Rikardo Orta ©Reuters
Rikardo Orta ©Reuters

Velika opasnost za Zvezdu: Kapiten Brage u blistavoj formi, rešeta mreže i seče protivničke linije (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.12.21. | 23:26

Dva gola Rikarda Orte u slavlju nad Estoilom (2:0). Domaćin dominirao 65 minuta, a onda ga je poremetilo iskljuečnje Lukasa Mineira, pa je golman Mateus u završnici meča imao dosta posla

Braga ove sezone timski još nije dostigla vrhunac forme, ali se čini da je u tome uspeo njen kapiten Rikardo Orta, koji će bez dileme biti najveća prednost Crvene zvezde u odlučujućoj utakmici za plasman u nokaut fazu Lige Evrope narednog četvrtka (21.00, RTS 1).

Sa dva pogotka u večerašnjoj pobedi nad Estorilom u Kamenolomu (2:0), Bragin ofanzivni vezista došao je do cifre od šest golova na poslednjih pet utakmica u svim takmičenjima, ali se njegova igra ne ogleda samo kroz cifre (ima i šest asistencija u svom takmičenja), već kroz apsolutno liderstvo u manevru i perfektnu organizaciju igre ekipe Karlosa Karvljala. Večeras je bio uporan i konstantan, nije ga sputalo to što je promašio jedanaesterac u 24. minutu, već je napravio da pritiska rivala i sa dva gola u finišu prvog poluvremena odluči pitanje pobednika.

Izabrane vesti

Estoril ne predstavlja nikakvog slabašnog protivnika, radi se ekipi koja je jedna od najtvrđih u ligi. Pre ovog meča je imala samo jedan poraz, što je manje od ekipa kao što su Braga i Benfika, koje su doživele po dve, tako da je Karvaljalov tim na delu morao da potvrdi da je i dalje četvrti tim portugalskog fudbala. I u tome je i uspeo.

Domaćin je jasno pokazao da definitivno ne zavisi od pojedinaca, pošto u timu nije bilo povređenih i izuzetno važnih prvotimaca Galena i Al Musratija, ali se to nije osetilo u igri. To su sve pokazatelji da se sistem koji forsira Karlos Karvaljal potpuno srodio sa ekipom i da Braga funcioniše na osnovu automatizma, što je od ključne važnosti za svakog trenera.

Estoril je pokušao sa niskim blokom ispred svog gola, koji je dobro funcionisao dvadesetak minuta, ali je se onda potpuno raspao pod Braginom upornošću. Domaćin je bio istrajan da kroz posed stvori pukotinu u protivničkoj odbrani, a onda se to konačno dogodilo u drugom delu prvog poluvremena. Rikardo Orta u 24. minutu nije uspeo da iskoristi najstrožu kaznu, pošto mu je udarac odbranio Tijago. Ipak, kapiten domaćina je nastavio da komanduje na terenu, postao je još odlučniji i uporniji, a onda je u razmaku od pet minuta dva puta tresao mrežu brazilskog čuvra mreže. Prvo nakon dodavanja Oliveire, a onda i posle asistencije Madeirosa. U oba navrata, Braga je sa velikim brojem igrača bila u završnici svog napada, a onda kros kratke pasove u kaznenom prostoru matirala protivnika. To je definitivno postao zaštitni znak ovog tima.

Orta je oduševljavao načinom na koji je "sekao" protivničke linije kroz samu sredinu terena. Ta uloga pravog komadanta unosila je nemir u protivničke redove i donosila ogromnu dozu samopouzdanja njegovoj ekipi. Sve to je krunisao golovima u 34. i 39. minutu, kada je praktično rešio i pitanje pobednika. Defanzivno orjentisani Estoril, samo je jednom pripretio Mateusovom golu i to u napadu koji je prethodio Ortinom golu. Ipak, udarac štopera Vilijama glavom otišao je preko gola Braginog gola, za šta su gosti ubrzo ozbiljno lažnjeni.

Koliko je raspoložen za igru Orta je pokazao i u drugom poluvremenu. Gde je i dalje vukao konce na terenu, slao opasne lopte u protivnički šesnaesterac i pretio projektilima iz velike udaljenosti. U tim trenucima Braga je mnogo bila bliža trećem, nego Estoril drugom pogotku, ali se još jednom pokazalo da koncentracija može da predstavlja problem ovom timu. Defanzivni vezista Lukas Mineiro potpuno je nesmotreno dobio drugi žuti karton u 65. minutu utakmice, što je u potpunosti promenilo psihologiju ovog tima. Braga je kao i nekoliko puta dosad u sezoni, odjednom postala sama sebi najveći neprijatelj, pa je Karvaljalov tim umesto potere za trećim golom, stala u potpuni blok, dok su gosti preuzeli inicijativu i poli da pritiskaju domaćina. Ključnu ulogu tada je odigrao Mateus, koji je odličnim intervencijama zaustavio dve brze prilike gostiju, što je kupilo vremena domaćinu da se konsoliduje na terenu.

Poslednju priliku za promenu rezultata u 89. minutu imao je Rozije, ali se već tada golman Brage potpuno razbranio, pa je i ovoga puta bio na svom metu.

PRIMEIRA – 13. KOLO

Petak

Portimonense – Porto 0:3 (0:1)

/Dijaz 45, Vitinja 70, Otavio 75/

Benfika – Sporting 1:3 (0:1)

/Pici 90+6 - Sarabija 8, Paulinjo 62, Mateus 68/

Subota

Boavista - Maritimo 1:1 (1:0)

/Musa 5 - Enrike 90/

Fereira - Gimarais 1:2 (1:0)

/Denilson 34 - Estupinjan 70, Duarte 90/

Nedelja

Santa Klara - Aruka 2:1 (2:1)

/Krisan 21, 45+5 - Arsenio 45+1/

Žil Visente - Famalikao 4:0 (3:0)

/Fudžimoto 3, Navaro 22, 76, Muriljo 40/

Braga - Estoril 2:0 (2:0)

/R. Orta 34, 39/

Odloženo

Vizela - Belenenses

Tondela - Moreirense



tagovi

Rikardo Orta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara