Važnije je nego što deluje

Vreme čitanja: 5min | sub. 12.10.24. | 08:14

Zbog takmičarskog aspekta, mira u kući, dugova iz prošlosti, izbegavanja negativnih rekorda, izvesnog debija Maksimovića i koječega još – bitno je da Srbija večeras (20.45) pobedi Švajcarsku u Leskovcu

Kada se u istoj rečenici nađu fudbalske reprezentacije Srbije i Švajcarske, jasno je šta je prva asocijacija. Bolni porazi na poslednja dva Mundijala koji su nas direktno koštali plasmana u eliminacionu fazu takmičenja.

Ali, kada se u istom gradu – Nišu – nađu ove dve selekcije, a to je slučaj uoči večerašnjeg okršaja u Leskovcu u Ligi nacija, sećanja nešto starijih ljubitelja fudbala na jugu Srbije vraćaju se tačno 26 godina unazad, na utakmicu u kojoj su se aktuelni selektori današnjih rivala, Dragan Stojković i Murat Jakin, poslednji put sreli oči u oči – kao igrači.

Izabrane vesti

Bila je to prijateljska utakmica, prva za naše fudbalere posle Svetskog prvenstva u Francuskoj. One prečke, onog Davidsovog prvog gola za reprezentaciju i poraza od Holandije, jednog od najbolnijih u našoj sportskoj istoriji. Novi početak sa selektorom Milanom Živadinovićem i neki ‘mršavi’ remi (1:1), koji se savršeno uklopio u kontekst tradicije okršaja ovih rivala kada je naša reprezentacija, kako god se zvala, bila domaćin. Bilo je pet takvih duela, čak četiri su završena bez pobednika, a jedini trijumf Jugoslavija je ostvarila daleke 1951. godine, rezultatom 7:3 na stadionu Partizana.

Piksi je tada izveo saigrače na travu Čaira kao kapiten, a sinoć svoje izabranike kao selektor, na poslednji trening pred večerašnju utakmicu čija je važnost, slobodni smo da to konstatujemo, u dobrom delu ovdašnje javnosti – potcenjena.

Pođimo od strogo takmičarskog aspekta. Na prvi pogled deluje da je Danska odmakla na vrhu tabele Grupe 4 “A” divizije Lige nacija sa šest bodova, ali istina je da je ona već odigrala mečeve kod kuće sa Švajcarskom i Srbijom, da je čekaju ta dva gostovanja, kao i dvomeč sa prvim favoritom Španijom. Teoretski, kada bi u ovom trouglu, mimo aktuelnog prvaka Evrope, svako svakog dobijao kod kuće, Orlovi bi imali veliku komparativnu prednost u vidu boda osvojenog protiv Furije prošlog meseca. A što bolji plasman u grupi važan je zbog bolje pozicije na žrebu kvalifikacija za naredno Svetsko prvenstvo, ali i kao džoker u rukavu za učešće u baražu za one selekcije koje budu plasirane lošije od drugog mesta u tim kvalifikacijama.

Zatim, tu je onaj subjektivni faktor. Neke su pobede ipak slađe od drugih, a – iako bi večerašnja otpisala samo delić onoga što nam Švajcarci duguju – za prosečnog srpskog navijača imala bi specifičnu težinu. Ne želimo provokacije, ne želimo uzavrele strasti, ne želimo ni najmanji incident – štaviše, apelujemo da to nikome ni ne pada na pamet – ali, o da, želimo Granita Džaku i saigrače da pognute glave napuste teren večeras oko pola jedanaest.

Najzad, Orlovima, u slučaju neuspeha, preti nekoliko negativnih rekorda i upisivanje na crne strane istorijskih knjiga ovdašnjeg reprezentativnog fudbala. Srbija šest uzastopnih takmičarskih utakmica ne zna za pobedu, a takav niz imali smo još samo s kraja prošlog i početka ovog veka – od poraza od Španije i Holandije na EP u Holandiji i Belgiji, do Bata Đorinih “bisera” na startu kvalifikacija za SP u Japanu i Južnoj Koreji protiv Švajcarske, Slovenija i dva puta zaredom Rusije. Sedam uzastopce nije bilo nikad!

Orlovi su postigli samo jedan pogodak na poslednjih pet utakmica, a 270 minuta već nisu zatresli protivničku mrežu. Samo dva puta kroz istoriju, oba puta sedamdesetih godina prošlog veka, naša fudbalska reprezentacija imala je četiri utakmice u nizu bez datog gola. Kako za tri dana gostujemo Španiji u Kordobi, eventualni večerašnji “ćorak” otvorio bi put ka još jednom negativnom ulasku u anale.

Da se to ne desi, sve su oči uprte u Aleksandra Mitrovića. Lepo je videti ga opet u opremi reprezentacije. Nakon svega što joj dao – a o tome je i sam govorio juče u Leskovcu – nije ovaj miljenik nacije zaslužio sve te spekulacije i komentare pune sumnje i cinizma zbog jednog propuštenog okupljanja. Ali, ima i tu jedna “kvaka”. Serija utakmica bez pobede Srbije u takmičarskim mečevima poklapa se sa golgeterskim postom rekordera po broju golova u nacionalnom timu. Od poslednjeg takvog trijumfa, onog nad Crnom Gorom u Beogradu, prošlo je bezmalo godinu dana, a napadač Al Hilala u njemu je učestvovao sa dva gola i asistencijom. Od tada do danas - na devet odigranih mečeva i preko 560 minuta na terenu - bio je strelac samo jednom, u ubedljivoj pobedi nad Švedskom (3:0) u generalnoj probi za Evropsko prvenstvo!

Imaće večerašnja utakmica i prizvuk istorijske - mogla bi da predstavlja početak jedne velike reprezentativne karijere. Sve se trudimo da ne natovarimo Andriji Maksimoviću preveliki teret, ali njegova leđa sasvim dobro izdržaše i debi u večitom derbiju, i onaj u Ligi šampiona, pa nemamo razloga da sumnjamo da će i večeras biti na visini izazova.

Kao što pamtimo Piksijev debi protiv Francuske na Maksimiru, kao što pamtimo dva gola Dejana Stankovića protiv Južne Koreje ili upravo Mitrovićev protiv Hrvatske na debiju pred domaćom publikom, tako bi bilo lepo da se jednog dana, govoreći o vrhunskom evropskom fudbaleru Andriji Maksimoviću, podsećamo po dobrom rezultatu dana kada je ‘srpski Mesi’ prvi put kročio na teren u dresu seniorske reprezentacije.

Dugo, predugo čekamo na jedan veliki skalp. Nije Švajcarska baš selekcija iz prvog ešalona svetskog fudbala, ali jeste učesnik nokaut faze na poslednjih šest velikih takmičenja i trenutno 15. reprezentacija na FIFA rang-listi. A mi već tri godine nemamo pobedu ni nad jednom iz Top 25. Vreme je!

*** Liga nacija, 3. kolo ***

SRBIJA – ŠVAJCARSKA (RTS, TV Arenasport Premium 1, 20.45)

Stadion: Dubočica, Leskovac.

Kapaciet: 8.136.

Sudija: Simone Soza (Italija).

SRBIJA (3-4-2-1): Rajković – Eraković, Milenković, Pavlović – Nedeljković, N. Maksimović (Grujić), Lukić, Birmančević – A, Maksimović, Samardžić – Mitrović.

ŠVAJCARSKA (3-4-3): Kobel – Elvedi, Akanđi, Rodrigez – Vidmer, Frojler, Džaka, Ebišer – Amduni, Endoje, Embolo.

----------------------

LIGA NACIJA - 3. kolo

Grupa 4, subota:

20.45: (2,75) Srbija (3,15) Švajcarska (2,80)

20.45: (1,42) Španija (4,50) Danska (7,75)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

fudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija ŠvajcarskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara