Zvezdina utakmica sezone

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.03.20. | 10:40

Pobeda crveno-belima gotovo da obezbeđuje plasman u plej-of, dok poraz vodi ka kalkulacijama (21.00)

Čitava sezona ABA lige za Crvenu zvezdu staće večeras u samo jednu utakmicu. Nakon puno uspona, padova, turbulencija, promena stručnog štaba i sastava, klub sa Malog Kalemegdana ima ispit koji jednostavno mora da položi. Poraz od Cedevita Olimpije značio bi da Zvezda ne bi ništa držala u svojim rukama oko plasmana u plej-of u poslednja dva kola i da bi morala da uzme kalkulator u ruke (21.00, TV Arena Sport 1, B92).

Zbog toga za momke u crveno-belim dresovima ova utakmica sasvim opravdano može da ponese epitet "meča sezone". Plasman među najboljih osam u Evroligi polako postaje nedosanjan san, pa će se samim tim uspeh meriti ostvarenim u ABA ligi, gde Zvezda brani titulu osvojenu prethodne sezone u finalu protiv podgoričke Budućnosti.

Izabrane vesti

Premotajmo samo film na prethodno leto. Zvezda je u svoj sastav dovela, bar se tada činilo, košarkaše sa kojima će se bez ikakvih problema boriti za sam vrh u ABA ligi. Kockice i cigle su se slagale jedna za drugom u tom periodu, ali su vrlo brzo počele da se osipaju. Prvo je usledio poraz na Superkupu u Zagrebu, da bi se na sve nadovezali neuspesi i u ABA ligi, gde je Zvezda u jednom trenutku, nakon poraza u Zadru, zaostajala dve pobede za četvrtoplasiranim timom na tabeli. Zapravo, Zvezda je tada bila gotovo podjednako udaljena od borbe za plej-of i timova koji se bore za opstanak.

Uprkos svim igračima na unutrašnjim pozicijama, Zvezda nije uspela da do kraja stvori dominaciju pod košem. Pokušano je to da se popravi dovođenjem Vladimira Štimca, delimično se i krenulo na bolje, ali je objektivan utisak da može i mora još bolje. Ruku na srce, čini se da će sada biti mnogo lakše, pošto se u sastav vratio Stratos Perperoglu.

A, muku su mučili Milan Tomić, Andrija Gavrilović i Dragan Šakota da ukomponuju tim na poziciji bekova, gde je "ponuda" bila oskudna. Minutažu je uglavnom preuzimao Lorenzo Braun, ali je bilo jasno da on sam neće moći da iznese teret čitave ove sezone. Uspeli su Čarls Dženkins i Bili Beron delimično da skinu teret sa vrata američkom beku, kojeg su navijači tri puta uzastopno birali za igrača meseca. Ne i nezasluženo, pošto je Braun nekim potezima, naročito sredinom sezone, vadio Zvezdu iz veoma neprijatnih situacija. Po dolasku Kevina Pantera, a sada i Kalina Lukasa, čini se da će konačno moći da "odahne" i da uz znatno više energije uđe u odlučujuću borbu, od kojih je prva, a ujedno i najvažnija ova večeras.

Vratimo se na prvi deo sezone i meč u Ljubljani. Cedevita Olimpija je tada ostvarila prilično ubedljivu pobedu nad crveno-belima u meču u kojem je rezultat kontrolisala od početka do kraja. Tim iz Beograda jeste s vremena na vreme pretio, ali su te serije obično bile "jalove", pa je radost ostala u slovenačkoj prestonici (75:64). Ako nešto može da raduje Crvenu zvezdu, onda je to činjenica da dvojica najboljih košarkaša sa te utakmice, Rajan Boutrajt i Marko Simonović, više nisu članovi Zmajeva. Prvi je još polovinom sezone otišao u VTB ligu, dok je srpski košarkaš od minule nedelje član Unikahe.

Međutim, neće smeti da bude opuštanja ni u njihovom odsustvu. Prosto je teško izbrojati na prste jedne ruke koliko je utakmica ove sezone Jaka Blažič rešio pogocima u poslednjim sekundama utakmice. Dodajmo tu standardno dobrog Kodija Miler-Mekintajera i dobijamo kombinaciju na koju će crveno-beli večeras morati da obrate ubedljivo najviše pažnje.

Cedevita Olimpija svakako nije ekipa koja svoje poene "traži" pod obručem. Uglavnom su momci u zelenim dresovima ove sezone bili dominantni na šutu van linije 6,75, što bi mogli da potvrde večeras. To će svakako biti glavni fokus za Dragana Šakotu i saradnike u pripremi večerašnje utakmice.

Na večerašnjem meču, Zvezda neće moći da računa na pomoć Ognjena Dobrića, koji se oporavlja od povrede zadobijene na Kupu Radivoja Koraća, dok je nastup Čarlsa Dženkinsa pod znakom pitanja.

Bilo kako bilo, Zvezda će i pored odsutnih košarkaša morati da stisne zube i pokaže da je zrela za odlazak u plej-of ABA lige. Svestan je strateg crveno-belih, Dragan Šakota, kolika je važnost večerašnje utakmice.
"Moramo da kažemo da je ovaj meč izuzetno važan za nas, I to na startu nedelje u kojoj nas ponovo očekuje dupli program u Evroligi. Međutim, ne samo što je prvi u nizu, već i uslov za neke stvari kasnije, meč sa Olimpijom Cedevitom je najvažniji. Svesni te činjenice moramo da uđemo u ovaj meč snažno, znajući koliko je važan. Igramo protiv direktnog protivnika za plasman u plej-of i samo ta činjenica dovoljno govori", ističe Šakota.

Ni druga strana neće tako lako odložiti oružje. Tako trener Cedevita Olimpije, Jurica Golemac, koji je prethodno maestralno vodio Primorsku do samog vrha tabele, najavljuje pohod na pobedu.
"Crvena zvezda je definitivno jedan od najboljih timova u ABA ligi. Nedeljna utakmica u Beogradu bitna je za obe ekipe jer se direktno odlučuje o poziciji koja vodi u plej-of. Mi imamo svoje kvalitete i svoje probleme, kao i naši protivnici. Pokušaćemo da iskoristimo naš kvalitet i učinimo sve što možemo da sprečimo beogradski tim da iskoristi kvalitet svojih igrača. U Beograd dolazimo samouvereno i svesni smo da će naša igra u odbrani biti presudna. Daćemo sve od sebe da se u Ljubljanu vratimo sa dva nova boda", zaključuje Golemac.

Večerašnju utakmicu sudiće kombinovana sudijska trojka iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Glavni arbitar biće Ilija Belošević, a pomagaće mu Tomislav Hordov i Mario Majkić. Utakmica je prvobitno bila planirana da se odigra sa početkom od 18.00, ali je zbog održavanja večitog derbija i nemogućnosti da se obezbede svi učesnici pomerena za večernji termin od 21.00.

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara