Buongiorno Italia: Đanluka Paljuka u Siniši vidi Boškova

Vreme čitanja: 7min | pet. 08.05.20. | 13:38

Dušan Vlahović nije zaražen, primirje između Juventusa u Iguaina, neočekivani problemi u Romi

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Početak treninga klubova iz dve italijanske prestonice, zajedno sa novim pozitivnim igračima Sampdorije i Fjorentine na COVID-19 i pregovori oko protokola za nastavak Serije A, glavne su teme u italijanskoj sportskoj štampi. Prostor pronalazi i novi futuristički izgled San Sira koji bi trebalo da bude izgrađen do 2024, kao i vesti sa fudbalske pijace: Pjanić je sve bliži Barseloni, a Ikardi ostanku u PSŽ-u.

Izabrane vesti

Veoma interesantan intervju je dao Đanluka Paljuka koji je rekao da u Siniši Mihajloviću vidi dosta odlika koje su krasile Vujadina Boškova. Piše se i da je Roma u sve većim finansijskim problemima i da je posle Fridkina i češki tajkun Vitek povukao ručnu oko kupovine terena na kojima bi trebalo da nikne novi stadion Đalorosih. Svi listovi objavljuju intervjue ili prigodne tekstove povodom 60-og rođendana Franka Barezija.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Milan i Inter se vraćaju u pogon: Milano diže glavu”, piše Gazeta na naslovnoj da grad koji je bio među najpogođenijim epidemijom virusa korona i koji se bori da pokrene svoju ekonomiju uključuje fudbalske motore. U podnaslovu se podseća da je Milan počeo sa treninzima juče i da se očekuje povratak Ibrahimovića za vikend, dok je danas red na Inter. Na prvoj strani je i fotografija dva rešenja za novu fudbalsku arenu u italijanskoj finansijskoj prestonici: „Novi San Siro će biti gotov 2024, biće spašen deo Meace”. U tekstu se kaže da će klubovi odlučiti između rešenja zvanog „katedrala“ i „prstenovi”. Od aktuelnog stadiona će biti sačuvan deo trbibina i jedan toranj koji će biti prilagođeni novih sportskim i komercijalnim sadržajima.

Na unutrašnjim stranama se prenosi da je sportski direktor PSŽ-a Leonardo zatražio od Intera popust na cenu za otkup Maura Ikardija. Zasada predsednik Nerazura, Stiven Žang insistira na dogovorenoj otkupnoj ceni od 70.000.000 evra, ali da bi italijanski klub mogao da razmisli o alternativi da deo novca u kešu bude pokriven igračkim kartonom nekog od igrača PSŽ. Nemački fudbaler Julijan Draksler se pominje kao moguće za kompletiranje definitivnog transfera Ikardija u francuski klub.

Fjorentina i Samp šokantan početak. Pozitivno šestoro lubičastih (trojica fudbalera) i četvoro Dorijana. Protokol za nastavak šampionata u rukama premijera Kontea”, navodi se ispod zaglavlja Gazete. U tekstu se podseća da su Sampdorija i Fjorentina bili klubovi sa najviše zaraženih na početku epidemije, kao i da su svi pozitivni na testu bez simptoma i bez ikakavih smetnji ili problema. Među zaraženim igračima Fjorentine nije naš Dušan Vlahović. Takođe, posle sastanka između predstavnika FS Italije i Zajednice prvoligaša sa naučno-tehničkim komitetom vlade sada je loptu u dvorištu premijera Kontea, koji će morati da se odluči da li da sledi primer kancelarke Angele Merkel ili francuskog premijera Eduarda Filipa.

Pjanić: dogovor sa Barsom. Juve traži u zamenu Artura, ali je izronio Vidal”, izveštava se da je Miralem Pjanić prihvatio da se preseli u Barselonu ovog leta, ali da ostaje problem oko kompenzacije za njegov transfer. Katalonci ne žele da isplate celu sumu već bi želeli da je pokriju slanjem jednog fudbalera u Juventus. Artur, prvi izbor Juvea, preferira da ostane u Barseloni, dok Juve nije baš siguran da želi Vidala i Rakitića koje nudi Barsa.

Naponovljivi tihi lider”, naslov je komentara Ariga Sakija povodom 60-og rođendana Franka Barezija. Trener spektakularnog Milana s kraja osamdesetih i početka devedesetih piše da je Barezi uvek bio tačka oslonca tima, poslednji koji se predavao kada su kola išla nizbrdo: „Franko nije pričao mnogo, ali su njegovo držanje, istrajnost, odlučnost i praktično pokazana inteligencija na terenu bili primer za sve. On je bio pravi kapiten, koji je osim ljudskih kvaliteta posedovao i veliki fizički i tehnički kvalitet. To je defanzivac koga ne bi zamenio ni sa jednim drugim. Samo u jednoj stvari nije bio savršen a to su dugi pasovi”, napisao je Saki.

Napoli, pakt za Ligu šampiona, Gatuzo sanja podvig”, svedoči Gazeta o velikom entuzijazmu u Kastel Volturni i ambicijama Napolija da pokuša da prestigne Romu i Altalantu i domogne se četvrtog mesta koje vodi u Ligu šampiona. U članku se navodi da je Gatuzo uspeo da ujedini tim oko zajedničkog cilja i da je odluka Insinjea da ostane u Napulju još pet godina značajno tome doprinela.

Objavljuje se i intervju sa Đanlukom Paljukom u kome je bivši italijanski golman uporedio Vujadina Boškova i Sinišu Mihajlovića: „Koliko liče Boškov i Mihajlović”. Paljuka, koji je bio na golu šampionske Sampdorije koju je trenirao Vujadin Boškov je otkrio: „Kad čujem Sinišu kako priča, ponekad mi se učini da čujem Boškova. Neverovatno je koliko liče jedan na drugog kada je u pitanju harizmatičnost i karakter. Naravno, Siniša ima mnogo bogatiji italijanski rečnik što je velika prednost, ali Vujadin je bio neponovljiv. U striktno fudbalskom smislu i filozofiji igre se razlikuju, ali po ljudskim osobinama su veoma slični jedan drugome. Nikada nisam imao u svojoj karijeri, ni pre ni posle Boškova, trenera koji je tražio dlaku u jajetu svakoj pobedi, a kada bismo izgubili u svlačionici i autobusu je pravio teatar terajući sve da se smejemo do suza”, ispričao je Paljuka.

CORRIERE DELLO SPORT

Buđenje prestonice”, poput Gazete i Korijere daje centralni prostor klubovima koji su počeli sa treninzima samo što su umesto milanskih na naslovnici Korijerea protagonisti rimski klubovi, odnosno simboli Lacija Sergej Milinković Savić i Rome Lorenco Pelegrini. „U Formelu je prvu grupu igrača na treningu, podeljenih u pet smena, predvodio Milinković. Ista pavila rada i u Trigoriji gde je bio odsutan samo Zaniolo. Rezultati testova pokazali da niko nije pozitivan na virus korona”, stoji u podnaslovu.

Na unutrašnjim strnama se kaže da je Luiz Felipe stavio u stranu priče o interesovanju Barselone i njegovom transferu u Kataloniju: „Gode mi priče o Barsi, ali sam samo koncentrisan na Lacio i Skudeto. Moji ciljevi su da igram Ligu šampiona u ovom dresu i da se izborim za mesto u reprezentaciji Brazila za sledeći Mundijal”, rekao je defanzivac. U drugom članku se kaže da će se Inzagijeva igra oslanjati i u nastavaku šampionata na trio Milinković, Leiva i Luis Alberto: „Trojka za Skudeto”.

Roma se nalazi u sve nezavidnijoj poziciiji. Posle Dana Fridkina i češki tajkun Radovan Vitek je zaustavio pregovore o kupovini firme koja poseduje terene na kome bi trebalo da se podigne stadion Rome. „Fridkin je sve dalje, Vitek se povukao a Palota mora da pronađe nove investitore”, naslov je priče u kojoj se podvlači da predsednik Rome ne želi više da finansira iz svog džepa klub i da traži nove partnere koji bi ušli u vlasničku strukturu i podelili teret troškova. Posao koji nije bio lak ni pre pandemije kovid-10 a kamoli sad.

Igra strana, primirje između Juvea i Iguaina”, piše Korijere da je River Plejt probudio maštu Pipite i snove o definitivnom povratku u Argentinu, ali se prenose i i reči Iguainovog oca. „Gonzalo se vraća u Torino, ima još godinu dana ugovora”, podsetio je Iguain senior. Najverovatniji scenario je da Iguain dovrši započeto prvenstvo i da se zatim vrati u Buenos Ajres.

TUTTOSPORT

CR7 živi za Juve”, izjavio je u intervjuu za Tutosport golman Nasionala Madeire Filipe Gonsalves koji je bio sparing partner Kristijana Ronalda tokom boravka napadača Juvea na zavičajnom ostrvu u prethodna dva meseca. “Ronaldo prosto voli ovaj tim Bjankonere. Predstavio mi je Juve kao veliki klub koji ima fantastične navijače”. Tinejdžer Nasionala je još rekao da su na početku oslovljavali Ronalda sa “gospodine”, ali da ih je Kristijano zamolio da ga ne zovu tako. “I pored toga što je najbolji igrač sveta, u odnosu sa nam je imao pristup kao bilo koji drugi normalni fudbaler. Na terenu je Kristijano još moćniji nego kad ga gledate na televiziji. Jednostavno je neumoran, šutirao je i po 60 puta na gol na jednom treningu”, dodao je 18-ogodišnjak.

Pogba se vraća!”, ili barem tako tumači Tutosport reči Paula Dibala koji je izrazio nadu da će ponovo igrati zajedno sa Francuzom. “Obožavam Pogbu. Zajedno smo napravili dosta velikih stvari i nadam se da ćemo i u budućnosti zajedno osvajati trofeje”, izjavio je Dibala.

Evo Eriksena: Konte, hoću da igram”, piše torinski dnenvik da bi Danac trebalo da bude jedan od stubova Intera u završnici sezone. „Konte već pravi planova za Inter u kome bi kvaliteti Eriksena došli do izražaja, potrebno je samo da bivši igrač Totenhema bude u vrhunskoj fizičkoj formi”, podlači se u članku. List citira kategorički demanti Eriksena povodom glasina da bi mogao već ovog leta da napusti Milano: „Nema šanse da odem iz Intera. Naprotiv, želi da igram i to u kontinuitetu”.

Duplo odbrojevanje za Ibrahimovića”, ističe se da se očekuje samo povratak Zlatana iz Švedske da bi nastavio sa treninzima i pomogao timu u nastavku prvenstva već i da se s velikom radoznalošću čeka na njegov sastanak sa generalnim direktorom Ivanom Gazidisom i definitivna odluka da li ostaje ili napušta Milan ovog leta. U tekstu se navodi inkompatibilnost Rangnika sa igračima Ibrahimovićevih godina i nepoznanica Mino Rajola, odnosno šta bi mogao da bude kec u rukavu italo-holandskog menadžera.

Radost Sportijelo”, donosi se i priča o golmanu Atalante koji je ozdravio od virusa COVID-19 posle 48 dana od prvog pozitivno nalaza brisa. Navodi se da će Sportijelo, koji je sve vreme bio bez simptoma, vrlo brzo početi sa treninzima u Zingoniji.

Piše: Željko Pantelić  


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara