UEFA koeficijenti: Kud plovi ovaj brod? Pretekli nas i Hrvati, niko gori od Srbije ovog leta!

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.08.24. | 09:45

Nastavljamo gde smo stali protekle jeseni, deluje zabrinjavajuće...

Još jedan, najblaže rečeno, tužan četvrtak je iza srpskog fudbala. Izuzimajući sasvim solidan utisak što je Vojvodina ostavila i u revanš meču protiv Ajaksa, knjižili smo dva prilično blamantna rezultata. Jer kako drukčije nazvati Partizanovih 0:3 u Beogradu protiv kijevskog Dinama koji je daleko od nakadašnje moći? A da ne govorimo o onome što se dogodilo Kragujevčanima u Podgorici...

Stoji da Partizan, ovakav kakav je - truo u svakom pogledu, od glave do pete - verovatno i nije mogao bolje; opet, Radnički je kako je znao i umeo morao da prođe dalje; Voša može da žali za onom stativom Alekse Vukanovića u Amsterdamu i sinoćnom šansom Mihaila Ivanovića na 0:0, iliti eventualno za jednim remijem protiv četvorostrukog šampiona Evrope. I to je to. Nova surova realnost.

Izabrane vesti

Saberi-oduzmi, jedna pobeda u prvih šest evropskih utakmica, a učinak jedna pobeda i pet poraza. Gol razlika 5:14. Jeste da je tek krenulo, da Crvena zvezda i TSC tek treba da se uključe u takmičenje, da će i Vojvodina i Partizan iduće nedelje imati značajno slabije rivale (Maribor i Lugano), ali nažalost, sve podseća na proteklu jesen. Makar za sada.

Srbija je nastavila da tone na Uefinoj rang listi. Pošto smo ostali na onih 0,200 bodova, zahvaljujući slavlju Radničkog u prvoj utakmici protiv Mornara, posle Poljaka pretekli su nas i Hrvati. To je ono što smo i najavili. Prolazi Rijeke, Osijeka i Hajduka, uz četiri pobede i dva remija (uz jedan jedini primljen pogodak; doduše protiv značajno laganijih protivnika), doneli su komšijama 1,250 bodova i skok na 20. poziciju.

Tako je naša liga posle dužeg vremena ispala iz TOP 20. Konkretno, poslednji put lošije smo bili plasirani 2018. godine, kada smo držali 25. poziciju.

Ono što je važno u ovom trenutku jeste da pokušamo da zaustavimo dalji pad. Bitna granica je 22. mesto. Sve zemlje ispod, to jest njihovi predstavnici, moraju da igraju od prvog kola kvalifikacija i Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Zavisi to od još nekih rezultata, osvajača LŠ i LE, te njihovih pozicija u nacionalnim šampionatima, međutim sigurno startujete od druge runde kvalifikacija samo ukoliko ste među 22.

A ono što je posebno poražavajuće za Srbiju jeste činjenica da trenutno ne postoji država u Evropi što je osvojila manje bodova od nas?! Da, dobro ste pročitali. Ispod su, logično, samo Rusi, jer nemaju predstavnike u evrokupvima. Svi ostali, računajući tu i Lihtenštajn, San Marino, Gibraltar, Andoru, Albaniju, Litvaniju, Maltu - svi su do sada sakupili više od naših 0,200?!

Otuda je posebno pogled na ovu tabelu iznad prilično neprijatan i valjalo bi što pre bežati sa dna.

Kada govorimo o promena u vrhu, gde smo pre samo godinu dana bili, u TOP 10 ih nije bilo. Norveška je preskočila Izrael i sada je 11, što je zaista sjajan rezultat za tamošnji fudbal, koji ga ne pamti još od moćnog Rozenborga s prelaza iz 20. u 21. vek.

Iz TOP 15 ispala je Škotska, tamo su je zamenili Danci, dok se Grčka pomerila na 14. poziciju.


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara