Ranko Veselinović (©AFP)
Ranko Veselinović (©AFP)

Veselinović kandidat za najboljeg defanzivca MLS

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.10.24. | 23:05

Nekadašnji štoper Vojvodine će predvoditi Vankuver Vajtkeps u noći između subote i nedelje (01.30 časova) u izuzetno važnoj utakmici protiv Los Anđelesa FK

Bliži se kraj ligaškog dela MLS-a, a samim time se bliži i proglašenje najboljih igrača ovog dela sezone u šampionatu Sjedinjenih Američkih Država. Od sedmorice srpskih fudbalera, samo jedan je u konkurenciji za neko od priznanja. Štoper Vankuver Vajtkepsa Ranko Veselinović jedan je od 33 kandidata za najboljeg defanzivca godine.

Postoji ukupno 10 kategorija, a sve kandidate su birali klubovi. Sad, kada su sačinjene konačne lsite, do 21. oktobra će članovi stručnog štaba svih klubova, igrači i akreditovani novinari moći da glasaju za po jednog kandidata u svakoj kategoriji, posle čega će zvanično biti proglašeni pobednici.

Izabrane vesti

Veselinović kao protivkandidate ima žestoku konkurenciju, u kojoj su između ostaliih i Đordi Alba (Inter Majami), Maja Jošida (Los Anđeles Galaksi), Deandre Jedlin (Sinsinati) i nekadašnji mladi reprezentativac Hrvatske Dario Župarić (Portland Timbers).

Uslov je bio da je igrač odigrao najmanje 500 minuta tokom ligaškog dela sezone. Po tom kriterijumu kandidat je mogao da bude i Strahinja Tanasijević, štoper Njujork Sitija, koji je odigrao 16 mečeva ove sezone, ali njega niko nije kandidovao.


01.30: (2,70) Vankuver Vajtkeps (3,40) Los Anđeles FK (2,40)


Malo iznenađenje je što u konkurenciji za igrača godine nema Dejana Joveljića, jednog od najboljih igrača lidera Zapadne divizije Los Anđeles Galaksija. Reprezentativac Srbije je na 27 mečeva postigao 15 golova, ali nije bilo mesta za njega na listi od 34 igrača, među kojima su i Lionel Mesi, Luis Suarez (Inter Majami), Kristijan Benteke (Di Si Junajted), Kristijan Arango (Real Solt Lejk), Fakundo Tores (Orlando Siti), Riki Puđ (Galaksi), Roman Burki (Sent Luis Siti), Federiko Bernardeski (Toronto), ali i Amerikanac srpskog porekla Đorđe Mihajlović (Kolorado Rapids). Biraće se još i novajlija godine u MLS, igrač koji je napravio najveći napredak, te najbolji golman, mladi igrač, povratnik, trener, sudija i pomoćni sudija. Sve spiskove možete videti OVDE.

Veselinović svakako nije favorit da osvoji nagradu, ali svoju šansu bi mogao da poboljša u noći između subote i nedelje, kada će u Vankuveru da gostuje Los Anđeles FK. Reč je o zaostaloj utakmici, pretposlednjoj koju će ova dva tima odigrati pre plej-ofa.

Za Kanađane je od ogromnog značaja, jer samo pobeda ih ostavlja u trci za sedmu poziciju na tabeli Zapadne divizije, poslednju koja vodi direktno u osminu finala. Trenutno su osmi sa dva boda manje od Minesote Junajted i tri od Kolorado Rapidsa, a ako ne prestignu barem jednu od te dve ekipe moraće u plej-in protiv devetoplasiranog (Portland Timbers).

U poslednjem kolu Vankuver će narednog vikenda gostovati Real Solt Lejku, Minesota će ugostiti otpisani Sent Luis Siti, dok će Kolorado gostovati Ostinu u Teksasu. Ove sezone je srpski fudbaler proveo na terenu u MLS ukupno 2.585 minuta, postigao je dva pogotka i zabeležio jednu asistenciju.

Što se tiče Los Anđelesa FK, on je matematički već obezbedio plej-of. Drugi je sa 58 bodova, šest manje od Galaksija, a po dva više od Sijetl Saundersa i Real Solt Lejka.

Ako sam nešto naučio u ovoj ligi, to je da na svakoj utakmici imate novu šansu da pobedite. Na svakoj utakmici, sa pravim pristupom, možete do trijumfa. Dobar smo tim, imamo kvalitetne igrače i ako nam stav bude kako treba ostvarićemo željni rezultat“, kazao je Veselinović pred susret sa LAFK.

Dobra stvar po Kanađane je što će rival da bude oslabljen. Gabonac Denis Buanga je u Africi, na reprezentativnom okupljanju, a on je drugi najbolji strelac MLS sa 19 pogodaka i igrač sa najviše šuteva u okvir gola (148).

Veselinović je u Vajtkepsima od februara 2020. godine, kada je stigao iz Vojvodine. Nekadašnji kapiten Novosađana je matičnom klubu doneo obeštećenje od 600.000 evra. Od tada je 25-godišnji defanzivac odigrao 162 meča za Vankuver, postigao sedam golova i zabeležio pet asistencija. Osvojio je sa tom ekipom tri Kupa Kanade.

Igrajući u MLS Veselinović se izborio i za dva poziva u reprezentaciju Srbije, protiv Dominikanske Republike i SAD. Ugovorom je vezan za Vajtkepse do kraja decembra 2026. godine.

MLS – ZAOSTALA UTAKMICA

Nedelja

01.30: (2,70) Vankuver Vajtkeps (3,40) Los Anđeles FK (2,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

MLSBranko VeselinovićVankuver VajtkepsLos Anđeles FC

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara