Skroman i bogat - muzej Glazgo Rendžersa (©Darjan Nedeljković/Mozzart Sport)
Skroman i bogat - muzej Glazgo Rendžersa (©Darjan Nedeljković/Mozzart Sport)

Upoznajte Ajbroks iznutra i Rendžersov trofejni muzej: Istorija fudbala u 17 kvadrata

Vreme čitanja: 2min | čet. 10.03.22. | 09:17

Bicikla iz Sent Etjena, kopačka Alena Mekojsta i dve zastavice Crvene zvezde

(od specijalnog izveštača iz Glazgova)

Nije ni izbliza tako komercijalan i tako glamurozan kao novi dom londonskog Arsenala, o onom Totenhemovom, gde je takođe gostovala Crvena zvezda, da i ne govorimo. To su, prosto, dva sveta različita. Ali Ajbroks Park je personifikacija stadiona koji nekako odoleva zubu vremena, ali i pošastima modernog fudbala. Kada zakoračite u unutrašnjost Rendžersovog doma, nećete videti materijal tipičan za savremene fudbalske arene. Nema mermera, nema televizora sa dijagonalom od nekoliko metara, nema na svakom kutku bara namenjenih konzumentima. 

Izabrane vesti

Čak se blago oseća i onaj vrlo neprijatan miris memle, dok iz česmi iz WC-a ispod tribine namenjenih članovima kluba „curka“ voda. To je zaostavština onog britanskog fudbala koji ste poznavali.

Ali ima ponosa. Tipičnog škotskog ponosa. Neće da vam ga nabijaju na nos, niti će se spontano pohvaliti kako su klub sa najviše domaćih trofeja u evropskim okvirima. Potrudiće se da sami to saznate. Kada je konferencija trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića završena, jedan od radnika na Ajbroks Parku nije želeo samo da ugasi svetlo. Video je sebe kao čuvara Rendžersove velike tradicije, neko bi rekao i istorije fudbala skučene u 17 kvadratnih metara.

Da, tolika je površina trofejnog muzeja Glazgov Rendžersa, u kojoj je nakrcano bezbroj zvaničnih i nezvaničnih trofeja. Kao i simbola velikih Rendžersovih pobeda tokom istorije.

Kada uđete u Rendžersov trofejni muzej iznenadićete se veličinom. Da ponovimo još jednom da ne bude zabune: 17 kvadratnih metara. Neko očigledno vrlo školovan, pri tome zadojen ljubavlju prema Policajcima potrudio se da svaki milimetar trofejne sale bude ispunjen. Sa zida vas gleda Vilijam Bili Strut, kao vrhovni poglavar. Reč je o čoveku koji je Rendžersu između 1920. i 1954. godine doneo 30 domaćih trofeja i postao rekorder na britanskom ostrvu. Oko njega su poređene škotske zastavice sa godinama osvojenih domaćih prvenstava i jedan neobičan detalj za fudbalski muzej. Bicikla na dva točka.

To je najdraži Rendžersov poklon. Posle Drugog svetskog rata igrali smo prijateljski meč sa Sent Etjenom. I to u periodu kada je održavan Tur De Frans. Dobili smo poklon, koji i danas čuvamo“, objašnjavam nam jedan od kustosa.

Uskoro će Rendžers dobiti veću i moderniju trofejnu salu. Mada su svesni na Ajbroksu da će sa sadašnjim muzejom nestati i deo emocija. Bez obzira što će se pored replike pehara namenjenog pobedniku Kupa kupova, u novu prostoriju preseliti i kopačka Alija Mekojsta. Čoveka koji je u dresu škotskog velikana postigao 251 gol.

Tu je i zastavica Crvene zvezde. I još jedan simbol donet iz Beograda, posebno drag navijačima crveno-belih. Tanjir sa datumom odigravanja prve utakmice osmine finala Kupa šampiona iz sezone 1990/91.

Zanimljivo je da put do trofejne sale vodi preko lože namenjene članovima kluba i običnog hodnika. Direktorska kancelarija je neka tri metara odatle. Možda da podseti ljude na rukovodećim funkcijama kakvu obavezu imaju.



tagovi

Glazgov RendžersRendžers

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara