Foto: Reuters
Foto: Reuters

Večeras gori Sicilija: Neka nova istorija počinje u Seriji C, Palermo i Katanija posle osam godina

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.11.20. | 15:01

Sa nadom da će za par godina njihov rivalitet prštati opet i u eliti

Poslednji derbi Sicilije, 21. April 2013. Stadion Anđelo Masimino. Mržnje u vazduhu nikada ne manjka kada se igra derbi Sicilije. Samo što to nije prašina, to su oblaci animoziteta. Domaći navijači likuju, provociraju Palermove tifoze transparentima “I sledeće godine igraćemo subotom“. Palermo uzima bod u derbiju golom Josipa Iličića, ali u narednih pet rundi ne uspeva da ih sakupi dovoljno da preživi u eliti. Katanija završava sezonu na osmom mestu.

I gine već naredne takmičarske godine. Završava osmogodišnji boravak u Seriji A. I deluje da će derbi najvećeg mediteranskog ostrva ponovo oživeti. Ali sada likuje Palermo kojeg Andrea Beloti i Paulo Dibala ekspresno vraćaju u elitu. Ali od tada pa do današnjeg dana nije se mnogo lepih sećanja urezalo u mozak prosečnog Sicilijanca, bilo da voli Palermo ili Kataniju. Rosoazuri ne samo da nisu uspeli da se vrate u Seriju A, već su zbog velikog skandala vezanog za nameštanje utakmica, sankconisani padom u Seriju C.

Izabrane vesti

Palermo je preživeo dve godine u eliti, ali treća, ona groteskna, obeležena višestrukim smenama trenera i promenom vlasništva, okončana je eliminacijom. Nebrojeno puta pretio je Mauricio Zamparini prodajom Orlova, pre nego što je to zaista učinio 2017. Dao ga je u ruke čoveku, u narodu poznatom kao “hijena“. Pol Bakaljini umesto da upumpava, izvlačio je novac iz kluba. Kontroverzni Mauricijo uspeo je da povrati vlasništvo. U celom haosu došao je nadomak Serije A, ali mu je Frozinone stao na put. Odigrao je još jednu sezonu u Seriji B, a sicilijanski rivali su se ponovo mimoišli jer je Katanija, sa klupe predvođena čuvenim Kristijanom Lukarelijem, stala u polufinalu plej-ofa za drugi rang.

Nastupio je period u kojem oba kluba trpe zbog užasne upravljačke politike. Palermo ponovo dobija nove vlasnike, braću Tutolomondo koja su ga terala u dugove i finansijski ambis dok konačno nije puklo. Gašenje, selidba u Seriju D, brisanje dugova i novi klub na čelu sa Dariom Mirijem koji na kraju sezone u nižem rangu uspeva da ode korak napred.

Katanija je za to vreme prošla golgotu. Zarade nisu stizale, mnogi igrači bili su van tima, uz česte napade na menadžere. Ostala je u Seriji C gde se i danas nalazi, iako je delovalo da bi mogla da doživi istu sudbinu kao i arhineprijatelj sa juga Apenina.

Dugo i haotično putešestvije prošli su i jedni i drugi do večeras. Do prvog derbija Sicilije posle 2.759 dana. Ponovo su nam dali priliku da se podsetimo kakvi su se sve majstori šepurili stadionima Renco Barbera i Anđelo Masimino. Jedan trenerski majstor i revolucionar vodio je Palermo u poslednjem sicilijanskom derbiju na Barberi. Đan Pjero Gasperini koji pravi čuda sa Boginjom poslednjih sezona. Igrali su Josip Iličić i Papu Gomez jedan protiv drugog kada su se ovi rivali poslednji put sastali.

Slonovi pamte 2010. kada ih je “Mršavko“ Pastore masakrirao het-trikom, sećaju se i golova Edinsona Kavanija. U međuvremenu je El Matador postao najolji strelac u istoriji Pari Sen Žermena. Eto koliko je vremena prošlo od poslednjeg derbija… Neće večeras biti Kavanija, Patorea, Iličića, Papu Gomeza, ali tu su neke prekaljene figure sa decenijskim iskustvom u Italiji i Seriji A. Poput Palermovog kapitena Marija Santane, odnosno Katanijinog Režinalda, zatim Marijana Izka, člana one generacije crveno-plavih u koloj su dominirali Argentinci, a koju je u sezoni 2009/10 vodio Siniša Mihajlović.

Da ne zaboravimo slučajno brzonogog majstora, kojem je "visio stomak", ali koji je svaki “Derbi di Sicilia“ od 2007. do 2013. obogatio specifčnim južnjačkim šmekom. Fabricio Mikoli je danas na Instagramu najavio 85. sudar Palerma i Katanije (21.00) u devetom kolu Serije C u. Nije jedini. Brazilac Amauri na društvenim mrežama poručuje “Derbi je uvek derbi, bеz obzira na rang takmičenja“. Stari znanac i suparnik iz dresa Katanije Maksi Lopez se nadovezuje i odmah prelaže da naprave internu opkladu.

Ne znamo kakvi su ulozi, ali možemo i mi da položimo opkladu. Kladimo se da će večeras goreti Sicilija.

SERIJA C, 9. KOLO

21.00: (3.25) Palermo (4.00) Katanija (1.90)



tagovi

PalermoKatanijaSerija C

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara