UEFA koeficijenti: Srbija na pragu glavnog cilja, luda sreća i dalje nas prati

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.08.22. | 23:32

Najviše raduju porazi najjačih švajcarskih klubova, Ukrajinci bez boda ove nedelje, Norvežani smanjili zaostatak za 0.250...

Konačno Partizan! I konačno jedna pobeda u četvrtak koja popravlja situaciju Srbije na UEFA rang listi. Ništa se i dalje drastično i dramatično ne menja, ovaj trijumf crno-belih doneo nam je tek četvrt boda (1.000 / 4 = 0.250), ali ono što je ključ svega - srpski viceprvak napravio je dovoljnu zalihu protiv Hamruna (4:1) da noćas možemo da konstatujemo kako ćemo sasvim izvesno, kao i prošle godine, imati dva kluba u grupnoj fazi kontinentalnih takmičenja.

I upravo je to bio preduslov svih preduslova da bismo i tokom jeseni i od Nove godine mogli da se nadamo i maštamo o zadržavanju pozicije koja bi nam i nakon iduće sezone (najverovatnije) garantovala sigurno mesto grupnoj fazi Ligi šampiona.

Izabrane vesti

Koliko trenutna pozicija (11) odražava realnu vrednost i kvalitet domaćeg šampionata možemo da diskutujemo. Međutim to sada nije tema. Večeras nas zanima isključivo matematika, odnosno rezultati konkurencije, a oni su nam po ko zna koji put išli na ruku.

Letimičan pogled na iste otkriva da su naši prvi pratioci Norvežani imali polovičan učinak - Molde izgubio od Volfzbergera, Viking slavio u Bukureštu protiv FCSB-a. S prekjučerašnjim trijumfom Bodea protiv Dinama to je ukupno 0.500 bodova ove nedelje (2.000 / 4 = 0.500). Norveška je, dakle, za 0.250 smanjila zaostatak u od odnosu na Srbiju, međutim rezultati prvih utakmica plej-ofa govore da neće imati više učesnika od nas u grupnoj fazi.

Imajući u vidu da bi mogli da nas ugroze ovo su dobre vesti. Za početak. Pritom, Srbija i dalje ima preko dva boda viška na generalnoj tabeli...

I dok su Norvežani solidno prošli ove nedelje, Ukrajinci, Švajcarci i Grci su podbacili.

Dnjipro je izgubio kod kuće od AEK-a iz Larnake i na putu je da bude eliminisan iz Lige Evrope. Nastaviće takmičenje u Ligi konferencije, ali očito da se ne radi o sastavu koji će u kontinuitetu donositi bodove. U prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona izgubio je i Dinamo Kijev, tako da za Ukrajince ove nedelje nije bilo bodova.

Ponajviše bi trebalo da nas raduju porazi Bazela i Jang Bojsa. Ta dva kluba svakako imaju kvalitet da odu do eliminacione faze Lige konferencije (samim tim i da nakupe ozbiljnu količinu bodova) i njihovi porazi u prvim utakmicama plej-ofa od sofijskog CSKA i Anderlehta daju nadu da bi Švajcarska mogla u grupnu fazu samo sa Cirihom. To bio bio gotovo idealan scenario za Srbiju, pogotovo ako bi Cirih uspeo da odbrani večerašnjih 2:1 protiv Hartsa, jer iz Lige Evrope mnogo će teže da odražava Švajcarce u TOP 15.

Olimpijakos nije uspeo da dobije Apolon Limasol, pa Grcima ide tek 0.125 bodova ove nedelje, dok je učinak Čeha ozbiljno i neočekivano pokvarila praška Slavija izgubivši od Rakova u gostima.

Kako bismo u nekoj daljoj perspektivi mogli da strepimo od Danaca i njihovog proboja u TOP 15, na ruku nam idu i neuspesi Viborga, odnosno Silkeborga. Dance ove sezone koči to što sve zarađeno dele sa pet...

Treba imati na umu da sve što se dešava u kvalifikacijama neki vid zagrevanja, zapravo borba za startne pozicije. Prava trka kreće tek u grupnoj fazi, kada vrednost pobede i remija budu duplirani.

Zato je od krucijalnog značaja da tamo budu i Zvezda i Partizan.

Verujemo da su crno-beli večeras odradili 90 odsto posla protiv Maltežana i tako nas doveli na korak od prvog i najvažnijeg cilja.


tagovi

Liga konferencijeuefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara