Đurašković i Stamenković
Đurašković i Stamenković

Upozorenje za Kragujevčane iz prve ruke: Sa karakterom Mornara nije se šaliti

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.07.24. | 16:37

Nišlija Predrag Stamenković, doskorašnji član stručnog štaba ekipe iz Bara, za Mozzart Sport analizira predstojeći okršaj sa Radničkim u kvalifikacijama za Ligu konferencije

Ima nešto zajedničko za Radnički iz Kragujevca i Mornar iz Bara. I jednima i drugima, sezona 2023/24 biće podvučena crvenom bojom, kao najuspešnija u istoriji kluba i momenat kada su prvi put izborili plasman u kvalifikacije za takmičenja pod okriljem UEFA. Samo koji mesec kasnije, evo ih, jedni naspram drugih, u drugoj kvalifikacionoj rundi za Ligu konferencije.

Uvertire za prvi okršaj, zakazan za četvrtak uveče u Leskovcu, bile su dijametralno suprotne. Kragujevčani su doživeli šok na superligaškoj premijeri protiv pančevačkog Železničara, dok je Mornar prošao prvo kolo kvalifikacija, pošto je u dva meča bio bolji od Dinama iz Tbilisija.

Izabrane vesti

A neposredni učesnik prvog od ta dva duela bio je i naš sagovornik Predrag Stamenković. Nekadašnji fudbaler niškog Radničkog, prema dostupnim podacima dvanaesti na večnoj listi po broju odigranih utakmica za slavni klub sa Čaira, nepunih mesec dana bio je saradnik Zorana Đuraškovića u stručnom štabu crnogorskog vicešampiona. Zašto toliko kratko – o tome u nastavku ove priče, a sada, najpre, o podvigu kluba iz Bara na evropskom debiju.

Ja znam da je za najveći deo javnosti pobeda Mornara nad Dinamom iznenađenje. I to jeste tako, ako se uporedi evropsko iskustvo, vrednost dve ekipe na papiru – Gruzini imaju godišnji budžet od oko 25 miliona evra. Ali, kao nekome ko je bio ‘unutra’, za mene sam prolaz Mornara nije uopšte senzacionalan. Odradili smo sjajne pripreme na Zlatiboru, pojačanja su ekspresno ‘kliknula’, stvorila se izuzetna atmosfera u ekipi koju krasi ozbiljan karakter i onda je uspeh prirodna posledica. I sama pobeda od 2:1 u prvom meču bila je označena kao značajna stvar za crnogorski fudbal, Dejan Savićević je sišao do svlačionice da lično čestita, a posebno mi je drago da ih gol primljen u sudijskoj nadoknadi nije poremetio, već da su u revanšu izborili remi vredan prolaza dalje”-objašnjava nekadašnji vihorni desni bek.

U ekipi Mornara ima nekoliko srpskoj fudbalskoj javnosti dobro poznatih lica, ali i nekih igrača na koje Stamenković posebno skreće pažnju:

Marko Đurišić je igrao baš u Radničkom iz Niša, pre toga u Voždovcu, pouzdan vezni fudbaler. Krilni napadač Veljko Trifunović stigao je ovog leta iz Železničara iz Pančeva. Desni bek Siniša Stevanović igrao je svojevremeno u Partizanu, a verovatno je najzvučnije ime Darka Zorića, nekadašnjeg fudbalera Čukaričkog i čačanskog Borca, onog što je Zvezdi dao tri gola na jednoj utakmici na Marakani, takođe ovoletošnjeg pojačanja Mornara. Uklopio se kao da je godinama tu i već se ‘isplatio’ pogotkom za prolaz u revanšu u Tbilisiju. Ne računajući pomenute fudbalere iz Srbije, Mornar ima dvojicu ‘pravih’ stranaca. Tu je Japanac Kotaro, koji igra u veznom redu i centralni napadač iz Francuske Ondong, koga odlikuje zaista vanredna brzina.”

Drugim rečima, onaj ko pomisli da Kragujevčane čeka lak posao, ozbiljno će se prevariti:

Da vam kažem, mi smo na Zlatiboru odigrali dve pripremne utakmice, protiv Mladosti iz Lučana i OFK Beograda. Obe su završene nerešenim rezultatom, a da je Mornar ostavio bolji utisak. Sad, ne znam, nisam učestvovao u pripremi utakmice i skautiranju rivala, ali sam Radnički pratio prošle sezone i siguran sam da su oni skenirali sve njihove dobre i loše strane. Da će obratiti pažnju na njihovu direktnost, na taj intenzitet u oba smera, na Crnog Vidosavljevića, Bevisa, Gluščevića, kao neke najizraženije opasnosti u navalnom delu. Ali i da će im ‘napipatu’ slabe tačke. Opet bih naglasio taj karakter ekipe koji je na mene ostavio najjači utisak i njega Kragujevčani ne bi smeli da potcene.”

A sad, da se vratimo na uvod ove priče i dobijemo odgovor najpre na pitanje otkud Peđa u Baru i, još važnije, zašto je tako brzo otišao:

Taj angažman posledica je mog dugogodišnjeg prijateljstva sa trenerom Zoranom Đuraškovićem, koje nas veže još iz zajedničkih igračkih dana u Smederevu. Sa zadovoljstvom sam prihvatio njegov poziv da mu se priključim u stručnom štabu, bio sa ekipom na pripremama na Zlatiboru, na pomenutoj prvoj utakmici protiv Dinama iz Tbilisija, a onda mi je stigao poziv koji se ne odbija. Aleksandar Ilić, nekadašnji fudbaler i trener niškog Radničkog, proslavljeni internacionalac u najboljim belgijskim klubovima, pozvao me je da mu budem prvi pomoćnik u Saudijskoj Arabiji i dugujem ogromnu zahvalnost i Đuraškoviću i predsedniku Milovanu Miću Petroviću što su imali razumevanja i omogućili mi da ih napustim posle tako kratkog boravka u klubu.”

Ceo stručni štab MornaraCeo stručni štab Mornara

Dakle, poslednjih nekoliko nedelja uzbudljivije nego na filmu:

Bukvalno! Šest meseci sam bio u nekom vakuumu, nisam imao posla, a onda je počelo da se ‘otvara’. Zlatibor, pa Bar, Dubai, Saudijska Arabija i sada nas, evo, u Egiptu na pripremama! Reč je o klubu Al Tai, koji je ispao iz njihove Premijer lige i ima ambiciju da se tamo ekspresno vrati. Aca Ilić je izuzetno cenjen ovde zbog svog pređašnjeg rada. Stručni štab je skoro potpuno niški, Ivan Ilić, još jedan član te čuvene fudbalske porodice, radi analitiku, a Ivan Šmuci Ranđelović, nekadašnji čuvar mreže Crvene zvezde je trener golmana. Tu je i kondicioni trener iz Novog Sada Nikola Petrović. Za sada sve kako se samo poželeti može.”

I za kraj još jedna anegdota uoči predstojećeg duela Radničkog i Mornara:

Od danas je na moje mesto u stručnom štabu Mornara došao moj brat blizanac Nenad, takođe bivši fudbaler Radničkog. Ceo život smo nerazdvojni, sada smo se, eto, razdvojili, ali uz puno simbolike. Sačekao je ekipu u karantinu u Nišu i pridružio im se. Tako da ljudi koji budu došli na stadion u Leskovuc ili gledali utakmicu na televiziji ne pomisle da sam se klonirao”-uz osmeh je Stamenković zaključio razgovor za Mozzart Sport.

Prvi meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencije igra se u Leskovcu u četvrtak od 20 časova, revanš je šest dana kasnije u Podgorici.



tagovi

Radnički KragujevacLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara