Veteran Marković pokazao kako se igra, Tekstilac kaznio Javorov drugoligaški fudbal

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.05.24. | 19:56

Tim iz Odžaka nosi minimalnu prednost pred revanš u Ivanjici

Da li nam je zaista potrebna Superliga sa 18 klubova ako je ovo razlika između 13. na tabeli elitnog ranga i četvrtog na tabeli drugoligaškog karavana?

Ili je Javor toliko loš da ne zaslužuje superligaški status, ili je Mozzart Bet Prva liga Srbije toliko jaka pa četvrtoplasirani Tekstilac iz Odžaka deluje nadmoćno u odnosu na dugogodišnjeg superligaša? S obzirom da tradicija kaže da nikada nijedan drugoligaš u baražu nije izbacio prvoligaša, očigledno da je do Javorovog kvaliteta koliko i do Tekstilčeve igre.

Izabrane vesti

Klub iz Odžaka je ovog proleća bio više u centru pažnje zbog dojava iz UEFA za nameštne utakmice nego zbog dobrih izdanja, ali je igrom na „Karađorđu“ nagovestio da, ipak, hoće u Mozzart Bet Superligu Srbije. Iako se u plej-ofu činilo da je izbegava na osnovu nekih čudnih rezultata.

Kao domaćin na novosadskom stadionu, jer njegov ne ispunjava uslove, Tekstilac je ozbiljno nadigrao Javor, pobedio ga 1:0 i stvorio minimalnu prednost pred revanš u Ivanjici. Oko 1.000 ljudi je došlo na „Karađorđe“ da isprati prvi meč baraža za Superligu, ali ih toliko nije ostalo na tribinama. Što zbog provale oblaka nad Novim Sadom, a možda i zbog fudbala. Tekstilac je imao veću podršku, zaorilo se nekoliko puta “Plavi, plavi” i može se reći da je iskoristio prednost domaćeg terena. Možda je mogao i više da je iskoristi…

“Gostovanje” na domaćem terenu mu nije smetalo da preuzme inicijativu od početka i da pokušava da igra. Sa četvoricom igrača iz IMT-a u startnoj postavi, dvojicom veterana koji su bili najbolji pojedinci meča, iskusnim Jočićem i nekolicinom drugoligaških igrača, trener Branko Mirjačić je očigledno dobro analizirao gde su šanse za njegovu ekipu da pokuša nešto kroz igru.

Iako je bio kompletan, Javor sa druge strane nije pokazao bilo kakav ozbiljan plan da igra, da nešto iskreira i stvori iz igre već je čekao kontru, prekid, grešku…

Sa takvim pristupima na obe strane, očekivano je bilo da Tekstilac bude bolji i da to naplati. Iako su i domaći mnogo grešili, Javor im se konstantno nudio da ga pobede.

Može se pričati o frazama o značaju utakmice, prevelikom ulogu, pritisku greške, ali Tekstilac se oslobodio već posle desetak minuta igre po provali oblaka i počeo da pritiska. Prvu iole ozbiljnu šansu je imao Darko Stojanović kada je vukao loptu i sa 20 metara šutirao po zemlji pored gola. Nedugo potom je imao još jedan pokušaj preko gola.

Javor nije imao nikakav odgovor osim angažovanog Luke Gojkovića koji je nešto i pokušavao da igra, ali nije imao sa kim. Gosti su se uzdali u usamljenog Trivantea Stjuarta da će nešto izmisliti, ali je Jamajkanac bio dobro čuvan.

Kako je meč odmicao, iskusni Miroslav Marković je polako uzimao utakmicu pod svoje i počeo da drži čas fudbala na „Karađorđu“. Igrač od 35 godina koji je prethodnu godinu proveo u Kirgistanu i trećeligašu FAP-u iz Priboja je debelo odskakao kvalitetom. Koliko može da bude ponosan na to, toliko bi ostali igrači trebalo da se zapitaju kako su toliko slabiji od veterana za kojeg se golim okom videlo da je veći deo karijere proveo u inostranstvu.

Upravo je Marković posle pola sata postigao i jedini gol na meču. Prvo ga je iznudio centaršutem u ruku Ilića. Preuzeo je odgovornost, golman Manojlović je to pročitao i odbranio, ali niko od njegovih saigrača nije ispratio odbitak i Marković je iz popravnog rutinski pogodio prazan gol.

Sve što je Javor imao u prvom poluvremenu je Stjuartov šut glavom posle kornera ali pravo u golmana Bojana Braća.

Vođstvo na poluvremenu nije uspavalo domaće, nastavili su u istom stilu i drugi dero igre, a Ćurčiću nisu pomogle ni četiri izmene posle sat vremena igre. Javor nije uspevao da stvori šansu. Štaviše, mnogo bliži je Tekstilac bio drugom golu. Đurić je imao šut preko gola, Marković u kontri namestio strašnu priliku Darku Stojanoviću, ali je ovaj gađao pored gola.

Javorova jedina šansa su bili prekidi i skok igra. Gojković je tukao direktno iz skraćenog kornera, ali je Brać opet bio na mestu. Rezervista Todor Petrović je u 71. minutu imao zicer glavom posle centaršuta Miletića, ali je iskusni Brać u svakoj situaciji bio idealno postavljen, pa tako i u ovoj…

Imao je Tekstilac još nekoliko dobrih pokušaja u finišu i bio bliži 2:0 nego gosti izjednačenju, pa na kraju Javor može da bude i zadovoljan minimalnim porazom, jer je to nadokandiv rezultat na svom terenu. Pravo na grešku više nema. Sve kredite je ispucao. Sada može još više da ga svrbi poslednje kolo sa Železničarom. Imali su Ivanjičani tada šansu da pobedom izbegnu baraž, opstanu u Superligi i izbace Pančevce, ali su prilično mirno reagovali na izjednačujući gol, nije ih vuklo da napadnu i remijem su pod ruku sa Železničarom otišli u baraž gde im je sada voda došla do guše.

BARAŽ ZA POPUNU MOZZART BET SUPERLIGE SRBIJE, PRVI MEČ

TEKSTILAC – JAVOR (1:0)

/Marković 33/

Stadion: Karađrođe u Novom Sadu.

Gledalaca: 1.000.

Sudija: Milan Mitić (Leskovac)

TEKSTILAC (4-4-2): Brać – Luković (od 73. Jovanović), Sredojević, Marjanović, Kodžić – Jočić (od 80. Stanković), Đurić (od 73. Zličić), S. Stojanović (od 67. Obekpa), J. Stojanović – Marković (od 73. Šavija), Ukačuku.

JAVOR (4-1-4-1): Manojlović – Ilić, Leandro (od 63. Tojčić), Obradović, Miletić – Dukure – Milošević (od 21. Bosić), Gojković (od 90. Selenić), Eliomar (46. Petrović), Ratković (od 63. Šarić) – Stjuart.



tagovi

Tekstilac OdžaciMozzart Bet SuperligaMozzart Bet Prva liga SrbijeJavor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara