(©wswanderers.com.au)
(©wswanderers.com.au)

Veliki derbi Sidneja: Mati uloga Ninkovića, protiv Koste kao nekada u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.10.24. | 21:11

Kreće asutralijski šampionat, a Španac i Brazilac biće megdandžije posle 12 godina

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Malo koji ljubitelj fudbala u Australiji je mogao i da sanja da će dve donedavne zvezde evropskih fudbalskih terena ukrstiti koplja u A-ligi. Kada se ove subote uveče sudare ljuti gradski rivali Vonderersi i Sidnej, posle 12 godina jedan protiv drugog naći će se Huan Mata i Daglas Kosta, igrači koji su svojeveremeno bili zvučna imena Lige šampiona.

Izabrane vesti

Dvojica asova su u pauzi između dva šampionata pojačali klubove koji na Petom kontinentu uživaju veliku reputaciju i pretenduju da u novoj sezoni skinu krunu s glave dvostrukim uzastopnim šampionima Marinersima sa Centralne obale. Španski mađioničar Mata stigao je među Vondererse sa zapada Sidneja da preuzme dirigentsku palicu koja je u prošle dve godine pripadala Milošu Ninkoviću, dok je vihorni Brazilac Kosta postao ubojito oružje Ninkovićevog bivšeg kluba – Sidneja.

Do sada jedini put Mata i Kosta su se našli jedan spram drugoga u utakmici Lige šampiona između Šahtjora i Čelsija, oktobra 2012. godine. Brazilac je sa ukrajinskim klubom slavio 2:1 protiv Matinih Plavaca. Ovaj put, Kosta će biti u plavom, a Mata u crveno-crnom.

„Znam da smo igrali jedan protiv drugog, ali ga se ne sećam sa terena“, izjavio je Daglas Kosta, ističući da u Sidneju može da oseti atmosferu derbija, kao iz dana kada je igrao za Bajern i Juventus.

„Derbi je derbi i naravno da uvek želim da pobedim“, dodao je Brazilac.

Iste ambicije ima i nekadašnji fudbaler Valensije i Mančester Junajteda i član španske reprezentacije koja je bila prvak sveta 2010. u Južnoj Africi i šampion Evrope 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

„Ovo je utakmica između Vonderersa i Sidneja, a ne izmeđiu mene i Daglasa. Ali, obojica smo srećni što smo ovde i što ćemo igrati u derbiju. Izuzetno cenimo Australiju i ovdašnje fudbalske navijače“, poručio je Huan Mata, dodajući da se utakmica u oba tabora dočekuje strastveno, ali da treba biti zreo i kontrolisati svoje emocije da bi se došlo do cilja, a to je pobeda.

(©sidneyfc.com.au)(©sidneyfc.com.au)

Žreb za A-ligu je sidnejske komšije ponovo spojio u prvom kolu prvenstva, koje počinje ovog petka utakmicom sadašnjih i bivših prvaka države, Marinersa i Melburn Viktorija. Vonderersi i Sidnej igraju u Paramati dan kasnije (subota, 10.35), ali je sva pažnja medija i javnosti već usmerena na njihov duel.

Gradski rivali su se prošle sezone sastajali tri puta i Sidnej je bio uspešniji – dve pobede 4:1 i 2:1, posle trijumfa Vonderersa u gostima u prvom susretu – 1:0.

Predstojeći derbi biće i vatreno krštenje za Alena Stajčića, stručnjaka srpskog porekla koji je pre tri meseca preuzeo Vondererse i prvi put će u toj ulozi biti akter utakmice gradskih rivala. U ulozi Stajčićevog pomoćnog po prvi put će derbi gledati Miloš Ninković, koji je na kraju prošle sezone stavio tačku na uspešnu karijeru i otisnuo se u trenerske vode. On je jedan od malobrojnih koji su rešavali duel Vonderersa i Sidneja u dresu oba kluba.

U odnosu na prošlu sezonu, u redovima domaćina pored Ninkovića nema ni sada bivšeg kapitena Marsela, odličnog napadača Loklana Bruka koji je otišao u američki Solt Lejk, kao ni talentovanog krila Markusa Junisa koji se bori za mesto pod suncem u PSV Ajndhovenu.

S druge strane, pored Mate je došao i ofanzivni vezni Božidar Krajev iz novozelandskog Velington Finiksa i korejski štoper Tae-vuk Jeong iz Džeonbuk Hjundaija.

Sidnej se na prvi pogled bolje pojačao, pošto je pored Koste doveo još jednog Brazilca, bivšeg igrača italijanske Specije Lea Senu, zatim ofanzivnog vezistu Anasa Uahima iz holandskog Heraklesa, te poljskog centarfora Patrika Klimalu iz Šljonska i mladog australijskog Srbina Aleksa Popovića, talentovanog štopera koji je prošle sezone igrao za korejski Gvangdžu.

Klub su napustili slovački reprezentativac Robert Mak (Slovan Brfatislava), iskusni vezista i novi član državnog tima Australije Luk Bratan (prešao u Mekartur), brazilski špic Fabio Gomes (Atletiko Mineiro) i engleski defanzivac Džek Rodvel koji je bez kluba.

Nova sezona A-lige biće drugačija od prethodne i po tome što će se takmičiti neparan broj klubova – 13. Naime, prema ranijoj odluci upravnog odbora australijskog šampionata, od ove godine je u elitni rang primljen još jedan klub sa Novog Zelanda – novoformirani Okland FC.

Biće to prvi put u istoriji A-lige da će dva člana biti iz druge države, pošto je Velington Finiks već starosedelac u tom društvu. Zanimljivo je da vlasnik novog kluba Bil Foli drži većinski udeo i u engleskom premijerligašu Bornmutu, kao i manji broj akcija u francuskom Lorijenu i škotskom Hibernijanu.

Okland prvu takmičarsku utakmicu u istoriji igra u subotu na domaćem terenu protiv Brizbejna, dok Velington u nedelju dočekuje Vestern Junajted. Prvi novozelandski derbi u A-ligi igraće se već u trećem kolu, 2. novembra na stadionu „starosedelaca“.

A-LIGA – 1. KOLO:

Petak

10.35: (2.55) CK Mariners (3.15) Melburn Viktori (2.70)

Subota

06.00: (2.50) Okland (3.30) Brizbejn (2.65)

08.00: (2.90) Njukasl Džets (3.45) Melburn Siti (2.25)

10.35: (2.75) Vonderers (3.45) Sidnej (2.35)

Nedelja

05.00: (1.95) Velington (3.45) Vestern Junajted (3.60)

07.00: (1.98) Mekartur (3.50) Pert Glori (3.45)

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

A ligaAustralijaVestern Sidnej VonderersSidnej FCHuan MataDaglas KostaMiloš Ninković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara