"Breša ostala bez čoveka koji je predstavljao njen simbol"
"Breša ostala bez čoveka koji je predstavljao njen simbol"

Umro delić istorije Serije A: Ciao presidente!

Vreme čitanja: 2min | uto. 08.03.16. | 19:49

Luiđi Đino Korioni, čovek koji je od provincijske Breše napravio klub Pirla, Bađa, Gvardiole ili Hadžija, umro je u 79. godini života

Breša ostala bez čoveka koji je predstavljao njen simbolKo zna šta bi bilo da je uspeo? Možda se Silvio Berluskoni ne bi nikad pojavio u svetu fudbala? Možda Milan ne bi bio sedmostruki prvak Evrope? Ali možda onda ne bi bilo ni Bolonje, a sigurno ne bi one simpatične Breše iz 90-ih godina prošlog veka. Ali Luiđi Korioni nije prošao na izborima za predsednika Milana. Okrenuo se prvo Bolonji, potom stvorio Brešu kakvu smo je znali, a danas, samo godinu dana pošto je bio prinuđen da izađe iz fudbala, preminuo u 79. godini života.

Đino Korioni jednostavno nije mogao da živi bez fudbala.
"Ovo je jedan od onih dana za koji se nadaš da nikada neće doći. Ali siguran sam da će Đino Korioni tu strast kombinovao sa retkim osećajem za fudbal odneti i tamo gore i da će i u Raju napraviti neki dobar tim", oprostio se legendarni Roberto Bađo od Korionija.

Izabrane vesti

Da razjasnimo mlađima, Luiđi Đino Korioni bio je biznismen, ali i neizbežan detalj u vremenima kada Serija A nije imala alternativu. Pokušao je prvo na San Siru, za malo je ostao bez predsedničke fotelje u Milanu, 1985. je preuzeo Bolonju, u sezoni 1987/1988 je pogurao do Serije A, a već dve godine kasnije je igrao Kup UEFA.

Međutim, pamtićemo ga po Breši i iskrenoj ljubavi sa kojom je od 1992. radio na "Rigamontiju". Uostalom, upravo je Đinov entuzijazam - i novac naravno - uspeo da ubedi asove kakvi su bili Georgi Hadži, Roberto Bađo ili Pep Gvardiola da potpišu za malenu Brešu. I ne samo njih. Umeo je i da namiriše talenat jednog Andree Pirla ili mnogo godina kasnije Mareka Hamšika, da pruži šansu Dariju Hubneru da ispiše jednu od makar najčudnijih, ako ne najlepših fudbalskih priča, da plati za užitak gledanja Luke Tonija, Mauruicija Ganca, Florina Radučojua... Na klupi Mirčea Lučesku ili Karlo Macone, pa Đani De Bjazi...

Provincijski tim koji je ličio na sve samo ne na provincijski tim.

Predsednik Breše bio je od 1992. do 2014. godine. Pritisnut dugovima pristao je na ulitmatum bankara. Breša je na zajam dobila 4.000.000 evra, ali uslov je bio da Korioni napusti klub. Februara 2015. Korioni je prodao Brešu. Bez fudbala nije mogao. 

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: Action Images)


tagovi

Serija AItalijaEvropaBreša

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara