Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters)
Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters)

Velika trojka na sceni

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.02.21. | 11:16

Ajaks, PSV i Fajenord danas biju bitke u Erediviziji

Velika trojka holandskog fudbala "obojiće" danas program Eredivizije. Ajaks će želeti da nastavi pobedničkim putem i protiv Sparte, PSV će se nadati kiksu Kopljanika i svom slavlju nad Viteseom koji polako ostaje bez daha, a Fajenord na gostovanju Tventeu juri priključak za mestom u Ligi šampiona.

Šest uzastopnih pobeda u prvenstvu su iza velikana iz Amsterdama, i ukupno 14 duela bez poraza u svim takmičenjima. Erik Ten Hag može time da se ponosi, ali ne bi smeo da se opusti, jer čudna je ta holandska liga, svako može da te "ošamari" ako izazivaš sudbinu. Ajaks u meč ulazi posle preokreta u Lilu 2:1 u prvom duelu nokaut faze Lige Evrope.

Izabrane vesti

Nema sumnje da je dolazak Sebastijana Alera u januaru pomogao Kopljanicima da budu stabilniji, pa Dušan Tadić i društvo sada nastupaju kao tim koji oseća da može da doda evropski trofej svojoj kontinuiranoj dominaciji na domaćoj sceni.

Iza, a i ispred Ajaksa je gust raspored, koje uključujući putovanje do glavnog rivala PSV-a samo tri dana posle revanša sa Lilom. Ipak, Ten Hag ima samopouzdanja da rotira svoje igrače kad smatra da je to neophodno, što je važna osobina.

Sparta je u krizi posle dobrog perioda. Imala je šest pobeda na devet duela pre nego što je nanizala pet susreta bez pobede. Sa Ajaksom loše stoji, jer je poražena na svih osam minulih dvoboja.

PSV iz Ajndhovena kreće na duel sa Viteseom znajući da će samo pobedom da održi korak sa liderom. I ima čemu da se nada, jer tim iz Arnema je četiri meča bez pobede u ligi i od iznenađujućeg kandidata za najviši plasman pao je u vrtlog bitke za Evropu.

Ipak, ni Filipsovci nisu naročito blistavi u poslednje vreme. Ekipa Rodžera Šmita zaostaje za Ajaksom šest bodova i ima meč više, a ispadanje iz Kupa od Kopljanika i poraz u četvrtak od Olimpijakosa 4:2 u Ligi Evrope doveli su nemačkog stručnjaka pod sve veći pritisak.

PSV je primio 11 golova u samo pet mečeva, što je zabrinjavajući podatak uzimajući u obzir da je u tom periodu samo protiv Tventea sačuvao mrežu. Uprkos problemima pozadi, Eran Zahavi i Donijel Malen doprineli su kombinovano postizanju sedam golova tokom poslednja četiri meča.

Enshede je danas poprište bitke dva tima sa evropskim težnjama. Tvente je osmoplasiran sa 33 boda, dok Fajenord zauzima peto mesto sa osam bodova više i duelom manje u odnosu na protivnika.

Tvente je konačno završio niz od šest ligaških utakmica bez pobede zahvaljujući slavlju od 2:0 protiv Vitesea u nedelju na strani. Ali, sada se suočava sa ekipom koju nije pobedio na svom terenu u pet prethodnih navrata, a u tri poslednja je poražen.

Fajenord je izneo ono što najbolje u nedelju i deklasirao Vilem Drugi sa 5:0, da bi tokom nedelje doživeo eliminaciju iz Kupa posle poraza od Herenvena 4:3.

EREDIVIZIJA - 23. KOLO

Petak

Vilem Drugi - Utreht 0:6 (0:3)

/Ter Avest 3, Van de Strek 11, 19, Ramselar 47, Kark 69, Van der Marel 86/

Subota

Emen - Zvole 3:2 (2:1)

/Adžić 36, De Lev 45+2, Vlak 70 - Van Polen

VVV Venlo - AZ Alkmar 1:4 (1:1)

/Donis 24 - Karlson 15, Evjen 56, Boadu 64, 85/

Fortuna Sitard - Den Hag 2:0 (1:0)

/Semedo 26, Polter 79/

Nedelja

12.15: (3,10) Tvente (3,40) Fajenord (2,30)

14.30: (2,70) Herenven (3,15) Groningen (2,70)

14.30: (3,20) RKC (3,35) Herakles (2,25)

16.45: (1,73) PSV (3,60) Vitese (5,10)

20.00: (1,20) Ajaks (7,25) Sparta (12,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaHolandija 1AjaksPSV AjndhovenFajenord

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara