Fudbaleri Urakana (©AFP)
Fudbaleri Urakana (©AFP)

Urakan se ne šali, zaseo na čelo u Argentini

Vreme čitanja: 4min | sub. 27.07.24. | 22:01

Rosario noćas (23.55) dočekuje lidera Urakan u osmom kolu Lige profesional. Gosti jedan od dva neporažena tima u šampionatu

U utakmici osmom kola argentinske Profesionalne lige, noćas će (23.55) na stadionu Higante de Arojito u Rosariju, sastati prošlogodišnji osvajač Liga kupa, Rosario Sentral i trenutni lider šampionata Urakan. U ovom trenutku, oba tima doživljavaju potpuno suprotnu stvarnost, dok El Kanaljosi nastoje da se popne na tabeli, El Globo će po svaku cenu brani svoje vođstvo.

Čak i ako Urakan nastavi sa iznenađujućom kampanjom koja ga je posle sedam odigranih kola dovela na vrh tabele, Rosario ima snažnije performanse kod kuće i verovatno će težiti ka novoj pobedi pred svojim navijačima.

Izabrane vesti

A kad smo već kod trenutka, kod Rosario Sentrala je on apsolutno pozitivan, pošto u nacionalnoj ligi tim nije izgubio od svog debija, kada su poraženi od Argentinos Juniorsa u gostima sa 3:2, i izlazi iz sjajne utakmice posle koje je ostvario plasman u osminufinala Kopa Sudamerikane. Proteklog utorka su otputovali u Porto Alegre kako bi se u revanš meču baraža suočili sa Internasionalom gde su, nakon pobede kod kuće u prvoj utakmici sa jedan prema nula, uspeli da ostanu ne poraženi pre prepunim tribinama stadiona Beira Rio.

23.55: (2,40) Rosario Sentral (2,90) Urakan (3,40)

Posle 20 minuta igre, Gonzalo Sandez je doveo Rosario u prednost i iako je Alan Patrik na početku drugog poluvremena postigao gol za izjednačenje, popularni Kanaljosi, iliti Nitkovi, uspeli su da odigraju snažnu defanzivnu igru i pri ukupnim rezultatom iz dvomeča od 2:1, prođu u narednu rundu takmičenja. Čak i tako, izgleda da je u ofanzivi veoma Rosario i dalje neuravnotežen tim, gde ponekad ima dosta poteškoća u realizaciji i samoj završnici napada.

I pored toga, tim je pokazao visoko samopouzdanje, kako na međunarodnoj sceni, tako i u nacionalnoj ligi gde su u prethodnom kolu savladali Sarmiento iz Hunina sa 4-2. Agustin Modika je postigao prva dva, a Alan Rodrigez i Lautaro Gijaćinone po gol za tek drugu pobedu od starta drugog dela prvenstva. U međuvremenu su izborili i četvrtfinale regionalnog Kupa provincije Santa Fe, pobedivši niželigaša Arhentino Rosario, ali tek posle izvođenja jedanaesteraca, nakon što su u regularnom toku meča mreže ostale da miriju.

Ipak, treba naglasiti da je čuveni Mihel Anhel Ruso za taj duel izveo potpuno drugi tim, sa igračima iz omladinskog pogona i onih koji su zaista teško dolazili do minutia. Za ovaj meč možemo uzeti u obzir njihov učinak kao domaći tim, gde imaju dve pobede i ukupno pet mečeva bez poraza. Rosario Sentral trenutno se nalazi na 15. mestu sa devet bodova, iz dve pobede i tri remija, bez poraza i ima utakmicu manje u odnosu na ostatak konkurencije, uz gol-razliku pozitivnu gol-razliku sa jedanaest postignutih i osam primljenih golova.

Sa kampanjom znatno iznad očekivanja na početku argentinskog šampionata, Urakan nastavlja da se bori za prve pozicije na tabeli. Pre svega, vredi podsetiti da klub nije imao zapaženije nastuše i rezultate na početku godine, kada je bio daleko od šansi da se plasira u nokaut fazu Liga kupa. Sada je ekipa iz Parke Patrisiosa ostvarila niz od šest uzastopnih mečeva bez poraza u Profesionalnoj ligi, što garantuje borbu za vrh tabele šampionata sa Rasingom, ali i za 16. finala Kupa Argentine protiv Uniona iz Santa Fea, pošto je pobedio Platense u drugom kolu ovog takmičenja.

Urakan ima sjajnu kampanju na startu takmičenja i predvodi argentinsku nacionalnu ligu, sa 15 bodova. Jedan je od retkih neporaženih timova do sada, sa četiri pobede i tri remija, uz devet postignutih i tri primljena golova. Uprkos tome, već su imali dva meča bez pobede, povezujući dva remija. Prvi od njih je bio u gostima rezultatom 1:1 kod klasičnog rivala San Lorenca, ali i kao domaći nisu uspeli da izbegnu remi bez golova protiv Estudijantes iz La Plate. El Globo igra utakmice sa malo golova, uglavnom zbog veoma jake defanzivne igre po kojoj je inače prepoznatljiv stil trenera Franka Kudelke.

Uključujući Liga kup utakmice, a to je prvenstvo Argentine u prvoj polovini godine Profesionalnu ligu i Kup Argentine, Urakan nije izgubio od marta i već je stvorio niz od 12 mečeva bez poraza. Ima drugačiju karakteristiku od Rozarija, što je igra sa više zauzimanja prostora i izvesnim pragmatizmom u svojim ofanzivnim akcijama. Poslednji njihov okršaj, zabeležem je 01. marta tekuće godine, kada je El Globo na svom stadionu Tomas Adlofo Duko slavio pri rezultatu 2:0 uz golove Ernana De La Fuentea i Ignasija Pusetoa koji je pre nekoliko dana poslat na pozajmicu kako bi ojačao redove meksičkog UNAM Pumasa.

ARGENTINA 1 – 8. KOLO

Subota

Independijente Rivadavija – Independijente U TOKU

San Lorenco – Njuels Old Bojs U TOKU

23.55: (2,40) Rosario Sentral (2,90) Urakan (3,40)

Nedelja

20.00: (3,30) Banfild (3,20) Taljeres Kordoba (2,30)

20.00: (1,80) Estudijantes (3,50) Himnasija (4,70)

22.15: (1,88) Rasing Klub (3,45) Union Santa Fe (4,30)

23.30: (1,37) River Plejt (4,80) Sarmijento (9,00)

Ponedeljak

01.30: (2,90) Instituto (3,05) Boka Juniors (2,65)

20.00: (2,85) Barakas Sentral (3,10) Atletiko Tukuman (2,65)

21.30: (2,10) Defensa i Hustisija (2,90) Platense (3,90)

23.45: (4,00) Sentral Kordoba (3,35) Velez (2,00)

23.45: (2,35) Tigre (3,00) Deportivo Rijestra (3,10)

***Kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Rosario SentralUrakan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara