Fudbaleri Feretija (©AFP)
Fudbaleri Feretija (©AFP)

Upoznajte Fereti, klub koji je osnovala Sandinistička policija

Vreme čitanja: 5min | čet. 01.12.22. | 23:05

Nikaragva: Lider noćas (02.00) dočekuje Crveno-crnu legiju, ekipu zanimljive prošlosti

Poslednje dve utakmice u ligaškom delu šampionata Nikaragve u formatu Apertura koje su na programu noćas (02.00), ne mogu da promene trenutnu situaciju na tabeli. Posle podele bodova u nedavnom derbiju između dva vodeća, ali i najtrofejnija kluba u državi, postalo je jasno da direktno u polufinale eliminacione faze idu dva prvoplasirana tima, Dirijanhen i Real Esteli.

Situacija je po prilično čista u ovom 18. poslednjem kolu, osim ako ne dođe do baš nekih ekstremnih rezultata, kao što su poraz Estelija od poslednjeplasiranog Matagalpa sa razlikom većom od deset golova, što isto važi i za Dirijanhen, koji za razliku od svog klasičnog rivala dočekuje trećeplasirani tim prvenstva, prestonički Valter Fereti.

Izabrane vesti

Već je ranije bilo reči o fudbalskim liga u Centralnoj Americi, konkretno u Nikaragvi. U ovu zemlju, uglavljenu između Karipskog mora i Tihog okeana, sa nešto više od šest i po miliona stanovnika, fudbal je stigao početkom prošlog veka, tačnije 1907. godine. Povratkom sa studija iz Kostarike, u rođeni Dirijambu, tada kao profesor fizičke kulture, Napoleon Parales Bendanja, okupio je oko sebe ljubitelje ove igre, koji su svoje akademsko zvanje sticali u Evropi, gde su se po prvi put upoznali sa dražima fudbala.

02.00: (1,63) Dirijanhen (3,60) Fereti (5,20)

Rezultat ovog okupljanja, bio je stvaranje fudbalskih klubova, prvenstveno u Dirijambu. Trend je brzo stigao i u par desetina kilometara udaljenu prestonicu Managvu, a potom se proširio po čitavoj Nikaragvi. U početku, prvenstva su se održavala na lokalnom i regionalnom nivou, sve do 1933. godine kada je formirana nacionalna liga, koja je sadržala svega četiri kluba, prestonički Avaj, Sporting iz Korinta, Metropolitano iz Leona i Dirijanhen iz takorečeno kolevke fudbala u ovoj zemlji, Dirijambea.

Upravo je jedna od prekretnica ovog sporta u Nikargvi bila osnivanje Dirijanhena 15. maja 1917. godine. Pored gore pomenutih klubova u prvom izdanju nacionalne lige, jedino je on danas aktivan. I ne samo to, popularni crno-beli ili Los Kakikes, kako glasi nadimak ovog kluba, aludirajući na poglavare plemena Taino koji su naseljavali ove krajeve, danas posle više od jednog veka postojanja, najtrofejniji je klub u državi sa 30 naslova šampiona i jedini je klub iz Nikaragve koji je uspeo da dođe u finale najeminentnijeg kontinentalnog takmičenja KONKAKAF Lige šampiona.

Za titulu vladara kontinenta, sukobio se sa Deportivo Agilom iz El Salvadora, u tadašnjem KONKAKAF kupu šampiona 1976. godine. Orlovi iz San Migela bili su nemilosrdni u finalnom dvomeču, gde su slavili ukupnim rezultatom 11:2 (6:1 i 5:1). Iz ovog tadašnjeg rezultata, a i danas, može se zaključiti da fudbal u ovoj državi, i ako zastupljen mnogo pre od pojedinih koje ih okružuju, nije dostigao zavidan nivo da se suprotstavim ostatku centralnoameričkih predstavnika.

Sa druge strane, nalazi se Valter Fereti, jedan od klubova koji od svoje promocije u Prvu diviziju nije ispao iz lige, pored toga što je bio jedini nikaragvanski tim koji je osvojio dva uzastopne titule UNKAF kupa 1998. i 1999. godine.

Klub je prvenstveno oformljen kao tim Sandinističke policije 1984. godine u Managvi, a na inicijativu Valtera Feretija Fonseke, komandanta brigade, koji je u početku igrao u institucionalnoj ligi Ministarstva unutrašnjih poslova pod akronimom DGPS Generalna uprava Sandinističke policije. Boje tima su crvena i crna i obe su predstavljene na grb kluba. Boje gostujuće uniforme su svetloplava i crna, u čast Nacionalne policije, u čijem je klub vlasništvu i danas. Njegovi navijači poznati su pod imenom Crveno-crna legija pod okriljem bara brava grupe "La Banda del 87", mahom su prisutni u svim krajevima Managve, ali i u drugim departmantima zemlje.

(©AFP)(©AFP)

U saveznom fudbalu počinje od treće divizije, a 1985. godine osvojia titulu nacionalnog šampiona Druge divizije, i to bez poraza, što mu je omogućilo da se promoviše u Prvu diviziju, najviši nivo nikaragvanskog fudbala. Tim je zvanično debitovao u Primeri 1987. godine, suočivši se sa timom Bufalos, koje je savladao rezultatom 4:1. Od te godine klub je sve do danas ostao u Prvoj ligi

Od 10. marta 1991. godine, Upravni odbor tima kojim je predsedavao Karlos Vaskez, drugi predsednik u istoriji kluba, odlučio je da promeni naziv u Klub Deportivo Valter Fereti, u čast njegovog osnivača, komandanta Valtera Feretija Fonseka koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1988. godine. Između 1998. i 2001. godine, Rohinegrosi su bili krunisani državnim šampionima, ova nacionalna prvenstva u istoriji kluba ostvarena su u duelima protiv Masačapa i Dirijanhena.

02.00: (1,02) Real Esteli (14,0) Matagalpa (35,0)

Prvi međunarodni meč koji je tim imao je 1999. godine u ugašenom UNKAF kupu, bio je protiv kluba Akros iz Belizea, savladavši ga sa 1:0, golom Henrija Urbine. Legendarni igrač nastupao je za klub u periodu od 1987. do 2001, kao jedan od ikona crveno-crnog dela prestonice, a kasnije je gotovo dve decenije radio kao trener malađih kategorija.

Tokom sezone 2009/2010, Fereti je postao šampion formata Apertura, pobedivši Real Esteli sa 4:1 na Olimpijskom stadionu IND. Sledeće godine, u sezoni 2010/2011, tim je ponovo postao šampion Apertura turnira, pobedivši Dirijanhen sa 2:1 na stadionu Kakikue u Dirijambi. Oba turnira su osvojena pod komandom honduraškog stručnjaka Hozea Valjadaresa. Isto tako, predsedništvo kluba je rukovodio penzionisani generalni komesar Karlos Palasios kao treći predsednik u istoriji tima.

Tokom sezone odigrane 2015. godine, crveno-crni tim iz prestonice uspeo je da se okiti šampionom Nikaragve tako što je ponovo pobedio Real Esteli sa konačnim rezultatom 2:1. Iste godine je predstavljao Nikaragvu u Ligi šampiona u, sa sjajnim nastupom protiv Kluba Amerika iz Meksika i Kluba Deportivo Motagva iz Hondurasa.

Real Esteli se vratio da osvoji naredne dve titule i pobedio Feretija u Klausuri 2016. i 2017. Međutim, Fereti je osvojio četvrtu krunu 2017/2018, pobedivši Managvu sa 2:1 u Aperturi, što ga stavlja na peto mesto najuspešnijih klubova u državi.

Od početka sezone, ova dva tima susrela su se čak pet puta, u tri navrata sbolji je bio Dirijanhen, dok je Fereti slavio samo jednom, i to u poslednjem obračunu odigranom 29. avgusta, rezultatom 2:1. Ipak, u svemu tome izdvaja se njihov dvomeč iz finala Klausure, kada je Dirijanhen slavio u gostima sa 2:0, ali je Fereti uspeo da anulira prednost, takođe u gostima. Na kraju, crno-beli su slavili posle uspešnije penal serije.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

NIKARAGVA – 18. (POSLEDNJE) KOLO

Utorak

Sport Sebeko – Jalapa 1:0 (1:0)

Sreda

Juventus Managva – Okotal 9:0 (4:0)

Unam Managva – Managva FC 1:3 (1:2)

Četvrtak

02.00: (1,63) Dirijanhen (3,60) Fereti (5,20)

02.00: (1,02) Real Esteli (14,0) Matagalpa (35,0)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

DirijanhenNikaragva 1Fereti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara