Tragična dva minuta, Kalinić koban po Zvezdu, brine povreda Jagodić Kuridže

Vreme čitanja: 5min | sre. 04.03.20. | 20:36

Crveno-beli se dobro borili u Istanbulu, ali nisu uspeli da prirede iznenađenje - 63:66

Crvena zvezda se borila, ali nije uspela da "počisti" Fenerbahče u ovosezonskim okršajima. Šampion Jadranske lige odbijao je da se preda u Istanbulu, ali je ekipa Željka Obradovića na kraju slomila tvrd beogradski orah zahvaljujući košu Nikole Kalinića na 40 sekundi pre isteka vremena! Gledale su sudije snimak kako bi ustanovile da li je pogodak bio za dva ili tri poena, a uprkos tome što je utvrđeno da je srpski reprezentativac gazio polukružnu poena, Zvezda je u međuvremenu propustila više šansi da se domogne brejka koji bi, ako ništa drugo, mnogo značio u domenu samopouzdanja. Fenerbahče je uzeo pobedu rezultatom 66:63 (22:20, 19:17, 10:14, 15:12). 

Baš kao i nakon gostovanja Barseloni, može da se upotrebi ista konstatacija – Crvena zvezda se kući vraća uzdignute glave. Jeste da je pobeda izostala, ali posle svega što se dešavalo tokom prethodna dva meseca, crveno-beli treba da iskoriste ovaj momenat i nedavnu pobedu nad Cedevitom Olimpijom da izgrade timski duh pred ključni deo sezone i start plej-ofa gde će izvesno ići prvo u goste Budućnosti.

Izabrane vesti

Crvenu zvezdu su eventualne pobede u Istanbulu koštala dva kobna minuta u završnici. Počev od momenta kada je Branko Lazić uručio “kosku“ Džejms Gistu kod izvođenja čeonog auta na tačno dva minuta pre isteka vremena, iz koje iskusni centar nije mogao da uputi validan šut uz samo 1,1 sekundu do kraja napada, preko Lazićeve prodate lopte u sledećem posedu kada Zvezda nije iskoristila promašaj Lorenza Brauna, pa do greške Lorenza Brauna pošto je Kalinić pretvorio asistenciju Lea Vestermana u pogodak vredan pobede i konačnog rezultata...

Malo koncentracije i nešto više sreće nedostajalo je Crvenoj zvezdi da još jedno teško gostovanje reši u svoju korist. Gosti su imali nešto više od 11 sekundi da organizuju napad za produžetak posle neiskorišćenog hica Nanda de Koloa i izgubljenog poseda. Lopta je išla na Stratosa Perperoglua, iako se možda očekivalo da Kevin Panter bude taj koji će preuzeti odgovornost. Iskusni Grk je pokušao, lopta je završila na spoju između table i obruča, a Gist nije uspeo da izvuče šut iako je stigao do ofanzivnog skoka. Tada je već i bilo kasno za sve, pogotovo jer je oko sebe imao trojicu protivničkih igrača i gotovo nemoguću situaciju.

Zvezda je, prosto rečeno, odbijala da padne u Istanbulu i položi oružje bez prave, muške borbe. Osim toga što se dobro držala u prvom delu utakmice, koristila je dobar ofanzivni skok i momente čistog nadahnuća Perperoglua, Pantera i Jagodić Kuridže, a i broj izgubljenih poseda svela na minimum. U prvoj četvrtini bez prodate lopte, u drugom kvartalu čak pet, uz tek četiri izvedena slobodna bacanja za 20 minuta!

Tri penala je praktično u poslednjoj sekundi izveo nevidljivi Bili Beron - to su mu bili jedini poeni na meču - kada je izvukao Kalinićev faul pošto se dobro otvorio i pobegao čuvaru. Upravo su ta tri njegova pogotka s penala najavila seriju 13:2 koja se nastavila na treću četvrtinu u kojoj je Zvezda odigrala jako dobro. Domaćina je u više od šest minuta aktivne igre držala na samo dva poena, tada je Zvezda zahvaljujući Braunu i Gistu došla do prvog vođstva na utakmici, čak i do 47:43 na manje od četiri minuta do odmora, ali onda je usledio pad koji je najavio utakmicu na jedan posed praktično do konačnog zvuka sirene. U takvom raspletu za nijansu bolje se snašao sastav Željka Obradovića, koji je večeras nastupao bez Džejmsa Nanelija i Kostasa Slukasa.

U pobedničkim redovima upravo je Kalinić bio najefikasniji sa 10 poena, uz po dva skoka i asistencije. Ali, čak sedmorica igrača još imalo je bar pet poena, odnosno svi koji su se upisali u listu strelaca izuzev Žofrija Lovernja i Malkolma Tomasa. Po devet poena imali su De Kolo i Vilijams, dok je osam poena ubacio Bobi Dikson.

Crvenu zvezdu su na listu strelaca predvodili Panter i Braun sa po 14 poena, s tim što je Zvezdin plejmejker imao i pet skokova, tri asistencije, ali i četiri izgubljene lopte. Gist je skupio devet poena i pet skokova, a Perperoglu osam poena i pet uhvaćenih lopti za 12 minuta u igri.

Na kraju, sve u stručnom štabu će zabrinuti povreda Marka Jagodić Kuridže. Iskusnom krilnom centru stradao je skočni zglob leve noge posle lošeg doskoka i sa bolnom grimasom napustio je parket uz pomoć saigrača, pošto nije mogao da samostalno da se osloni... Podsetimo, Jagodić Kuridža se pre mesec dana vratio na parket pošto se oporavio od upale Ahilove tetive zbog koje je morao da pauzira nekoliko sedmica. Ova povreda se dogodila taman pošto je uhvatio dobar zalet s formom, pošto je bio jedan od najboljih pojedinaca u nedavnoj pobedi nad Cedevitom Olimpijom sa 18 poena, a dobro je otvorio i susret sa Fenerbahčeom, ali je ostao na osam poena, tri skoka i jednu asistenciju za trinaest i po minuta na parketu. Njega čekaju specijalistički lekarski pregledi po povratku u Beograd, a moguće i nova pauza od bar tri sedmice, ako se ispostavi da je povreda ozbiljnije prirode što će biti veliki udarac za Crvenu zvezdu pred sam finiš sezone, pogotovo jer Jagodić Kuridža pokriva osetljivu poziciju krilnog centra...

Crvenu zvezdu u petak čeka susret protiv Makabija u Štark Areni (TV Sportklub, 19.00), a zatim gostovanje u Železniku protiv FMP u ponedeljak (TV Arenasport, 17.00).


FENERBAHČE – CRVENA ZVEZDA 66:63
/22:20, 19:17, 10:14, 15:12/

Dvorana: Ulker Arena, Istanbul;
Gledalaca: 7.315;
Sudije: Huan Karlos Garsija, Spiros Gontas, Gitis Vilijus.

FENERBAHČE: Vesterman 5 (4as), Mahmutoglu 6, Kalinić 10, Biberović -, De Kolo 9, Vilijams 9 (6sk), Tomas 4, Veseli 7, Dikson 8, Duverioglu -, Datome 5, Lovernj 3.

CRVENA ZVEZDA: Panter 14, Braun 14 (5sk, 3as, 4iz), Perperoglu 8 (5sk), Davidovac 3, Lazić 2, Beron 3 (5sk), Gist 9 (5sk), Lukas -, Jagodić Kuridža 8, Simanić -, Odžo -, Štimac 2 (7sk).


EVROLIGA – 27. KOLO

Utorak
CSKA Moskva - Zenit 86:78
/Džejms 27 - Holins 28/

Žalgiris - Himki Moskva 96:85
/Ledej 23 - Šved 24/

Olimpijakos - Panatinaikos 81:78
/Mekisik 22 - Kalates 18/

Asvel - Valensija 72:65
/Lajti 20 - Vives 14/

Olimpija Milano - Real Madrid 73:78
/Moraskini 21 - Fernandez 16/

Sreda
Fenerbahče - Crvena zvezda 66:63
/Kalinić 10 - Braun 14/

Alba – Barselona 80:84
/Hermanson 17 – Abrines 17/

Makabi – Efes 77:75
/Vilbekin 21 – Micić 14/

 

Bajern – Baskonijan 71:80
/Lo 16 – Erik 16/

Foto: MN Press, Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara