Silvio Berluskoni je Gulitu namestio Zlatnu loptu za 1987?

Vreme čitanja: 4min | uto. 24.03.20. | 09:15

Tvrdi Paulo Futre

Stariji se sećaju kakav je igrač bio na početku karijere. Poredili su ga i sa Dijegom Armandom Maradonom. Već sa 22 godine je bio proglašen za igrača utakmice u finalu Kupa evropskih šampiona u kojem je Porto u Beču savladao Bajern sa 2:1. Mesec dana kasije Hezus Hil je, preračunato u današnju valutu, istresao 3.140.000 evra i Paula Futrea doveo u Madrid, a na kraju te 1987. Atletiko, sezonu ranije sedmooplasirani tim u Primeri, još se klao sa Barselonom za titulu u Španiji. Međutim, nagradu za najboljeg igrača te godine, čuvenu Zlatnu loptu, dobio je legendarni Rud Gulit, prvak sa PSV-om i najzvučnija akvizicija Milana koji je tek počinjao da raste sa milionima Silvija Berluskonija.

Don Silvio je Holanđanina platio 6.750.000 evra što je u to vreme bio najskuplji transfer svih vremena. Spekulisalo se tih godina da je potom i “namestio“ izbor za Zlatnu loptu kako bi u javnosti opravdao toliku investiciju. U razgovoru za Mundo deportivo i sam Futre kaže da nije bilo prevelike logike da Gulit te godine dobije priznanje za najboljeg na svegu.
I dalje ne razumem šta se desilo. Osvojio sam Ligu šampiona s Portom, davao golove u drugom kolu, polufinalu, u finalu odigrao utakmicu karijere. Na leto sam prešao u Atletiko, na Kamp Nou smo savladali Barselonu, nasred ’Bernabeua’ deklasirali Lešinarovu kohortu (La Quinta del Buitre sa Emiliom Butragenjom, prim.aut.) maridskog Reala sa 4:0. Tad sam dao gol i namestio još dva. Te sezone sam dao i onaj volej protiv Osasune, jedan od najlepših golova u karijeri. Sezonu ranije Atletiko je bio sedmi, novembra 1987, posle te pobede nad Realom, bili smo drugi i borili se za titulu“, priseća se Portugalac.

Izabrane vesti

Na kraju je Atletiko bio tek treći, ali to je već bila 1988. U toj 1987. Futre je zaista igrao kao čarobnjak. Ali kad se odlučivalo o najboljem... Bilo je to jedno od najneizvesnijih glasanja u istoriji Zlatne lopte. Gulit je dobio 106 glasova, Futre 91, treći je bio Butragenjo sa 61.
Da se razumemo, Gulit je zaslužio Zlatnu loptu, možda čak i nekoliko. Ali te godine je osvojio samo prvenstvo Holandije. I tada je bilo glasina da je Berluskoni namestio izbor da bi ga dobila zvezda njegovog prelaznog roka. Bio je tu i jedan portugalski novinari koji me je namerno povredio, do kraja života je odbijao da mi kaže zašto. Ali realno, Liga šampiona protiv Eredivizije? Iskreno, ne znam šta sam još mogao da uradim te sezone da je dobijem“, kaže Futre.

Nažalost, njegova karijera se zbog krhke građe i problema sa kolenima nije razvijala onako kako su svi očekivali. Ali u svoje vreme bio je otrov od igrača. I sa onom razbarušenom kosicom velika zvezda evropskog fudbala.
Ne smem ni da vam kažem koliko sam gaćica, brushaltera dobio. Čisto da dobijete naznaku, još dok mi je bilo 19 godina zvali su me iz Porta da mi kažu da mi je poštansko sanduče otpalo sa zida, jer sam samo tog dana dobio 547 pisma. Kad sam igrao za Atletiko dobijao sam tri puta više, sa svih kontinenata. Uglavnom sam odgovorao svakom potpisanom fotografijom. Baš sam pre nekoliko godina sreo Marizu, veliku portugalsku pevačicu fado muzike, rekla mi je da joj je jedan od najsrećnijih dana detinjstva bio kad sam joj odgovorio na pismo. To su bile lepe stvari, mada sa 20 godina ne znaš kako da se nosiš sa tim. Nema učitelja koji će da ti to objasni, jer niko od njih nije dobijao 1.500 pisma na dan. Ne želim ni da zamislim kako je sad sa svim ovim društvenim mrežama. Naravno, bilo je i neprijatnih stvari. Neki su vređali, neki bili opsednuti, saznali gde živiš, zvali telefonom, zaista košmarne sitacije“.

Nije bilo uvek lako ni u svlačionici. Nekad ni talenat nije dovoljan.
U drugoj sezoni Hezus Hil odluči da ja treba da budem kapiten. Pokušao sam da ga ubedim da se predomisli, ali nije bilo šanse. A tu su bili neki reprezentativci, ljudi odrasli u Atletiku. Dobro sam se slagao sa njima, ali nisu mogli da prihvate da im kapiten bude 22-godišnji Portugalac“.

Uskoro se ipak i to promenilo.
Bio je jedan momak iz omladinskog tima, već je debitovao za prvu ekipu mada nije imao profesionalni ugovor. I onda dobijemo strašne vesti da ima rak. Predsednik javno kaže da će, bez obzira na sve, potpisati ugovor na nekoliko godina. Posle nekoliko dana dođu i dobre vesti, tumor je benigni i može da igra opet, ali niko više ne pominje ugovor. Onda se ja umešam, tad sam i ja trebalo da produžim ugovor, kažem: ’Nišda od toga ako i dete ne potpiše’. Hil je znao da ne blefiram i posle uobičajene porcije uvreda Karlos Agilera je dobio prvi ugovor. Sledećeg dana su me prihvatili kao kapitena. Shvatili su da sam jedan od njih“, kaže Futre.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara