da na njemu ostaje do prvog kola u novoj godini.

Od tada šampion Evrope iz 1982. nije gledao sve rivale 'u retrovizoru'. I pitanje je da li će mu se ovakava šansa u skorije vreme ukazati. Makar i da podeli tron.

Možda i veća mrlja od prokockanih bodova biće za Aston Vilu to što neće baš u sjajnom raspoloženju dočekati jedan od derbija druge runde Lige šampiona, i to baš protiv Bajerna, rivala iz finala Kupa šampiona '82.

Taj okršaj na programu je u sredu.


PREMIJER LIGA – 6. KOLO

Subota

Njukasl - Mančester Siti 1:1 (0:1)

/Gordon 58 pen - Gvardiol 35/

Brentford - Vest Hem 1:1 (1:0)

/Embeumo 1 - Souček 54/

Čelsi - Brajton 4:2 (4:2)

/Palmer 21, 28, 31, 41 - Riter 7, Baleba 34/

Notingem Forest - Fulam 0:1 (0:1)

/Himenes 51pen/

Everton - Kristal Palas 2:1 (0:1)

/Meknil 47, 54 - Guehi 10/

Arsenal - Lester 4:2 (2:1)

/Martineli 20, Trosar 45+1, 90+4, Haverc 90+6 - Džastin 47, 63/

Vulverhempton - Liverpul 1:2 (0:1)

/Ait Nuri 56 - Konate 45+2, Salah 61pen/

Nedelja

Ispvič - Aston Vila 2:2 (1:2)

/Delap 8, 72 - Rodžers 15, Votkins 32/

17.30: (2,40) Mančester Junajted (3,50) Totenhem (2,85)

Ponedeljak

21.00: (1,65) Bornmut (4,00) Sautempton (5,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara