FOTO: Reuters/Printscreen
FOTO: Reuters/Printscreen

Uz toliku političku obojenost bolje da ga i ne bude: Odložen "Saudijski kup novca", Ataturkov lik zabranjen

Vreme čitanja: 2min | pet. 29.12.23. | 19:35

Duel Fenera i Galate na Bliskom istoku otkazan 30 minuta pred početak

Bila je mesecima ogorčena kompletna turska javnost saznanjem da će dva istanbulska velikana duel Superkupa odigrati u Saudijskoj Arabiji. Kao velikim tradicionalistima zasmetalo je Turcima što će se baš na stogodišnjicu od osnivanja moderne države prvi put igrati van tla njihove zemlje.

Nisu odustali iz Fudbalskog saveza Turske od ideje da Fenerbahče i Galatasaraj igraju na stadion Al Aval park u Rijadu, a tvrdoglavost ih je verovatno i zasluženo koštala skandala. Na pola sata pred početak duela koji je u medijima nazvan "Suudi para kupasi" (Saudijski kup novca) otkazan je pošto organizatori utakmice u Rijadu nisu želeli da dopuste igračima dva tima da nose majice sa likom i citatima Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske.

Izabrane vesti

Bilo je sve osuđeno na propast od prvog trenutka, još od septembra kada se prvi put pojavio nagoveštaj da bi duel aktuelnog šampiona (Galatasaraja) i osvajača kupa (Fenerbahčea) mogao da bude odigran u prestonici Saudijske Arabije, a posebno uzimajući u obzir da ni finansijski momenat nije bio preterano izdašan. U tamošnjim medijima pojavile su se informacije da će klubovi inkasirati tek oko pet miliona dolara za učešće u utakmici, a da će pobedniku sledovati još 800.000 dolara. To je za uslove dva tima "tričarija", budući da je primera radi samo za Džengiza Undera Fener letos platio 15.000.000 evra, a Galata za Davinsona Sančesa 9.500.000. Velike plate ne treba ni pominjati...

Oko 30 minuta pred početak utakmice saudijske vlasti poslale su policajce u svlačionice dva tima da provere nose li bilo šta što ističe Ataturka, a ispostavilo se da izabranici Okana Buruka i Isamila Kartala nisu ni došli do stadiona, već su ostali u hotelu i čekali dalje instrukcije klubova. Pojavila se u jednom momentu i informacija (ispostavilo se dezinformacija) da neće biti dozvoljeno ni intoniranje turske himne, ali je iz TFF-a to ubrzo demantovano. Jasno je da je samo Ataturk sporan. Saudijske vlasti jednostavno ne žele da promovišu čoveka koji je zadužen za stvaranje sekularne države i odvajanja verskih i javnih institucija, što je u suprotnosti sa Šerijatom u Arabiji.

Prema preliminarnim informacijama Fudbalski savez Turske naknadno će odrediti novi termin odigravanja utakmice na tlu Turske.



tagovi

GalatasarajFenerbahčeSuperkup Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara