Slavlje fudbalera Aston Vile (Reuters)
Slavlje fudbalera Aston Vile (Reuters)

Vila melje, Kosta će teško do minuta! Fulam pojeo Njukasl, Lukić morao napolje

Vreme čitanja: 5min | sub. 21.09.24. | 18:16

Prvi bodovi za Sautempton i Everton

Aston Vila melje redom! I deli prvo mesto na tabeli. Do nove pobede je stigla preokretom u lokalnom derbiju protiv Vulverhemptona – 3:1. Kosta Nedeljković je opet presedeo ceo meč na klupi.

Nakon ubedjivog trijumfa u Ligi šampiona protiv Jang Bojsa, očekivalo se da tim Unaja Emerija lako izađe na kraju sa lokalnim rivalom, ali se to desilo mnogo teže nego što se očekivalo.

Izabrane vesti

Sat vremena je Vila patila protiv opasnih Vukova… Dok je tražila igru i način da se probije do gola, Vulvsi su reagovali na prvu šansu i ujeli. Dijego Karlos je kao poslednji igrač odbrane odigrao užasan pas ka Onani i omogućio zemljaku Mateusu Kunji da ga preseče i izađe u stopostotnu šansu koju nije propustio. Imao je Rajan et Nuri i šansu za 2:0, ali je šutirao pored gola. Bedno je izgledala Vila u prvom poluvremenu i imala sreće kada je Strand Larsen iz odlične pozicije tukao direktno u Emija Martinesa. Emeri je na poluvremenu reagovao dvostrukom izmenom, ali ni u prvih desetak minuta drugog dela igre nije delovalo da će Vila proigrati.

Tek kada su nakon sat vremena fudbala ušli Džon Duran i Ros Barkli, Vila Park se probudio, a za njim i domaći tim. Moskera je sa gol-linije skinuo Votkinsov šut i počela je opsada gostujućeg gola. Razigrao se engleski reprezentativac u špicu Vile i par minuta kasnije na asistenciju Rodžersa uspeo da uz pomoć protivničkog defanzivca ubaci loptu u mrežu i najavi preokret. Stezala je Vila obruč i uspela. Desni bek Ezri Konsa se ubacio u napad i u 88. minutu pogodio na sjajan centaršut Tilemansa. Duran je u 94. minutu definitivno nokautirao Vulvse.

Saša Lukić je u prvih 45 minuta učestvovao u Fulamovom poigravanju sa Njukaslom, ali je na poluvremenu morao da bude zamenjen zbog rizika od drugog žutog kartona. I to se osetilo na igri Kolibaša koji su imali pad u igru, ali su na kraju zasluženo slavili 3:1.

Fulam je u odličnoj formi, vezao je četvrti meč bez poraza i skinuo je najveći skalp od početka sezone. Više od pobede raduje dominatna igra u većem delu meča.

Sjajno je londonski tim otvorio utakmicu. Raul Himenez je majstorski na penalu primio centaršut Adame Traorea, namestio se i neodbranjivo šutirao u sam ugao. Moglo je ubrzo da bude i 2:0, ali je Emil Smit Rou pogodio prečku. Usledile su nove šanse Himeneza i Robinsona, pa se može reći da je Njukasl izbegao pravu katastrofu u prvih petnaestak minuta utakmice. Moćno izdanje u prvom poluvremenu Fulam je krunisao drugim golom u 22. minutu. Ovog puta je Emil Smit Rou bio precizniji, ali gol ide i na dušu Nika Poupa koji je slabo reagovao na lukav pokušaj najskupljeg igrača u istoriji Fulama.

Zbog žutog kartona je Marko Silva morao da menja Lukića, a Edi Hau bi verovatno zamenio pola tima da je mogao. Zamenio je dvojicu i uspeo da probudi Njukasl. Samo nekoliko sekundi igre u drugom delu su bili dovoljni da se vrate u život. Barns je pogodio na asistenciju rezerviste Marfija. Njukasl je preuzeo inicijativu, nanizao nekoliko solidnih šansi, jurio ka izjednačenju, ali je je u finišu definitivno kapitulirao posle velike greške Bruna Gimaraeša koju je iskoristio rezervista Ris Nelson.

Everton je u prethodne dve utakmice dva puta prokockao vođstvo od dva gola razlike, proćerdao je i danas minimalno vođstvo, ali je uspeo da osvoji prvi bod u sezoni na gostovanju Lesteru – 1:1.

Kao i u prethodne dve utakmice, Everton je opet otvorio meč bolje od rivala i zahvaljujući soloprodoru Ilimana Endijajea poveo na King Pauver stadionu u 12. minutu. Spustilo se nebo nad Lesterom, kiša je lila kao iz kabla i omgućila Evertonu da lakše brani stečeno vođstvo. Bilo je u jednom momentu pitanje i da li će se meč nastaviti. Poluvreme je trajalo 21 minut i tek tada su ekipe opet istrčale na teren.

Everton je i dalje bio bolji, još jednu sjajnu solo akciju je imao Endijaje, ali je šutirao pored gola... I onda prekidi. Pakao za odrbanu Evertonu. U 73. su štoperu Tarkovski i Kin dopustili da lopta padne u peterac posle kornera gde je najprisebniji bio Mavdidi i doneo izjednačenje domaćima. Bod koji niko od dva rivala neće mnogo da slavi…

Prvi bod u sezoni je osvojio i Sautempton, ali ni on ga neće slaviti. Imali su sva tri u džepu do 95. minuta meča protiv Ipsviča kada su prmili gol za konačnih 1:1.

U okršaju novajlija u ligi i najvećih kandidata za ispadanje, Tajler Dibling je već u petom minutu načeo Traktoriste i otvorio vrata pobede. Imao je Ipsvič ubrzo dobru šansu za izjednačenje, ali je veliko letnje pojačanje Sem Smodič u zicer poziciji tukao direktno u Arona Ramzdejla. Na drugoj strani je Sautempton imao još jednu priliku kada je Kameron Arčer prošao dvojicu, potom i golmana ali je pogodio stativu. Ipsvič je uglavnom pretio iz prekida, a Ramzdejl je to sigurno krotio. U drugom poluvremenu su gosti slabo ulazili u šanse i Sveci su bili na pragu pobede … Sve do kobnog kornera u 95. minutu. Lopta se odbila na 25 metara od gola ka Morsiju koji je uhvatio volej, okrznuo Ariboa i doneo srećan bod Ipsviču.

PREMIJER LIGA – 5. KOLO

Subota

Vest Hem - Čelsi 0:3 (0:2)

/Džekson 4, 18, Palmer 47/

Aston Vila - Vulverhempton 3:1 (0:1)

/Votkins 73, Konsa 88, Duran 90+4 - Kunja 25/

Liverpul - Bornmut 3:0 (3:0)

/Dijaz 26, 28, Nunjez 37/

Sautempton - Ipsvič 1:1 (1:0)

/Dibling 5 - Morsi 90+5/

Fulam - Njukasl 3:1 (2:1)

/Himenez, Rou 22, Nelson 90+2 - Barns 46/

Totenhem - Brentford 3:1 (2:1)

/Solanke 8, Džonson 28, Medison 85 - Embuemo 1/

Lester - Everton 1:1 (0:1)

/Mavididi 73 - Endiaje 12/

18.30: (2,95) Kristal Palas (3,50) Mančester Junajted (2,35)

Nedelja

15.00: (1,80) Brajton (3,60) Notingem Forest (4,60

17.30: (1,85) Mančester Siti (3,60) Arsenal (4,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Emil Smit RouOli VotkinsEzri KonsaSaša LukićKosta Nedeljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara