Poremećaj u pamćenju Ajzee Tomasa: Trojica bolja od Džordana! Što nije bio šampion protiv Džonsona, Birda, Irvinga?

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.05.20. | 12:05

Nekadašnji as ima problema sa sujetom

Izjeda sujeta Ajzeu Tomasa. Čuveni plejmejker Detroita iz vremena kad su Pistonsi osvajali NBA ligu (1989, 1990) iz čiste osvete smestio je Majkla Džordana tek na četvrto mesto najboljih košarkaša svih vremena. Iz osvete, jer ga je bivši as Čikago Bulsa u popularnom dokumentarcu „Last Dance“ opisao kao „g...“.

Sve kao posledica činjenice da Tomas i ostatak ekipe iz grada motora nisu pružili ruku timu Fila Džeksona posle poraza u polufinalu Istočne Konferencije 1991. Posle tri vezane pobede Detroita (1988, 1989, 1990), Bulsi su spremili revanš 1991, počistili velikog rivala 4:0, plasirali se u finale i kasnije ga osvojili protiv Los Anđeles Lejkersa. Džordan se u serijalu koji ovih dana zaokuplja pažnju širom sveta okomio na „loše momke iz Detroita“, što je momentalno izazvalo reakciju Ajzee Tomasa.
Nemam ništa protiv Džordana. Definitivno mu se divim kao košarkašu, ali kad stavite Majkla i njegovu ekipu u osamdesete godine prošlog veka videćete da nisu bili tako uspešni. Jednostavno, nisu. Ako pričate u dominaciji, tačno je da su dominirali, ali u devedesetim, međutim, ako ih stavite naspram Lejkersa, Detroita i Bostona iz osamdesetih, od svih su gubili. Ono što izdvaja Džordana od svih nas jeste što je on bio prvi koji je, sa Čikagom, triput uzastopno osvojio prsten. E, jedino što nije bio triput vezano šampion protiv Medžika Džonsona, Larija Birda ili Džulijus Irvinga“, komentariše Tomas.

Izabrane vesti

Teoretski je u pravu. Suštnski nije, jer kad su počele osamdesete, u kojima je pomenuta trojka žarila i palila parketima širom Sjedinjenih Američkih Država, Džordan je još bio srednjoškolac. Pritom je 13 godina mlađi od Irvinga, šest od Birda i tri od Džonsona, te je neukusno povlačiti paralele. Pogotovo što je Irving osvojio jedinu titulu NBA lige 1983, a Džordan je 1984. tek draftovan. Kad je Bird osvojio poslednji prste sa Bostonom, Majkl je igrao tek treću sezonu sa Bulsima, dok je imao tek pet godina staža u NBA kad je Džonson uzeo poslednji prsten. Realno, nisu imali mnogo prilike da se sretnu, iako je baš 1991. dobio Lejkerse, sve sa Medžikom, u finalu.

I još nešto: najbolji Džordanov tim nikad nije za takmaca imao najbolji sastav Detroita, ali to nije sprečilo Ajzeu Tomasa da gostujući u jednoj emisiji na sledeći način rangira pet najboljih košarkaša protiv kojih je igrao:
1. Karim Abdul Džabar, 2. Lari Bird, 3. Medžik Džonson, 4. Majkl Džordan, 5. Džulijus Irving.

Njegovo Leteće veličanstvo tek na četvrtom mestu. Verovatno kao posledica uvereda u dokumentarcu „Last Dance“. Jer, ranije ga je daleko više cenio, pa je u intervju iz 1993. sipao komplimente na račun velikog Majkla:
Bilo bi interesantno videti kako bi se naš tim nosio sa Čikagom. Kad govorite o Bulsima, zapravo pričate o Majklu Džordanu. Ne bi se moglo reći da bi Detriot mog vremena savladao Bulse ili da bi Lejkersi uspeli u tome, jer zapravo niko još nije našao način da zaustavi ovog momka“.

Šta se desilo s čovekom?

(FOTO: AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara