©Reuters
©Reuters

Viđenje selektora Stojkovića: Video se napredak, ne pitajte mene o klauzulama u ugovoru

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.06.24. | 00:37

"Ne očekujete valjda, da nas grle, ljube...", kaže Piksi posle zvižduka navijača

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Minhena)

Ništa, malo, ništa. To je siže učinka Srbije na Prvenstvu Evrope. Protiv Engleske nismo dobili što smo možda zaslužili; u sudaru sa Slovencima uzeli ono što možda nismo na osnovu igre; protiv Danaca izgledali toliko neubedljivo, o čemu svedoči i rezultat (0:0).

Izabrane vesti

Došli smo na EURO posle 24 godine, valjda je to trebalo da bude podstrek da nešto valjano uradimo, a iz Nemačke se vraćamo pokisli, jer je ovih dana kiša u Bavarskoj ionako kvarila raspoloženje našim reprezentativcima.

A oni raspoloženje narodu. Sad smo razočarani, pomalo i besni, iako je Dragan Stojković tražio da budemo pozitivni. Nije bilo realnog osnova.

Idemo kući“, prve su dve reči Dragana Stojkovića posle meča poslednjeg kola Grupe C. „Malo je razočaranje zbog rezultata. Nismo napravili korak koji nam je nedostajao, iako je utakmica bila izjednačena, tražio se jedan gol. Danska je bila u psihološkoj prednosti, bod joj je bio dovoljan, ali Srbija nije bila vreća za udaranje i pozala je dobro lice. Ne vidim nikakvu tragediju, jer je ovo sport, fudbal“.

Rezultat meča na stadionu Bajerna smestio je Orlove na poslednje mesto grupe, iza Engleske, Slovenije i Danske, uz utisak da smo uspeli ono što je baš teško, da budemo jedna od najmanje atraktivnih selekcija na turniru. Zato i zviždici navijača.

Pa, dobro, i ja sam nezadovoljan isto. Ne očekujete valjda da vas grle, ljube, dižu u nebesa. Nemojte da zaboravite da je Srbija posle 24 godine učesnik EP. Malo se kroz navijačke strasti može posmatrati da smo Bogom dani i da ćemo da pobedimo svaku ekipu. Pružili smo sve što smo mogli. Nema razloga da se neko okrivljuje, jer su momci dali sve od sebe, borili se, žrtvovali. Kao trener sam učinio sve da tim izgleda dobro, a kritike i nezadovoljstvo bi trebalo da postoje. Ne mislite, valjda, da sam ja zadovoljan eliminacijom?“

Deo javnosti će možda spekulisati i o Piksijevom statusu. Uz dilemu da li u ugovoru koji je nedavno potpisao postoji klauzula da mu sleduje obeštećenje pod uslovom da usledi otkaz. Kao i da li je, posle EP, selektor?

Prvo, to nije pitanje za mene. Drugo, nikakvih klauzula u ugovoru nema“, pojasnio je glavnokomandujući. „Nemam čega da se stidim, idem uzdinute glave. A kakve veze ima što se nismo kvalifikovali u drugu fazu. Gde smo porgrešil na planu borbe ili trke?“

Odbrana je ponovo bila bolji deo tima.

Video sam strahovit napredak u defanzivi, svakodnevno smo radili i izgleda da smo uspeli. Ovo nije tragedija. Nema toga u sportu“.

Napad je još jednom zajatio. Zašto opet nismo dali gol?

Danska je snažan ekipa. A ubacio sam tri ili četiri napadača, sa zadaktom da opterete odbranu, ali da biste to učinili potrebna vam je kvalitetna lopta. Trudili smo se, nikad nije lako. Da jeste, utakmice bi se završavale 6:5 ili 8:7. Jedan gol je mogao da promeni sve. Pokazalo se da je grupa bila izjednačena, o čemu svedoči gol-razlika, kao i da Englezi nisu čudo, niti tim sa druge planete. Krivo mi je što smo baš prvu utakmici sa turniru igrali sa njma i što smo izgubil, a nikako nismo zaslužili poraz u Gelzenkirhenu. Sa Slovenijom smo odigrali super meč, stovorili pet, šest kolosalnih šansi, samo lopta nije htela u gol. Protiv Danaca se tražila ta jedna, kroz trzaj glavom ili dobar šut. I bila je jedna lopta za Mitra, kao i u nadoknadi za Sergeja, ali ju je loše zahvatio. Da je ušla, drugačije bismo pričali. Danci nisu tim koji možete da dobijete tri, četiri razlike. Nikako. Verovali smo da će doći do egzekucije, ali nije. Zato – idemo kući“.

Nema se šta dodati.

NE KRIJEM SE, NITI TRAŽIM ALIBI, ISTO BIH SE PONAŠAO I DA SMO POBEDILI

U zaključku izlaganje u pres centru stadiona Bajerna, Piksi je opet potencirao priču o zajedništvu.

Za 25 dana nijedan incident ili ružna reč nisu zabeleženi. To je za svaku pohvalu. A rezultatat je takav da su nijanse odlučivale. Nema razloga da se krijem, niti sam tip, koji traži alibi. Isto bih se ponašao i da smo dobili“.

Zašto nismo i da li bi bilo bolje da je od početka igrao ofanzivan tim kao tokom drugog poluvremena?

Znali smo da moramo da budemo popunjeni u defanzivnom bloku. Pratili smo rezultat i druge utakmice. Nema veze da li sam zadovoljan ili ne učinkom startera, bitno je kako smo završili, jer smo izveli u nastavku ultraofanzivan sastav. Svi koji su mogli su igrali, ali ni to nije garancija gola. Jedino je razočaranje što ne nastavljamo takmičenje. Došli smo da pokušamo da napravimo korak napred. Pokazali smo dobro lice, koliko god to nekom izgledalo drugačije, mislim da nije“.

PITAJTE ME O FUDBALU, A NE O BAČENIM ČAŠAMA

Sjajni su bili navijači Srbije većim delom Prvenstva Evrope. Utisak su pokvarili na kraju, bacanjem plastičnih čaša u teren, zbog čega je meč sa Danskom u jednom času bio prekinut i što je iniciralo pitanje novinarke iz Engleske kako selektor komentariše ponašanje publike.

Molim vas, pitajte me o utakmici. To je moj posao“, uzdržan je bio Stojković, prethodno pohvalivši navijače za brojnost i podršku.

U istom tonu je ogovorio na pitanje da li je bilo osnova za jedanaesterac nad Aleksandrom Mitrovićem.

„Teško je sa klupe videti šta se stvarno desilo. Znam da se žalio, ali su takve reakcije normalne u svetu fudbala“.


 


 


 


 


 


 


 



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara