UKRAJINA: Ratobornost i talenat prisutniji nego ikada, ambulanta s ranjenicima sve brojnija

Vreme čitanja: 6min | čet. 13.06.24. | 09:59

Ratna dešavanja neminovno će uticati na motivisanost igrača, obilat igrački kvalitet zasenjen vansportskim temama

Krajem devedesetih godina prethodnog veka Valerij Lobanovski postavio je ukrajinski fubal na evropsku mapu. Činio je kultni stručnjak čuda sa kijevskim Dinamom u Ligi šampiona, ali rezultati državnog tima nisu ni izbliza pratili dostignuća prestoničkog giganta. Pojavom dvojice mladića rezultatski uspesi počeli su da pristižu i na drugom frontu, a 2006. godine konačno je Ukrajina ugledala svetlost velikog tamčenja i otišla do četvrtfinala Mundijala u Nemačkoj. Naravno, dva mladića bili su ko drugi do Andrij Ševčenko i Serhij Rebrov.

Bivši napadač Totenhema, Fenerbahčea, Vest Hema, Rubina važio je pre dvadesetak godina za najveću amajliju tima uz Ševčenka i Anatolija Timoščuka, a sada će iz uloge selektora komandovati jednom od najmotivisanijih selekcija na prvenstvu. Konstantna ratna razaranja u prethodne dve i po godine daće Ukrajincima dodatnu želju da nesrećnom narodu podare makar malo radosti i učine ga ponosnim, samo što su povrede u smiraj priprema prilično ražalovale tim dobro popunjen na svim pozicijama.

Izabrane vesti

Nije najužasnija pojava ljudske civilizacije kakav je rat zaustavila progres u kvalitetu igre ukrajinskog tima. Žuto-plavi su se četvrti put zaredom plasirali na Evropsko prvenstvo, a u Nemačkoj će pokušati da makar izjednače uspeh sa prošlog turnira. Na takmičenju 2021. Ukrajinci su najpre uspeli da prođu grupu sa Holandijom, Austrijom i Severnom Makedonijom, a onda su pogotkom u 117. minutu srušili Švedsku u osmini finala. Engleska je bila prezežak protivnik u četvrtfinalu.

DOĐI I UZMI ME: Happy Euro Bonus za SVE igrače!

Poredeći sa prvenstvom održanim u 11 zemalja, čini se da je Ukrajina jača u svim linijama tima. Prosperitet je primetan već od golmanske pozicije. Ako im je jedinica bila među najslabijim karikama, sada je među najjačima. Anatolij Trubin će ostati na klupi i to dovoljno govori o slatkim mukama Serhija Rebrova. Retko koji tim ima dva golmana takvog kvaliteta, a Trubin je kao rezervni golman verovatno ozbiljniji od većine prvih na 17. Evropskom prvenstvu. Svaka čast talentovanom čuvaru mreže Benfike, ali je jednostavno Andrej Lunin 90 odsto sezone bio prvi golman evropskog šampiona i jedan od najzaslužnijih za dolazak Reala do finala elitnog takmičenja. Nepobitan argument da zavredi status startera za predstojeći EURO.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

BELGIJA PRVAK EVROPE - KVOTA 17,00

Govorili smo kako su povrede ražalovale Ukrajince u samom finišu priprema, a prvi problem po tom pitanju primetan je na mestu na levog beka. Vitalij Mikolenko doživeo je povredu na poslednjoj pripremnoj utakmici pred turnir, i iako je zvanično i dalje u posadi za Nemačku, jasno je da je povreda takve prirode da će ga odvojiti sa terena bar na nekoliko sedmica. Evenutalno ako Ukrajia dogura baš daleko postojale bi šanse da Evertonov bek zaigra. Momka iz Čerkasija menjaće Oleksandr Zinčenko, koji će prinudno morati da se spusti na nešto povučeniju poziciju, ali je igrač Arsenala istinski univerzalac i jasno je da će se i tu snači podjednako dobro kao što bi i na mestu bočnog veznog. Problem je što i Zinčenko dočekuje EURO rovit, a ako se ne oporavi dovoljno eto velikih muka za Rebrova.

Štoperski tandem činiće Ilja Zabranji i Mikola Matvijenko. Vrlo interesantan par, uzimajući u obzir da nijedan od pomenutih defanzivaca nije svetska klasa, ali su obojica odlični igrači. Bornmutov centralni bek je od svoje 18. godine seniorski reprezentativac i za Ukrajinu je igrao i na prethodnom Evropskom prvemstvu. Iako mu je tek 21 godina već je odigrao skoro 40 utakmica za državni tim i predstavlja prototip modernog defanzivca bez vidljivih slabih tačaka. Mogućnost sigurnog iznošenja lopte na protivničku polovinu i preciznost u davanju dugih čine Zabranjeg miljenikom navijača Trešnjica, toliko da su mu osmislili tekst na melodiju pesme Vitni Hjuston: “Oh, želim da pleđem sa Zabarnjijem, želim da osetim vrućinu sa Zabarnjijem, sa Zabarnjijem koji me voli”.

Na papiru bi kao najslabija tačka tima mogao da bude označen desni bek Juhjum Konoplija. Početkom rata u Ukrajini i odlaskom velikog broja Brazilaca iz Šahtjora oslobodilo se mesto za Konopliju, a on ju je iskoristio na najbolji mogući način i sebi utrostručio tržišnu vrednost. Izuzetno je ofanzivno nastrojen 25-godišnji bek, a smanjena koncentracija i povremeno zapostavljanje defanzivnih zadataka jedan su od najvećih strahova ukrajinskih navijača.

Vezni red vrvi od igrača fantastične tehničke obučenosti. Kada samo pomenete Ruslana Malinovskog i Viktora Cigankova jasno je da rivali neće znati da li da se pre sačuvaju od torpeda u nozi igrača Đenove ili od pasova uzdanice Đirone prema svom klupskom saigraču Artemu Dovbiku. A gde su tu tek Georgi Sudakov i Mihajlo Mudrik. Fudbaler Šahtjora mogao bi već na leto da bude deo transfera vrednog 50.000.000 ili više evra, a Mudrik koliko god da je igrao promenljivo u Čelsiju, činjenica je da raspolaže filigranskom tehnikom, kadra da u trenutku napravi potez za košmar protivničkih defanzivaca. Još malo Mudriku nedostaje igračke inteligencije kako bi postao top klasa, ali je potpuno realno da kod Mudrika mudrost dođe s godinama. Značjniju ulogu sa klupe mogli bi da dobijaju i Mikola Šaparenko i Taras Stepanenko.

Jedna od većih nepoznanica jeste Roman Jaremčuk. Visoki centarfor je eksplodirao u belgijskoj ligi pre par godina, ali je od transfera u Benfiku potpuo utihnuo. Nije mu ni povratak u Župiler ligu povratio golgetersku formu, a nije se pronašao ni u Valensiji prethodne sezone. Samo tri gola dao je u Primeri, mada je Mestalja već solidan broj godina loše mesto za oživljavanje karijere. Rebrov voli da igra sa dva špica i samo zbog toga će verovatno imati veliku minutažu i praviti društvo jednom od najvećeg otkrovenja evropskog fudbala Artemu Dovbiku.

Dobitnik Pićići trofeja ispostavio se možda i najisplativijim transferom letnjeg prelaznog roka 2023. godine. Svega 8.000.000 evra platila je Đirona Dnjepru pre nepunih godinu dana, a dobila je igrača od 24 gola u Primeri. Zaprepašćujuć učinak za igrača koji prethodno nije nastupao čak ni za neki od dva vodeća ukrajinska kluba, već tek za nominalno treći klub u državi. Sve oči biće usmerene na igre još jednog reprezentativca rodom iz Čerkasija. Ako bude bar na 70 odsto efikasnosti iz Španije, eto Ukrajine u borbi za minimum polufinale. U suprotnom bi mogao da bude jedno od većih razočaranja turnira i smatran takozvanim "One-hit wonder" igračem.

Prolazak grupne faze ne bi smeo da bude doveden u pitanje, Ukrajina je značajno jača od Rumunije i Slovačke i sve osim osvajanja bar četiri boda iz te dve utakmice bilo bi percipirano neuspehom. Od Zbornaje bi čak pre trebalo da se očekuje da se porve za prvo mesto sa Belgijom i tako sebi poveća šanse za dobijanje poželjnijeg protivnika u osmini finala. Jedno je sigurno, Ukrajina se ove godine neće zadovoljiti slabijim plasmanom od četvtfinala, jer raspolaže talentovanijom i zbirno gledano ofanzivno potentnijom generacijom nego u bilo kom momentu od osamostaljenja zemlje. Jesu nekada imali Superstara Ševčenka, ali su ostali napadači bili prosečni. Sada imaju pet odličnih navalnih igrača, a među njima najboljeg strelca La Lige i igrača kog je Čelsi platio 90.000.000 evra. Za kraj ne treba izostaviti ni faktor Andreja Jarmolenka, idealnog igrača da uđe na 20 minuta i pokaže zašto je često tokom karijere bio korisniji kao rezervista nego kao starter.

EURO 2024

Grupa E

1. KOLO

Ponedeljak, 17. jun

15.00: (3,60) Rumunija (3,35) Ukrajina (2,10)

18.00 (1,50) Belgija (4,20) Slovačka (6,75)

2. KOLO

Petak, 21. jun

15.00: (3,80) Slovačka (3,35) Ukrajina (2,05)

Subota, 22. jun

21.00: (1,50) Belgija (4,20) Rumunija (6,75)

3. KOLO

Sreda, 26. jun

18.00: (4,40) Ukrajina (3,50) Belgija (1,85)

18.00: (2,70) Slovačka ((3,05) Rumunija (2,80)



tagovi

reprezentacija UkrajineEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara