Nils Petersen iz Frajburga (© Reuters)
Nils Petersen iz Frajburga (© Reuters)

Vapaj prave devetke: Gde su nemački špicevi u Bundesligi?

Vreme čitanja: 2min | pet. 27.11.20. | 16:28

Sandro Vagner ima reč

Otišao je Timo Verner iz Lajpciga u Čelsi i ostavio Nemce da se pitaju: da li je i kako presahnuo izvor vrhunskih napadača u državi koja je četiri puta pokorila svet i darivala mu, između ostalog, špiceve kakvi su Gerd Miler, Uve Zeler, Karl Hajnc Rumenige, Rudi Feler, Jirgen Klinsman, Oliver Birof, Miroslav Klose...

Sve zbog zabrinutosti kako će reprezentacija izgledati u budućnosti. Da li će iz domaćeg takmičenja crpiti snagu za velika takmičenja ili će morati da se osloni, u ovom trenutku, na Vernera, stacioniranog u inostranstvu.

Izabrane vesti

Očigledno je da fokus mora da se promeni kako bismo imali određene profile igrača na svakoj poziciji, što je FS Nemačke prepoznao. Potrebni su nam pravi bekovi, koji će opet dejstvovati u ofanzivi. Ono gde smo kratki je – napad. Kog Nemca kao centarfora imamo u Bundesligi? Petersen, Ginček ili Zelke su dobri igrači, međutim, niko od njih nije ni blizu reprezentacije. Samo Robert Levandovski i Erling Haland uživaju status vrhunskih asova, svetskog formata. Šteta je što nemamo takvog, samo nemačkog, napadača u Bundesligi“, uzdiže u intervjuu za Kiker Sandro Vagner.

Nekadašnji prvotimac Bajerna, Verdera, Herte i Hofenhajma, od letos u penziji, ističe značaj, čak i neophodnost da svaki tim savremenog fudbala mora imati špica starog kova. Kaže da će taj princip ispoštovati kad i sam postane trener, a upisao je kurs za sticanje licence.

To mi je orijentacija, mada će i opredeljenje zavisiti od toga čime tim raspolaže i šta može da uradi. Napadači ne moraju pod obavezno da budu visoki, ali moraju da umeju da zadrže loptu. Nekad možete da zahtevate visok presing ili da raširite igru, ali vam je potrebna i opcija da na drugačiji način započnete akciju“.

Kao prava devetka, Vagner je tokom karijere postigao 111 golova na klupskom nivou, još devet u dresovima mlade i A selekcije Nemačke, imao je iskustava za različitih zahtevima i ističe kako će ih sve koristiti u budućem pozivu.

Trenirali su me sjajni stručnjaci: Otmar Hicfeld, Jup Hajnkes, Julijan Nagelsman, Dirk Šuster, Joahim Lev, Horst Hrubeš, Petar Nojrurer, Rudi Bomer, Herman Gerland, Još Luhukaj, Marko Kruz... U reprezentaciji Štefan Kunc i Hansi Flik. I dobri i loši među njima su me oblikovali jednako“.

Umesto zaključka:

„Ubeđen sam da ću biti bolji trener, nego što sam bio igrač“.



tagovi

Fudbalska reprezentacija NemačkeSandro Vagner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara