©Reuters
©Reuters

Uragan Njukasl progutao Lester za pola sata, Svrake šestom vezanom pobedom preskočile Siti (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 26.12.22. | 17:53

Soli Marč odličnom partijom vodio Brajton do rutinske pobede protiv Sautemptona, Vulverhempton oživeo na Gudisonu

Nije jednoipomesečna pauza usporila ritam Njukasla. Nastavljaju izabranici Edija Haua sa onim što su radili u prvo delu sezone – da oduševljavaju fudbalski svet i ređaju pobede. Na pet uzastopnih pobeda do pauze dopisali su još jednu, šestu i preskočili Mančester siti na drugom mestu. Na gostovanju Lesteru za koje su mnogi pomislili da će biti u najmanju ruku izazovno - jer Lisice su ouči Mundijala dobile četiri od pet prvenstvenih utakmica – Svrake su deklasirale ekipu iz Istočnog Midlendsa za pola sata – 3:0 (3:0).

Nakon trijumfa na King Paueru Njukasl je na 33 boda, jednim više od Sitija, odnosno četiri manje od Arsenala. I mada je od obe ekipe odigrao dva meča više pa ga možda mnogi ne vide kao kandidata za titulu, poslednjeg dana 2022. gostuje upravo lideru, i eventualnom pobedom definitivno će se uključiti u trku za naslov šampiona. Za mesto u Ligi šampiona odavno je legitimni kandidat.

Izabrane vesti

Tako uostalom i igra. Na King Paueru je posao završio za pola sata, poput uragana progutao rivala i stavio tri boda u džep, a da se utakmica nije pošteno ni zakuvala. Već u trećem minutu Kris Vud je načeo Lisice preciznim udarcem sa bele tačke (penalu prethodio zakasneli start Danijela Amartija), u sedmom minutu nokautirao ga je Migel Almiron devetim golom u prvenstvu (isto toliko postigao je u prethodne četiri sezone zajedno) podsetivši one koji su tokom pauze zaboravili da je malo ko u Premijer ligi trenutno u boljoj formi. Jedva da je prošlo pola sata od prvog sudijskog zvižduka, domaćin je već bio na podu. Kiran Tripije je zavrnuo na prepoznatljiv način iz kornera, a Žoelinton nadvisio čuvara na desetak metara i zakucao loptu u mrežu.

Nisu se fudbaleri Lestera doduše predali, odbili su da podignu belu zastavicu, ali su na kraju bili primorani. Iako su preuzeli inicijativu u drugom poluvremenu i u nekoliko navrata ozbiljno pripretili golu rivala, do mreže nisu uspeli da dođu. Patson Daka bio je najbliži, u jednom trenutku uspeo je i da obiđe Nika Poupa, ali se niotkuda pojavio Sven Botman i metar ispred gol-linije počistio opasnost. Protiv Njukasla je i taj metar mnogo, ipak se radi o najboljoj odbrani prvenstva (primio 11 golova, isto koliko i Arsenal, uz dva meča više).

Poprilično laku pobedu ostvario je i Brajton na gostovanju Sautemptonu – 3:1 (2:0). Galebovi su baš kao i Svrake u uvodnih 30 i kusur minuta slomile otpor rivala, a put do trijumfa odličnom partijom utabao im je Soli Marč.

Krilni fudbaler Brajtona prvo je u 14. minutu centaršutem poslužio Adama Lalanu, da bi desetak minuta pre kraja prvog dela sa leđa izvršio pritisak na Romena Peroa i naterao ga da zatrese sopstvenu mrežu sa peterca. Ipak, ono najbolje stiglo je u nastavku, konkretno u 56. minutu. Tada je Marč uneo loptu sa desnog boka, stvorio sebi prostor za udarac i poslao strelu u dalji ugao protivničkog gola (pogodak možete pogledati OVDE) za potvrdu trijumfa kojim je ekipa Roberta De Zerbija preskočila Liverpul i uzela mu šestu poziciju.

Sveci su petnaestak minuta pre kraja pokazali reakciju, Džejms Vord Prauz je prvo promašio jedanaesterac pa odbitak smestio u mrežu i ublažio poraz. Ipak, uprkos pritisku njegove ekipe u završnih četvrt časa igre, Nejtan Džouns pretrpeo je poraz i na drugom prvenstvenom meču na klupi Svetaca.

Vulverhempton je u petom minutu nadoknade stigao do pobede na gostovanju Evertonu zahvaljujući kojoj je pobegao sa dna i fenjer prepustio Sautemptonu - 2:1 (1:1). Nije krenulo obećavajuće po ekipu Đulena Lopetegija pošto je Everton posle kornera već u sedmom minutu poveo golom Jerija Mine. Ipak, već do sredine prvog dela Vukovi su utakmicu vratili na početak. Proradila je portugalska veza, iskombinovali su pred šesnaestercem rivala Danijel Podense, Ruben Neves i Žoao Mutinjo, a ovaj prvi je na lucidno dodavanje najiskusnijeg među trojicom spustio loptu ispod Džordana Pikforda i tako stigao do trećeg gola u Premijer ligi, prvog posle tri i po meseca!

Ređale su se šanse u nastavku, ali golova nije bilo i obe strane delovale su sve zadovoljnije bodom koji su imali u džepu. Ipak, Rajan Ait Nuri koji je sa klupe ušao u 59. minutu nije delio to mišljenje. Ispratio je u petom minutu nadoknade akciju gostiju na desnom boku, najbolje se snašao u kaznenom prostoru rivala i utišao kompletan Gudison. Ujedno Vukove vratio u borbu za opstanak. Tim sa Molinoa sada ima 13 bodova, samo jedan manje od Evertona koji je odmah iznad crte.

PREMIJER LIGA - 17. KOLO

Ponedeljak

Brentford - Totenhem 2:2 (1:0)

/Janelt 15, Toni 54 - Kejn 65, Hejbjerg 71/

Kristal Palas - Fulam 0:3 (0:1)

/Rid 31, Rim 71, Mitrović 80/

Everton - Vulverhempton 1:2 (1:1)

/Mina 7 - Podense 22, Ait Nuri 90+5/

Lester - Njukasl 0:3 (0:3)

/Vud 3pen, Almiron 7, Žoelinton 32/

Sautempton - Brajton 1:3 (0:2)

/Vord Prauz 73 - Lalana 14, Pero 35ag, Marč 56/

21.00: (1,55) Arsenal (4,20) Vest Hem (7,00)

Utorak

18.30: (1,37) Čelsi (5,30) Bornmut (9,00)

21.00: (1,35) Mančester Junajted (5,50) Notingem Forest (9,50)

Sreda

21.00: (9,00) Lids (5.60) Mančester Siti (1,35)

*Napomena, kvote su podložne promenama

Uskoro opširnije...



tagovi

Premijer ligaNjukasl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara