Slavlje Junajteda nakon gola Zirkzea (Reuters)
Slavlje Junajteda nakon gola Zirkzea (Reuters)

Ulični igrač zapalio Old Traford u 87. minutu: Mančester slavi Džošuu Zirkzea (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.08.24. | 22:57

Izmene Erika Ten Haga odradile sjajan posao u završnici utakmice

Mogle bi mančesterske ulice da zavole uličnog fudbalera. Taj epitet je Džošua Zirkzee sam sebi nadenuo još dok mu Premijer liga nije bila ni na vidiku. A već u prvom pojavljivanju u elitnom rangu engleskog fudbala nagovestio je da je Junajted pogodio kada je letos platio Bolonji 42.500.000 evra za Holanđanina. Ušao je Zirkze sa klupe u 60. minutu u društvu Alehandra Garnaća, nepunih pola sata kasnije kombinovao sa Argentincem, a jedan dodir lopte prepun osećaja doneo je veliki trijumf Crvenim Đavolima na otvaranju Premijer lige - 1:0.

Mogao je biti razočaravajući početak sezone. Ne zato što je Junajted u prvom kolu prikazao smušenu fudbalsku predstavu. Naprotiv. Izabranici Erika Ten Haga stvorili su sasvim dovoljno prilika da utakmicu okrenu u željenom smeru znatno ranije, ali su se večeras odlični Saša Lukić i drugovi prilično disciplinovano branili, a Bernd Leno skidao je zicere Brunu Fernandešu i Mejsonu Mauntu. Posle ispuštenog prvog trofeja u sezoni i poraza u Komjuniti Šildu od Mančester Sitija, Đavoli su ipak dobili porciju zadovoljstva.

Izabrane vesti

Junajted se trijumfa domogao na sličan način kao i u uvodnoj rundi prošle sezone. Tada nisu otvarali, već spuštali zavesu na prvo kolo, rival je bio Vulverhempton, a čovek odluke u 76. minutu beše Rafael Varan, čovek koji više nije u klubu.

A kada smo već kod štopera odradili su Hari Megvajer i Lisandro Martinez sjajan posao budući da za 90 i kusur minuta Fulam praktično nije imao izglednu gol šansu. Oni su čistili u i oko šesnaesterca, sredinom terena gospodarili Kobi Mejnu i Kazemiro.

Elegantno i moćno je na terenu izgledao iskusni Brazilac, jedan od najkritikovanijih fudbalera Junajteda prošle sezone kojem su mnogi fudbalski analitičari dobronamerno savetovali da je vreme da se preseli u Saudijsku Arabiju. Večeras je izgledao kao figura koja ima šta da ponudi u najkvalitetnijoj ligi Evrope i sveta.

Kako je samo spajao sa golom Bruna Fernandeša u 29. i 33. minutu. Da je Portugalac bio odlučniji i sigurniji u završnici, Kazemiro bi već imao dve asistencije. Ali Bernd Leno je skinuo dva zicera Junajtedu koji je tek nakon sredine prvog poluvremena počeo da se budi.

Nakon 15-minutne pauze Fulam je zaličio na agresivniji tim, ali je već u 53. minutu nemački golman ponovo vadio kestenje iz vatre skinuvši još jedan zicer, ovoga puta Mejsonu Mauntu. Junajted je pritiskao, samo tri minuta kasnije posle smislene i atraktivne akcije pripremio Kobiju Mejnuu otvorenu poziciju za udarac sa 20-ak metara. Možda je reprezentativac Engleske tada malo "zgužvao" loptu, ali ali to ne umanjuje njegov doprinos od šesnaesterca do šesnaesterca čitave večeri. Konstantno je bio na lopti, dobijao duele, presecao protivnička dodavanja... A kada smo kod veznih fudbalera, Saša Lukić je takođe odigrao zapaženu ulogu u manevru Kotidžersa i utakmicu završio sa 88 odsto uspešnih dodavanja (38 od 43) i četiri dobijena duela iz šest pokušaja.

Da je i Fulam u završnoj četvrtini utakmice razmišljao o pobedi, videlo se i kroz nekolicinu opasnih kontri. Jednu je uspeo da preseče Hari Megvajer, onu još opasniju iz 82. minuta (Fulam jurišao tri na dva), usporilo je slabije dodavanje Adame Traorea, ali je rasplet bio takav da je Kerni sa boka prilično namučio Martinesa koji je počistio loptu ispred gol linije.

Ten Hag je u poslednjih desetak minuta na teren poslao još dvojicu štopera (umesto Megvajera i Mazrauija), debitanta De Lihta i Džonija Evansa, izvesno zbog skok igre, ali ispostavilo se da je Junajted pronašao drugačiji put do trijumfa. Veliki posao u začetku akcije kapitena Bruna, a potom kratke kombinacije Zirkzea, Kazemira i Garnaća i na kraju lopta Holanđanina neuhvatljiva za Lena.

Mogao je Fulam da primi i drugi gol u poslednjim sekundama četvorominutne nadoknade, ali se Garnaćo posle dodavanja Rašforda, ozbiljno obrukao, poslavši loptu u gol-aut umesto u praznu mrežu. Mnogi mu neće zameriti jer je prethodno namestio pobedonosni pogodak.

PREMIJER – 1. KOLO

Petak

Mančester Junajted - Fulam 1:0 (0:0)

/Zirkze 87/

Subota

13.30: (8,50) Ipsvič (5,50) Liverpul (1,33)

16.00: (2,45) Notingem Forest (3,40) Bornmut (2,85)

16.00: (1,22) Arsenal (7,25) Vulverhempton (15,0)

16.00: (1,35) Njukasl (5,30) Sautempton (8,00)

16.00: (2,70) Everton (3,15) Brajton (2,75)

18.30: (2,45) Vest Hem (3,45) Aston Vila (2,80)

Nedelja

15.00: (2,50) Brentford (3,35) Kristal Palas (2,85)

17.30: (4,20) Čelsi (3,80) Mančester Siti (1,90)

Ponedeljak

21.00: (5,20) Lester (4,00) Totenhem (1,65)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Džošua ZirkzeFulamMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara