Veliki lomovi u Benfiki: Smenjen trener, prodat napadač za 40.000.000 evra!

Vreme čitanja: 4min | sub. 31.08.24. | 20:10

Rui Košta doneo dve važne odluke

Sezona je tek počela, a u Benfiki se dešavaju ozbiljni lomovi.

Slavni klub iz Lisabona je večeras potvrdio da je smenio trenera Rodžera Šmita! Portugalski mediji otkrivaju i da prihvaćena ponuda Al Hilal za brazilskog napadača Markosa Leonarda. Predsednik Manuel Rui Košta je morao da donese dve teške odluke...

Izabrane vesti

Benfika je jako loše ušla u novu sezonu i u prva četiri kola osvojila samo sedam bodova što je za fudbalske prilike u Portugaliji veliki hendikep u trci za titulu gde tradicionalni favoriti teško gube bodove.

Famalikao je u prvom kolu iznenađujuće lako tukao lisabonske Orlove 2:0, potom su nanizali trijumfe protiv Kaze Pije i Estrelje, da bi sinoć napravili kiks protiv Moreirensea. Odigrali su samo 1:1, a poraza ih je spasao gol Markosa Leonarda iz penala u 97. minutu. Bio je to poslednji meč u Benfiki i za Šmita, i za Leonarda.

Nemački stručnjak je Benfiku preuzeo pre dve godine posle dve sezone rada u PSV Ajndhovenu. Prethodno je bio trener Pekinga, Leverkuzena, Salcburga, Paderborna, Minstera... Šmit je bio iznenađujući ali dobar izbor tek promovisanog predsednika manuela Rui Košte i prvi stranac na klupi Orlova posle 14 godina i Kikea Floresa, kojeg je takođe Rui Košta izabrao kao sportski direktor.

Već u prvoj sezoni, Šmit je doneo Benfiki titulu prvaka Portugalije čekanu četiri godine uz dopadljivu i efikasnu igru. Imali su i sjajna izdanja u prvom delu Lige šampione i važili u nokaut fazi za favorita iz senke, ali su eliminisani od Intera. Kod Šmita su eksplodirali igrači poput Enca Fernandeza, Gonsala Ramosa ili Žoaa Neveša na čijim transferima je klub inkasirao skoro 250.000.000 evra. Afirmisao je još neke mlade snage poput Antonija Silve ili Tomasa Arauža koji dana vrede na desetine miliona evra.

Ali, u prethodnoj sezoni je počeo pad i Šmit je izgubio kredit kod navijača. Gradski rival Sporting je ubedljivo protrčao do titule, a Benfike je debelo razočarala u Ligi šampiona i završila na poslednjem mestu u grupi. Uprkos ulaganjima u pojačanja od skoro 100.000.000 evra. Posebno mu se zameralo što nije uklopio najskuplje investicije poput Orkana Kokdžua, Artura Kabrala ili Davida Juraseka. Jedan od retkih pogodaka je bio brazilski Markos Leonardo, ali je on došao usred sezone iz Santosa za 18.000.000 evra i nije mogao da spasi sezonu.

Već tada su navijači tražili smenu nemačkog stručnjaka, ali je Rui Košta i dalje verovao u njega. Benfika je ovog leta od transfera igrača inkasirala preko 100.000.000 evra, ali je otišao samo jedan ključni igrač - Žoao Neveš. Štoper Morato, krilno Neres i napadač Rafa nisu bili nenadoknadivi gubici. Čak je klub poslušao Šmita i izdvojio 18.000.000 evra za prvog strelca holandskog šampionata Vangelisa Pavlidisa. Bio je to signal Markosu Leonardu da neće biti prvi špic i počeo je da razmišlja o odlasku.

Bivši Benfikin trener Žorž Žezus je znao za situaciju i tražio od Al Hilala da mu dovede Brazilca. S obzirom da od ovog leta saudijski klubovi pored osam stranaca imaju pravo i na dva inostrana bonusa do 21 godine, Markos Leonardo se idealno uklapao. Danima je trajao pritisak Arapa i na kraju je Rui Košta popustio. Benfika će inkasirati 40.000.000 evra za obeštećenja, a Markos Leonardo na ime trogodišnjeg ugovora 15.000.000 evra i mogao bi još 5.000.000 kroz bonuse. Pojačaće konkurenciju Aleksandru Mitroviću u špicu.

Prelazni rokj u Portugaliji traje do ponedeljka veče i moguće je da Orlovi dovedu zamenu za Leonarda mada u timu imaju pomenutog Pavlidisa, Brazilca Artura Kabrala i novajliju Zekija Amdunija. Novog treenra će svakako morati da dovedu kako bi makar tokom reprezentativne pauze vratio samopuzdanje ekipi. Portugalski mediji već barataju nekim imenima koja bi mogla da naslede Šmita. To su bivši strateg Bruno Laž, iskusni Leonardo Žardim, nekadašnja Murinjova desna ruka Rui Farija, inostrana rešenja Tomas Tuhel i Edin Terzić...

I najkontoverzniji od svih - Seržo Konseisao!

Pre desetak dana je počelo da se šuška o prelasku koji bi poput zemljotresa uzdrmao portugalski fudbal. Konseisao je trenerska legenda Porta sa kojim je vodio ljute bitke protiv Benfike prethodnih sedam godina. I često imao neprijatne situacije i komentare na račun najvećeg rivala. Ali, Konseisao je ovog leta platio ceh lošoj proceni i smenjen je u Portu nakon što je na predsednićčkim izborima podržao Pinta da Koštu. Andre Viljaš Boaš je dobio izbore i prvi potez mu je bilo da Konseisao napusti klub.

Željan osvete i revolta, Konseisao bi sada mogao da pređe na stranu ljutog rivala. Navijači Benfike bi to lako progutali.

Ko god da dođe, imaće dve nedelje bez utakmica da radi u miru pre nego što se nastavi klupska sezona. Benfika u nastavku prvenstva igra protiv Santa Klare 14. septembra, a pet dana kasnije u Ligi šampiona gostuje Crvenoj zvezdi.



tagovi

Rodžer Šmit

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara