Ustanovljena posebna Zlatna lopta za golmane

Vreme čitanja: 2min | čet. 19.09.19. | 16:39

Frans fudbal sproveo u delo davnašnju ideju...

Čuveni francuski magazin Frans fudbal pokrenuo je još jedno glasanje (pored izbore najbolje fudbalerke i najboljeg mladog igrača) koje će za cilj imati proglašenje najboljeg od najboljih u svojoj konkurenciji. Od ove godine posebna Zlatna lopta biće dodeljivana i najboljem golmanu

Godinama unazad razglaba se o tome kako čuvari mreže nisu u ravnopravnom položaju u odnosu na ostale igrače, pogotovo napadače, te da i pored sjajnih sezona ne mogu ni da primirišu vrhu liste. Iz tog razloga čelni ljudi Frans fudbala odlučili su da u delo sprovedu ideju koja postoji već neko vreme. Bolje reći otkako se ovo priznanje vratilo pod okrilje lista. Podsetimo, jedno vreme Frans fudbal i FIFA zajedno su dodeljivali nagradu najboljem fudbaleru sveta... 

Izabrane vesti

Čuveni Rus Lav Jašin jedini je golman koji je uspeo da ponese ovu prestižnu nagradu, još davne 1963. godine. Po njemu će novoustanovljena nagrada i poneti ime.

A u prilog tome koliko su golmani i defanzivci zaista u teškom položaju u ovakvim izborima najbolje će ilustrovati podatak da su od te "sorte" trofej podizali još samo Matijas Zamer i Fabio Kanavaro (ne računajući Franca Bekenbauera, koji nije bio klasičan defanzivac). I sve to u preko šest decenija dugoj tradiciji najvrednijeg individualnog takmičenja.

Kada su u pitanju rekorderi - Leo Mesi i Kristijano Ronaldo po pet puta su dobijali priznanje najboljeg na svetu.

Zanimljivo da je Frans fudbal 2016. za 60-godišnjicu nagrade uradio svojevrsno "preispitivanje" pobednika pre 1995. godine, do kada su u konkurenciju ulazili samo evropski igrači. Došlo se do zaključka da bi 12 od 39 Zlatnih lopti otišlo u ruke južnoameričkih asova onog vremena. Pele bi ih, recimo, poneo čak sedam, Maradona dve, Garinča, Romario i Kempes po jednu.

Naravno, originalni pobednici zvanično nisu menjani...


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara